Verta imevä punkki on ikävä tauteja levittävä kesäriesa – Tee punkkisyynistä rutiini!

”Jokailtainen punkkisyyni on hyvä ottaa kevään, kesän ja vielä syksynkin rutineeihin. Erityisesti, jos on liikkunut luonnossa”, Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Jokailtainen punkkisyyni on hyvä ottaa kevään, kesän ja vielä syksynkin rutineeihin. Erityisesti, jos on liikkunut luonnossa", Kotilääkärin päätoimittaja Erkki Meriluoto muistuttaa.
Teksti:
Erkki Meriluoto

Viime kesänä sen ensimmäistä ­kertaa koin. Punkki oli kiinnittynyt ­ihooni. Kyse oli varsin pienestä, nymfimäi­sestä ­yksilöstä, ja se oli ehtinyt olla sijoillaan ­korkeintaan pari tuntia.

Silti epämiellyttävät tuntemukset syöksähtivät mieleeni. Mokomakin pikku pirulainen. Oikeaoppinen irrotus punkkipihdeillä sujui onneksi mallikkaasti. Aiemmin olin nimittäin tehnyt saman jo pojalleni.

Asumme reilun kilometrin päässä ­merenrannasta. Pihassamme on laaja nurmikkoalue ja ympärillä muutamia pensaikkoja. Alue on siis potentiaalista punkkiseutua. Rusakot ja varsin kesyt metsäkauriit ovat melko yleisiä vieraita kotimme lähistöllä. Eläinten söpöyden vastapainoksi on syytä tiedostaa, että ne kuljettavat punk­keja tehokkaasti turkissaan. Yhdessä kauriissa voi olla jopa 2 000 punkkia.

Borrelioosi tarttuu, kun punkki on ollut iholla vuorokauden

Verta imevät punkit ovat riesa etenkin niiden levittämien tautien vuoksi. Noin joka neljännen arvioidaan kantavan borrelioosia. Sitä vastaan ei ole edes rokotetta.

Kesäkuun Kotilääkäri

Kesäkuun Kotilääkäri on ilmestynyt. © Otavamedia

Virusperäistä puutiaisaivotuleh­dusta kantaa riskialueilla arviolta 1–2 prosenttia punkeista. Siitä voi laskea todennäköisyyksiä ­yhden peuran sisältämän punkkimäärän perusteella. Myös punkkien nymfit ja ­toukat voivat levittää virusta. Puutiais­aivokuumetta vastaan on onneksi TBE-rokote.

Rokotteen ja ahkeran nurmikon­leikkuun lisäksi tärkeintä on oman ja läheisten ihon tarkkailu. Jokailtainen punkkisyyni on hyvä ottaa kevään, kesän ja vielä syksynkin rutineeihin. Erityisesti, jos on liikkunut luonnossa.

Punkkipihtien hankkiminen ja mukaan otto matkoille on suositeltavaa. Borrelioosi tarttuu yleensä vasta, jos punkki on ehtinyt olla iholla vähintään vuorokauden.

Kaksi kertaa borrelioosiin sairas­tunut Hanna Sumari kertoo kesäkuun Kotilääkärissä kokemuksistaan. Ollaan tarkkana!

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 6/21.

Lue myös: Näin pärjäät ötököiden kanssa – Hyttyset, ampiaiset, punkit ja paarmat kuuluvat kesään

Laajeneva ihomuutos on merkki sairaudesta. © Pia Karapää/Otavamedian visualistiryhmä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X