Koikkalainen: Taasiseseisvumispäev on suuri juhlapäivä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
"En neuvo, kun en osaa, mutta muista yksi asia. Ole asiallinen ja jämpti, älä uhoa – äläkä luota Venäjään. Se pettää aina."

Aina se tulee yllättäen, ­elokuun päivä, jolloin Koik­kalainen asettautuu rehottavan syysasteriplänttinsä ääreen. Rintamamiestalon puusaunan löylyistä on mukava nousta terassille vilvoittelemaan ja nähdä, kuinka pörrinkäiset ja perhoset touhuavat kukkien keskellä. Piha tulvii elämää.

Ote ei saa herpaantua. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Sen suhteen ei ole mitään välimuotoja, vaikka kuinka alkaisi väsyttää. Se ­olisi Vladimir Putinin, kaljuuntumistaan vastaan epätoivoisesti taistelevan diktaattorin suunnitelma: uuvu sinä, vapaa Eurooppa, minä ja Venäjä jatkamme!

Koikkalainen piipahti viikonloppuna Selkämerellä. Tukikohtana oli Luvian tai oikeas­taan Eurajoen Ryöväskeri, mutta sieltä tarjoutui mahdollisuus käydä myös Säpin majakkasaarella. Säpissä tuulee usein. Kaksi kertaa Koik­kalainen on sinne pyrkinyt. Kolmannella kerralla onnisti.

Yli 50 hehtaarin Säpin majakkasaari on ihastuttava paikka. Siellä puuhaavat majakan suojelijat ja tunnelmaa riittää. Luonto on kaunis, välkehtivä meri upea. Valitettavasti saaren monikymmenvuotiaista asukkaista muflonlampaista ei näy jälkeäkään. Ne ovat kuulemma hyvin arkoja ja pysyttelevät poissa ihmisten silmistä.

Taasiseseisvumispäev

Luuletko osaavasi viron kieltä? Jos, niin tiedätkö, mitä tarkoittaa sanahirviö taasiseseisvumispäev? Koikkalainen auttaa. Lue se näin: taas-ise-seisvumis-päev.

Aivan oikein. Sana viittaa selvästi lauantaihin 20. elokuuta 1991. Silloin Virosta tuli taas itsenäinen valtio. Nyt siitä on kulunut 31 vuotta, ja päivä on jokavuotinen juhlapäivä.

Kauhukuvia nostatellaan. Energiatilanne on hyvin vaikea, mutta Suomen kannalta kohtuullisen hyvä. Venäjältä ei tule enää sähköä eikä maakaasua ja öljytuotteiden osuuskin on korvattu muulla tuonnilla. Riippuvuutta Venäjään ei ole eikä Putinin sotakassaa ainakaan näillä ostoksilla enää täytetä.

Älä luota Venäjään

Koikkalaisen lapsuudenystävä rakensi valtakunnallisen terveysalan yrityksen. Kannattava firma on nyt myyty, mutta se ei järkimiehen ja sosiaalisen osaajan tahtia haittaa. Elämä on mallillaan, terveys hyvä ja polla pelaa.

Kotoaan tämä omin neuvoin vaurautensa luonut mies ei monta ohjetta saanut. Opetus oli, että luota itseesi ja pidä elämä omissa käsissäsi.

Ystävä muistaa kunnioituksella Karjalasta evakkoon joutunutta puuseppäisäänsä. Tämä oli rento huumorimies, joka piti jalat tukevasti maan pinnalla.

Poikani hyvä. Sinulla on hoksnokkaa, järki päässä ja olet saanut kaupallisen koulutuksenkin. En neuvo, kun en osaa, mutta muista yksi asia. Ole asiallinen ja jämpti, älä uhoa – äläkä luota Venäjään. Se pettää aina.

Tähän on tultu. Venäjä teki sen taas. Ihan itse.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

X