Koikkalainen: Vinkuva luottokortti ja teeveestä tuttu kirkonmies Teemu Laajasalo

Jaa kaverilleTilaa Seura

Luontoäiti jaksaa yllättää. Toista viikkoa putkeen on ainakin Etelä-Hämeessä jatkunut parin pakkasasteen upea talvisää. Luntakin on, ja jos aurinko vielä paistaisi reippaammin, niin mikäpä olisi meidän poikien ollessa. Kesää tehdään jo.

Hienolla säällä on toinenkin puolensa. Hetki vielä ja jo alkaa hokema, että mitä ne jotkut meuhkaavat muka-ilmastonmuutoksesta: Suomessahan on ihan kunnon talvi.

Meuhkataan sitä muustakin – joittenkin mielestä. Toinen on kansanedustajien sopeutumiseläkkeet, toinen Helsingin hiippakunnan uuden piispan Teemu Laajasalon rahankäyttö hänen ollessaan Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherrana.

Teeveestä tuttu kirkonmies on Israelin reissullaan majoittunut – ei matalaan majataloon vaan kalliiseen luksushotellin sviittiin. Kerrotaan myös samppanjapullojen paukahdelleen työnantajan laskuun. Kirjanpitokaan ei ole ollut erityisen tarkkaa. Luottokorttiostoksien kuitit eivät ole tiukassa tallessa, vaan osa kadoksissa maailman tuulissa.

Teemu Laajasalon luottokortin vinguttelu ei ole musiikkia kaikille korville

Ei mennä tutkimatta asioiden edelle, mutta aika aralla alueella tässä nyt liikutaan. Luottokortin vinguttelu ei ole musiikkia kaikille korville.

Fiksuna, aikaansa seuraavana miehenä Laajasalollakin on varmasti tiedossa, että etenkin pääkaupunkiseudulla kirkosta eronneiden joukko on suuri. Ei tarvitse hetkeäkään epäillä, etteikö monella vielä kirkkoon kuuluvalla kynnys lähteä ole matala. Jo pelkkä huhu hulvattomasta rahankäytöstä – ja taas käy kirkon ovi. Se paukahtaa kiinni lähtijän selän takana.

Kirkkopamput ovat tarkassa seurannassa. Vilkaisu peiliin voisi olla silloin tällöin paikallaan.

Epäoikeudenmukaiseksi rahastukseksi koettu kansanedustajien sopeutumiseläke on taas ärsyttänyt niin, että kasassa on jo 63 000 allekirjoituksen kansalaisaloite koko eläkkeen lopettamisesta. Eduskunta saa aloitteen nyt käsiteltäväkseen.

Sopeutumiseläke oli alkujaan kaunis ajatus. Lähtökohtana oli, ettei eduskunnasta putoava kansanedustaja jäisi ihan tyhjän päälle. Mutta kuten niin usein käy, luhvarit sotkevat ahneuksissaan hyvän järjestelmän.

Nyt eläkettä nostaa joukko kansanedustajia, joilla ei ole palkkatuloja, mutta samaan aikaan he nostavat yrityksistään isoja pääomatuloja. Jälkimmäiset eivät ole esteenä sopeutumiseläkkeen saamiselle. Isotkaan pääomatulot eivät nimittäin vaikuta sopeutumiseläkkeeseen.

Sopeutumiseläkettä saavat eivät riko lakia. Järjestelmä sallii keplottelun. Toinen juttu on lain henki. Jo tärisee rima.

Oikeus sopeutumiseläkkeeseen koskee muutamaa kymmentä ennen vuotta 2011 vähintään seitsemän vuotta kansanedustajana ollutta ex-kansanedustajaa. Eläke jatkuu siihen päivään, kun he täyttävät 65 vuotta. Monet sopeutumiseläkeläiset ovat hyvin koulutettuja ja parhaassa työiässä olevia ihmisiä.

Kansanedustajien eläkejärjestelmää on sittemmin muutettu. Vuonna 2011 ja sen jälkeen eduskuntaan ensimmäistä kertaa valitut eivät pääse enää sopeutumiseläkkeestä nauttimaan. He saavat mahdollisen putoamisensa jälkeen korkeintaan kolme vuotta huomattavasti alhaisempaa sopeutumisrahaa. Sopeutumisrahan suuruuteen vaikuttavat myös edunsaajan ansio- ja pääomatulot.

Hyvässä pääkirjoituksessa on kuulemma kolme osaa: alkujeesustelu, välipyörittely ja loppuhurskastelu. Koikkalaiselle on vihjaistu, että sama koskee myös huonoja pakinoita.

Lue myös:

Koikkalainen: Puhemies Maria Lohela lähtee, sopeutumiseläkkeet juoksevat

X