Ilo irti vapautuneemmasta arjesta – Matka-autolla viikko vierähti Kaakkois-Virossa ja Latviassa

Vierailu Baltiassa sai Koikkalaisen tutkailemaan maissa vallitsevaa tunnelmaa. Kotiinpaluun jälkeen keskittyminen kohdistui muualle Eurooppaan, Saksan vaaleihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koikkalainen on Seuran kolumnisti.

Vierailu Baltiassa sai Koikkalaisen tutkailemaan maissa vallitsevaa tunnelmaa. Kotiinpaluun jälkeen keskittyminen kohdistui muualle Eurooppaan, Saksan vaaleihin.
Teksti:
Koikkalainen

Elämä avartuu – vihdoinkin. Koikkalainen pyöri matka-autolla viikon Kaakkois-Virossa ja Latviassa Valko-Venäjän­ rajan tuntumassa. Koronan varjo oli työnnetty molemmissa maissa taka-alalle, muttei unohdettu. Ilman maskia ei ollut asiaa ihmisten joukkoon ja rokotustodistuksia kyseltiin ystävällisesti, mutta tiukasti.

Tarton seutu ja Peipsijärven ranta-alueet ovat Koikkalaisen mieleen. Siellä palataan kuin vanhaan verkkaiseen Suomeen ja eletään vaatimatonta, mutta hyvää elämää. Sama pätee Latvian venäjänkielisiin alueisiin kuten Daugavpilsin seutuun. Niiden hyvä puoli on sekin, että muihin turisteihin ei sesongin ulkopuolella juurikaan törmää. Muualla Virossa käynti alkaa taas olla suomalaisille puhdasta kauraa, missä kolkassa tahansa.

Lujassa on leipä näillä alueilla. Vanhastaan se tarkoittaa sitä, että etenkin nuorempi väestö joutuu hakemaan sen muualta. Kotiin tullaan kuitenkin mieluusti heti, kun se vain sopii. Varttuneempi väki viihtyy – oman aktiiviaikansa muualla kierreltyään – mainiosti lapsuudenmaisemissaan. Niissä kaikki on turvallisesti paikoillaan, niin märehtivät lehmät, epäluuloiset sonnit kuin kiekuvat kukotkin.

Matka maittaa, jos ei satu olemaan pakolainen

Ei elämä silti helppoa ole. Ristiriidat tunkevat lintukotoonkin. Nyt ne tulevat Valko-Venäjän suunnasta. Diktaattori Aljaksandr Lukasenkan kyynisesti masinoimat pakolaisjoukot pyrkivät länteen ja naapurimaat ovat varuillaan. Matkalla se näkyi etenkin Virossa, jossa pakolaisia etsittiin niin raja-alueilla kuin Tallinnan satamassakin. Koikkalaisen äijäporukan matka-autokin syynättiin viikon aikana useampaan kertaan.

Rapian tuhannen kilometrin rundi oli hyviä valtateitä loputtomine rekkavirtoineen ja kapeita sivuteitä traktoreineen ja leikkuupuimureineen. Hyvin sovittiin sekaan ja vanha matka-auto Helmi pelasi varmasti niin kuin ennenkin. Ruoka oli hyvää ja edullista ja hotellit halpoja. Monet aristelevat edelleenkin entisiä itäblokin ja jopa Baltian maita, mutta paikat ovat siellä siistejä ja hyvin hoidettuja eikä turvallisuudesta tarvitse pelätä.

Uusia tuulia Saksassa

Paluu arkeen oli paluuta Saksan vaaleihin. Tiedossa oli, että maailman vaikutusvaltaisimman naisen, liittokansleri Angela Merkelin aika on ohi, mutta ei se, että kristillisdemokraatit kärsisivät historiansa suurimman vaalitappion. Uusi liittokansleri on todennäköisesti Olaf Scholz. Vaalien voittajat olivat sosialidemokraatit ja vihreät.

Saksan vaalien lopputulos ei ole Suomelle suinkaan yhdentekevä. Voi kuitenkin sanoa, että Saksan politiikkaan ei ole tulossa dramaattisia muutoksia. Painotukset muuttuvat tai niitä ainakin tarkistetaan, mutta suuret linjat pitävät. Pitkässä juoksussa vakaus menee aina uudistusten edelle. Tulevaisuudesta pätee taas vanha politiikan toimittajien viisaus: aika näyttää.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

Lue myös: Matkailijan Tallinna uudistui ja tarjonta on entistä monipuolisempi – Joko tunnet suositun Noblessnerin alueen parhaat kohteet?

Tallinnan kaupunkikuva muuttuu jatkuvasti, mutta ei niin hurjaan tahtiin kuin uuden itsenäisyyden alkuvuosina 1990-luvulla. Nyt ymmärretään paremmin myös entisöinnin ja restauroinnin arvo. <span class="typography__copyright">© Visit Estonia </span>

Tallinnan kaupunkikuva muuttuu jatkuvasti, mutta ei niin hurjaan tahtiin kuin uuden itsenäisyyden alkuvuosina 1990-luvulla. Nyt ymmärretään paremmin myös entisöinnin ja restauroinnin arvo. © Visit Estonia 

X