Kenestä saadaan Suomen Zelenskyi, kun seuraavaa presidenttiä valitaan?

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on nostanut rimaa presidenttiydelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on nostanut rimaa presidenttiydelle.
Teksti:
Koikkalainen

Sota ei yhtä miestä kaipaa. Usean kansanviisauden lailla tämäkään ei pidä kutiansa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, 44, on sen todistanut.

Karussa sotilasasussa – se on tietysti tarkkaan harkittua – esiintyvä presidentti johtaa maataan sotaa käyvästä Kiovasta, ei etätöinä jostain naapurimaasta kuten hallitsijoilla on kriisitilanteissa tapana.

Vähätelty koomikko on kasvanut tehtäviensä mukana. Koska sodat ovat entistä enemmän reaaliajassa käytävää tv- ja somesotaa, Zelenskyi on hyödyntänyt ex-ammattiaan ja johtaa tällä rintamalla Venäjää vastaan 10–0.

Eloisa presidentti ei ole kuin harvoin näyttäytyvä puujumala Putin – Putleriksikin kutsuttu – eikä tämän pönäkät ja jurot kenraalit.

Sotataidon sijasta teurastusta

Ei kaikki sotatieto ajantasaisesti kulje. Ja se, mikä kulkee, voi olla propagandaa, jota ei ammattilainenkaan erota oikeasta tiedosta.

Yritys avoimuuteen on silti lohdullista. Sota ei ole vain viikkoja vanhoja huhuja, vaan seurantaa paikan päältä. Tieto on myös mahdollisuus estää etukäteen kaikkein pahimmat kauheudet ja hirmuteot.

Kaikki on silti suhteellista. Kun Venäjä laittaa massiivisella tuli- ja ylivoimalla Ukrainan kaupunkeja maan tasalle, se ei piittaa loukkuun jääneistä siviileistä sen enempää kuin siitäkään, miltä teurastus muun maailman ­silmissä näyttää.

Suuren sotataidon näyte se ei ainakaan ole. Taistelut ovat kuin suuria purkutyömaita, ­eivät sotaa mies miestä vastaan. Sama on nähty niin Syyriassa kuin Tshetseniassakin.

Isolla maalla on varaa tällaiseen sodankäyntiin, pienen pitää olla kekseliäämpi. Uhreja ei lasketa eikä omista tappioista piitata. Voitto otetaan, maksoi mitä maksoi.

Näyttää silti ilmeiseltä, että kulut ja omat tappiot ­alkavat tulla Venäjälle vastaan. Ne, mitä on sanottu ­hallituiksi joukkojen siirroiksi ja painotusten muutoksiksi, ovat vain kunniakkaiksi verhoiltuja pakkovetäytymisiä. ”Erityisoperaatio” on ollut fiasko.

Mistä meille Zelenskyi?

Kahden vuoden kuluttua Suomessa on presidentin­vaalit. Kun ei enää ­eletä ­Kekkosen aikaa – ­silloin oli vaikka mitä – niin ­Sauli ­Niinistökään ei jatka ­poikkeuslailla tehtävässään.

Yhtään virallista ehdokasta ei ole vielä ­nimetty, ­mutta ­epävirallisten ­listalla on Olli Rehniä, Pekka ­Haavistoa, Sanna Marinia, Jussi ­Halla-ahoa, ­Alexander ­Stubbia, ­Jutta Urpilaista, ­Petteri Orpoa ynnä muita.

Tästä joukosta ei presidenttiä valita. Ajat ovat nyt­ pysyvästi toiset. Päivänpoli­tiikan myllystä suollettu ­broileri on out. ­Presidentti tulee muista, isommista ­piireistä.

Tarvitaan ­ulkopoliittinen osaaja ja ­kansakunnalle ­turvan tuova yhdistäjä. ­Kovaa kysyntää on hyvälle koomi­kolle. Kuka on Suomen ­Volodymyr Zelenskyi?

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

Lue myös: Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi käyttää ääntään taitavasti kuin asetta: rohkaisuun ja myötätunnon keräämiseen maailmalta

informaatiosota

Informaatio­sodassa pyritään vaikuttamaan konfliktin tulokseen omalta kannalta positiivisesti. Presidentti Volodymyr Zelenskyi on onnistunut: Ukrainalla on muun maailman tuki hyökkääjää vastaan. © Ukrainian Presidential Press Office / AP / LEHTIKUVA

X