”Vladimir Putin on kuin Marvelin supersankari indonesialaisille”, tutkija Sinikukka Saari sanoo

”Indonesialainen kollega kertoi hieman yllättäen Vladimir Putinin olevan Indonesiassa ehdottomasti suosituin maailman johtajista”, Sinikukka Saari kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sinikukka Saari on Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija.

"Indonesialainen kollega kertoi hieman yllättäen Vladimir Putinin olevan Indonesiassa ehdottomasti suosituin maailman johtajista", Sinikukka Saari kirjoittaa.
Teksti:
Sinikukka Saari

Muutama kuukausi sitten Ulkopoliittisessa instituutissa kävi vierailulla indonesialainen tutkijakollega. Pienen ryhmämme keskustelu pyöri pääasiassa indopasifisen alueen voimatasapainon ja turvallisuuskysymysten ympärillä.

Venäjän rooli alueella on suhteellisen pieni, mutta kollega kertoi hieman yllättäen Vladimir Putinin olevan Indonesiassa ehdottomasti suosituin maailman johtajista.

Putin on paikalliselle yleisölle ikään kuin Marvelin supersankarihahmo: Yhdysvaltoja ärhäkkäästi haastava, nopeasti sotilaalliseen voimankäyttöön turvautuva toiminnan mies, joka kulkee rohkeasti omia polkujaan. Vetävän imagon lisäksi Putinin uskotaan yleisesti puolustavan muslimeiden etuja kansainvälisesti.

Mitä tulee muslimien oikeuksiin, moni voisi väittää Venäjän politiikan olevan vähintään ristiriitaista. Indonesialaiseen mieli­kuvaan vaikuttaa osaltaan Neuvostoliiton perintö, olihan Neuvostoliitto maa, joka taisteli retorisesti läntistä siirtomaajärjestelmää vastaan ja tunnusti ensimmäisten joukossa Indonesian itsenäisyyden 1950-luvulla.

Sinikukka Saari: Putinia ylistetään TikTok-videoissa

Viime vuosina ­Indonesia ja Venäjä ovat hieroneet hävittäjäkauppoja. Maiden laivastot ovat jopa harjoitelleet yhdessä, joten molemmille osapuolille hyödyllinen yhteistyö jatkuu.

Kaikkea tätä merkittävämpää on kuitenkin se, että ­indonesiankielisessä TikTokissa pyörii valtava määrä hauskoja Putinia ylistäviä klippejä. Sanomalehtiä ei kuulemma tässä yli 270 miljoonan asukkaan – joista valtaosa on alle 40-vuotiaita – maassa lue enää ”kukaan”.

TikTok on valtavan suosittu uutislähde ja poliittinen kampanjointipaikka, jossa tyyli ja vitsikkyys ovat politiikan sisältöä merkittävämpiä vetovoimatekijöitä. Venäjän propagandakoneistolle tällainen informaatioympäristö on hedelmällistä maaperää, jonka myllääminen on paitsi helppoa myös halpaa.

Valikoituja tarinoita ja valeuutisia on helppo levittää, ja viestiä voi kätevästi tehostaa ostamalla paikallisia ”buzzereita”.

Talouteen ja kansainvälisiin asioihin keskittyvä aikakauslehti The Economist kertoo tämän indonesialaisen termin tarkoittavan henkilöä, jolla on hallussaan usein satoja sosiaalisen median tilejä, joilla voi tehostaa haluttua sanomaa maksua vastaan.

Kuinka käy presidentinvaaleissa, Sinikukka Saari kysyy

Venäjän vaikutusvallan kasvu on toki indonesialaisten harmeista pienimpiä, onhan maa kaukana eikä Venäjän politiikalla ole suuria käytännön vaikutuksia paikallisten elämään.

Suurempi vaikutus TikTokilla ja buzzer-ilmiöllä on maassa pian pidettäviin presidentinvaaleihin. Kuinka ollakaan ehdokkaat kampanjoivat raivokkaasti tekemällä tanssi- ja muita haasteita TikTokissa.

Onko tämä demokratian ja kansainvälisen vaikutusvallan tulevaisuus myös muualla?

Lue kaikki Sinikukka Saaren kolumnit täältä.

Lue myös: ”Neljänneksi suurin maa itsenäistyi, kiitos teinien” – Nuoria ei pidä aliarvioida, historioitsija David Van Reybrouck esimerkein muistuttaa

X