Punkki iholla – Miten borrelioosi ja puutiaisaivotuleh­dus oireilevat? Lue vastaukset 10 kysymykseen

Punkki voi tarrata kiinni melkein missä tahansa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Selvitimme, miten voit torjua punkin puremaa – ja miten toimia, jos punkki on jo iholla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luonnossa liikkumisen jälkeen kannattaa tarkastaa oma iho sekä lemmikkien turkit punkkien varalta.

Punkki voi tarrata kiinni melkein missä tahansa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Selvitimme, miten voit torjua punkin puremaa – ja miten toimia, jos punkki on jo iholla.
Teksti:
Laura Savolainen

Punkki iholla herättää heti huolen. Miten punkin pureman voi estää ja mistä oireista on syytä huolestua? Näin vastaa 10 kysymykseen punkkien torjunnasta ja niiden välittämistä taudeista tutkija Sari Huusko, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

1. Mitä keinoja kannattaa käyttää punkin torjuntaan?

Vaatteet ovat paras tapa suojautua punkin puremalta. Jos liikkuu luonnossa alueella, jossa punkkeja esiintyy, kannattaa pukea sukat housunlahkeiden päälle ja käyttää jalkaterät peittäviä kenkiä tai saappaita. Punkki tarttuu usein ihmiseen esimerkiksi heinänkorresta.

Vaatteiden lisäksi voi käyttää iholle laitettavaa punkkikarkotetta. Se estää punkkia aistimasta ihmisen erittämää hiilidioksidia ja hämää punkin suuntavaistoa.

Ihon tarkastaminen luonnossa liikkumisen jälkeen auttaa suojautumaan erityisesti borrelioosilta. Borrelioosin tarttumiseen voi mennä vuorokausi, mutta puutiaisaivotulehdus tarttuu ihmiseen jo muutamassa minuutissa virusta kantavan punkin puremasta.

Retkireppuun voi pakata mukaan myös pinsetit.

2. Punkki iholla voi olla hyvinkin pieni. Miten voin varmistua, ettei pirulainen ole tarttunut matkaan?

Ulkoa tullessa kannattaa ensin puistella vaatteet ja retkiviltti, etteivät niissä lymyilevät punkit kulkeudu sisätiloihin. Tämän jälkeen kannattaa tutkia iho.

Punkin bongaaminen ei ole aina helppoa. Puutiaisvälitteisiin tauteihin sairastuneet henkilöt eivät aina ole huomanneet iholla punkkia tai sen puremaa. Punkkisyynissä voi käyttää apuvälineenä suurennuslasia.

Punkit ovat hyvin pieniä, ja varsinkin nymfejä ja toukkia on vaikea erottaa silmällä. Toukka saattaa näyttää pieneltä pölyhiukkaselta, mutta yhtä lailla sekin voi purra ja levittää tautia. Pienimmät pirulaiset saattavat irrota ihosta vaatteita riisuessa.

Aikuinen punkki näyttää pieneltä hämähäkiltä. Vain naaraspunkit imevät verta ja tartuttavat tauteja, mutta niitä ei ulkonäöltä erota koiraista.

3. Mille alueille kropassa punkki yleensä nousee ja puree kiinni?

Punkki tarttuu aikuisilla usein jalkaan ja kipittää sitä pitkin ylöspäin. Lapsilla punkki saattaa löytyä hiusrajasta.

Punkki puree usein alueelle, jossa iho on ohutta, kuten nivusiin, kainaloihin, napaan ja niskaan. Myös hiuspohja kannattaa tutkia.

4. Miten punkki irrotetaan oikeaoppisesti?

Nappaa pinseteillä punkki kiinni ihon juuresta ja vedä rauhallisesti ylöspäin. Jos sinulla ei ole pinsettejä, ota punkista kiinni kynsillä ja vedä se ulos ihosta.

Pese purema-alue saippualla ja desinfioi iho. Se tehostaa ihon puhdistusta.

Seuraa, tuleeko ihoon laajenevaa punoitusta. Jos puremakohdan ympärille ilmestyy muutamassa päivässä punertava rengas, mene lääkäriin. Borrelioosia hoidetaan anti­biooteilla.

5. Millä alueilla on erityinen punkkivaara?

Suurin osa punkeista ei kanna borrelioosia aiheuttavaa bakteeria tai TBE-aivotulehdusta aiheuttavaa virusta.

Punkit viihtyvät erityisesti varjoisissa ja kosteissa paikoissa. Rannikko ja saaristo ovat tyypillisiä paikkoja kohdata punkki, mutta sen voi nykyisin saada mukaansa melkein mistä tahansa heinikosta, metsästä tai puistosta aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Borrelioosin esiintyvyyttä ei ole pystytty määrittelemään maantieteellisesti. Riski on olemassa siellä, missä punkkejakin on.

Sen sijaan TBE:n riskialueet tiedetään tarkemmin. Aivo­tulehdusta tavataan eniten rannikoilla ja raja siirtyy koko ajan pohjoisemmaksi. Aivo­tulehdusta esiintyy tätä nykyä myös Simossa ja Kemin eteläosissa.

Borrelioosi on selvästi yleisempi kuin TBE. Riskialueillakin aivotulehdusta tavataan vain 1–2 prosentissa puutiaisista. Borrelioosia puolestaan kantaa 20–25 prosenttia punkeista.

Lue myös: Punkkien levittämät taudit ovat lisääntyneet – Näin moni punkeista kantaa Borrelia-bakteeria

6. Mistä tiedän, kuuluuko TBE-rokote minulle?

Suomessa aivotulehdusta on havaittu vain viidesosassa kunnista.

Rokotteen saa ilmaiseksi, jos on vakituisena tai loma-asukkaana korkean riskin alueilla. Kansallisen rokotusohjelman ulkopuolella on lisäksi alueita, joilla THL suosittelee ottamaan rokotteen omaan piikkiin, jos viettää vuoden aikana neljä viikkoa riskialueella luonnossa.

Puutiaisaivotulehduksen rokotusohjelma laajeni tänä vuonna Kirkkonummen Luoman alueelle sekä osaan Sipoon saaristoa.

Muita rokotusalueita ovat Ahvenanmaa, Parainen, Simo, Kemin eteläiset kaupunginosat, Kotkan saaristo, Lappeenrannan Sammonlahti, Raahen edustan Preiskarin saari, Lohjanjärven saaristoalue ja Kustavi. Tarkista ajantasaiset tiedot THL:n verkkosivuilta.

Rokote otetaan kolmessa erässä. Rokotetta kannattaa kysyä omalta tai mökkipaikkakunnan terveysasemalta.

Jos rokotetta ei saa ilmaiseksi, ostetaan rokote apteekista ja varataan rokotusaika terveysasemalta. Rokotteen voi saada myös yksityisestä lääkärikeskuksesta ja kiertävistä punkkibusseista.

7. Mistä oireista borrelioosin ja puutiaisaivotuleh­duksen voi tunnistaa?

Borrelioosi muodostaa usein puremakohdan ympärille punaisen laajenevan ihottuman.

TBE voi nostaa kuumeen ja voi tulla päänsärkyä, niskajäykkyyttä, valonarkuutta ja pahoinvointia. Myös neurologisia oireita voi ilmetä, kuten tajunnan häiriötä, kouristuksia ja halvausoireita.

On tutkittu, että aivotulehduksen sairastanut saa taudille elinikäisen immuniteetin. Sairastua ei siis voi uudestaan. Borrelioosi puolestaan voi iskeä toistamiseen, joten siltä pitää suojautua aina kun liikkuu punkkialueella.

Lue myös: Punkin purema vei Marjatan, 72, pyörätuolipotilaaksi – sairasti tietämättään borrelioosia vuosikymmeniä

8. Otin vuosia sitten kaksi ensimmäistä punkkirokotetta, mutta kolmas jäi ottamatta. Oliko tästä mitään hyötyä?

Oli hyötyä. Rokottamista ei tarvitse aloittaa alusta asti, vaan mene hakemaan kolmas rokote mahdollisimman pian. Sama ohje pätee, jos on unohtanut ottaa toisen rokoteannoksen.

Kun kolmen rokotuksen sarja on otettu, haetaan tehoste­rokote kolmen vuoden kuluttua. Tämän jälkeen rokoteväli määräytyy iän mukaan.

Lue myös: Mikko sai puutiaisaivokuumeen: ”Heräsin neliraajahalvaantuneena”

9. Olen vastikään saanut korona­rokotteen. Kuinka pitkä väli TBE-rokotteen välissä täytyy olla?

Rokotteiden välissä tulisi olla 7–14 päivää. Seuraa ajan­tasaisia tietoja THL:n verkkosivuilta.

10. Miten suojaan koiran punkin puremilta?

Koirille on olemassa omat karkotteensa. Apteekit ja eläinlääkärit ohjaavat lemmikkieläimen punkkisuojan valitsemisessa. Tutki lenkin jälkeen koiran iho ja poista kiinni tarttuneet punkit pinseteillä.

Punkkikautena ei kannata ottaa koiraa viereen yöksi. On mahdollista, että punkki tarttuu koiran turkista ihmiseen.

Lue myös: 10 kysymystä punkeista: Miten punkki irrotetaan oikein? Miten punkin puremakohta oireilee?

X