Mihail Hodorkovski sanoo Putin pelaavan nollasummapeliä: ”Länsi-Eurooppa on vihdoin heräämässä siihen, että rauhan aika mantereella on ohi”

Suomen asema on vahvempi Nato-jäsenyyden myötä, Mihail Hodorkovski näkee. Moni asia yllätti hänet Ukrainan sodassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mihail Hodorkovski vieraili Suomessa helmikuussa. Hän osallistui Ukrainan sotaa vastustavaan mielenosoitukseen, jossa hän puhui mielenosoittajille.

Suomen asema on vahvempi Nato-jäsenyyden myötä, Mihail Hodorkovski näkee. Moni asia yllätti hänet Ukrainan sodassa.
Teksti:
Jesse Raatikainen

Venäjällä on tällä hetkellä kaksi valtiota: normaalivaltio ja Vladimir Putinin valtio. Näin tulkitsee Mihail Hodorkovski, joka oli yksi tunnetuimmista venäläisistä mielipidevangeista.

Entinen oligarkki oli aikoinaan Venäjän rikkain mies, joka johti öljy-yhtiö Jukosta. Vuosina 2003–2014 hän istui tuomiota erinäisistä keksityistä rikoksista. Todellinen rikos oli se, ettei hän tullut toimeen paria vuotta aiemmin Venäjän presidentiksi valitun Putinin kanssa.

”Länsimaisilla johtajilla oli pitkään päässään ajatus, että he ovat tekemisissä kollegansa kanssa, joka toimii maansa etujen hyväksi. Putinin tapauksessa näin ei ole”, Hodorkovski sanoi maaliskuussa Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Putin on vallannut Venäjän maana ja valtion johtamiskoneistona. Maassa toimii tuomioistuin, jossa voi saada normaalin ja lainmukaisen päätöksen, mutta Hodorkovskin mukaan kahdessa prosentissa tapauksissa Kreml puuttuu peliin.

”Venäjän turvallisuuspalvelu käyttää oikeusjärjestelmää työkalunaan, jolloin oikeusjärjestelmä lakkaa toimimasta. Kuvittele meneväsi tavalliseen sairaalaan, jossa on tavallisia kirurgeja ja lääkäreitä, mutta kahdessa prosentissa tapauksia ylilääkäri soittaa kirurgille ja käskee tappamaan potilaan.”

Hodorkovski näkee Putinin henkilönä, joka ei usko siihen, että molemmat osapuolet voisivat voittaa. Putin pelaa nollasummapeliä, jossa demokraattiset instituutiot, riippumattomat tuomioistuimet tai yhteiskunnalliset päätöksenteot ovat vain tiellä.

”Putin uskoo, että kaikesta päättää vallan kaapannut jengi. Hän neuvottelee vahvojen kanssa ja murskaa heikot. Sellaisen henkilön kanssa olemme tekemisissä.”

Mihail Hodorkovski: ”Nato-jäsenyys määrittää Suomen aseman”

Mihail Hodorkovski pelkää, että maailma on uuden kylmän sodan partaalla. Kuuma sota on jatkunut Ukrainassa jo kaksi vuotta ja hän näkee, että Venäjän sotateollisuudessa on alkanut rakennemuutos.

”Venäjällä on valtava joukko ihmisiä, jotka kokoavat elämänsä uudelleen aloittamalla aseiden tuotannon aivan kuten Neuvostoliiton aikana. Länsi-Eurooppa on vihdoin heräämässä siihen, että rauhan aika mantereella on ohi.”

Mihail Hodorkovski osallistui Ukrainan sodan vastaiseen mielenosoitukseen Helsingissä helmikuussa. © Jesse Raatikainen

Hodorkovski näkee, että sotateollisuus alkaa toimia nyt myös Länsi-Euroopassa, mutta ei niin nopeasti kuin jotkut saattoivat odottaa. Ison koneiston käynnistäminen on ponnistusten takana, ja hän huomauttaa, ettei koneisto myöskään pysähdy hitaasti.

”Miljoonia ihmisiä ei vakuuteta hetkessä siitä, että venäläiset olisivat muuttuneet. Kukaan ei usko siihen, ja Venäjä valitettavasti on tällaisessa tilanteessa.”

Mikä Suomen rooli tässä kaikessa on? Suomalainen yhteiskunta päättää siitä itse, mutta vaikuttaa siltä, että Nato-jäsenyys oli entisen oligarkin mukaan oikea ratkaisu.

”Nato-jäsenyys määrittää Suomen aseman, joka on vahvempi kuin edellisen kylmän sodan aikana.”

”Diktaattorit eivät lähde voittaessaan sotia”

Mihail Hodorkovskia huvitti kysymys siitä, mikä Ukrainan sodassa yllätti häntä eniten. Hetken miettimisen jälkeen hän vakavoitui.

”Yllätyin monesta asiasta. Puhut miehelle, joka asui puolet elämästään Neuvostoliitossa. Ukraina ei ole koskaan ollut minulle vieras maa. Koko perheeni on Ukrainasta. Minulle Harkovan tai Kiovan pommitus on sama asia kuin Pietarin tai Moskovan pommitus.”

Hodorkovskin isoäiti asui Harkovassa, isoisät Odessassa ja Žytomyrissä.

”En voisi kuvitella itseäni Putiniksi, joka on myös neuvostoihminen. En pystynyt kuvittelemaan, että hän voisi käskeä kaupunkeja pommitettaviksi. Tämä on suurin arvoitus, jota en voi käsittää. Pystyn laskemaan ratkaisun päässäni, mutta en käsittämään sitä.”

Hodorkovski on pessimistinen, kun häneltä kysytään veikkauksia siitä, milloin Venäjä lopettaa taistelemisen Ukrainassa.

Diktaattorit eivät lähde voittaessaan sotia. Diktaattorit eivät lähde, jos voivat taistella. He lähtevät vasta, kun soturit häviävät. Valitettavasti Ukrainan nykyiset toimitushäiriöt saavat diktaattorin tuntemaan, että hän voittaa. Tämän seurauksena Putin saattaa pysyä vallassa seuraavat kuusi vuotta.”

Lue myös: Mihail Hodorkovski tuntee venäläisvankiloiden arjen – Eristyssellikäytännöt entistä pahempia: ”Asettaa vankien hengen uhatuksi”

X