Ydinaseita, plutoniumia ja mämmikouria

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Nyt kun ydinaseretoriikka on palannut poliittiselle maailmankartalle, voisimme luoda pienen silmäyksen siihen, millaisten mämmikourien käsissä nämä pelottavat aseet ovat – ainakin Yhdysvalloissa.

On elokuu 2011. Tapahtumapaikkana on Los Alamos National Laboratory New Mexicossa. Paikka on sama, jossa kehitettiin Hiroshimaan pudotettu ydinpommi, ja se on vastuussa Yhdysvaltain mittavan ydinasearsenaalin uudistamisesta.

Tuona lähes kohtalokkaana päivänä työntekijät ottivat esiin neljä plutoniumista tehtyä sauvaa ja asettivat ne vieretysten. Miksi? Ottaakseen kuvan, koska ne näyttivät niin kivalta.

Valitettavasti työntekijät eivät tulleet ajatelleeksi yhtä plutoniumin käsittelyn keskeistä sääntöä. Jos plutoniumia on liian paljon samassa paikassa, alkaa hallitsematon ydinketjureaktio. Tällöin syntyy vaarallista säteilyä ja seurauksena voi olla ydinräjähdys. Tästä sanonta kriittinen massa.

En tiedä, kuinka lähellä katastrofia tuona päivänä oltiin. Voin kuitenkin koettaa kuvitella sen järkytyksen, mikä lounastauolta palaavaa esimiestä odotti, kun hän näki sauvat vierekkäin. Hän pelästyi itse asiassa niin pahanpäiväisesti, että hän unohti tällaisia vaaratilanteita koskevan turvallisuusmääräyksen: henkilökunta on evakuoitava, koska samassa tilassa olevat ihmiset heijastavat ja hidastavat neutronien liikettä ja lisäävät näin hallitsemattoman ydinketjureaktion mahdollisuutta.

Esimies käski alaistensa palauttamaan sauvat välittömästi sinne, mistä ne oli otettu, mutta käski muiden jatkaa työtään.

Tapauksesta ei tehty virallista ilmoitusta – vaikka kyseessä oli vakavin vaaratilanne laitoksessa vuosiin – mutta sitä käsiteltiin sisäisesti. Tämä johti siihen, että kaikki ne laboratorion insinöörit, joiden tehtävä oli suojella työntekijöitä  tällaisilta tilanteilta, sanoivat itsensä irti. Heidän mukaansa laboratorion johto oli välinpitämätön työntekijöidensä turvallisuudesta.

Los Alamosin laboratorio kuului aiemmin Kalifornian yliopiston ja Lawrence Livermoore National Laboratoryn alaisuuteen, mutta nykyään sitä johtaa  yksityinen yritys.

Kun tieto saavutti viranomaiset, he totesivat työtturvallisuustilanteen niin kehnoksi, että he päättivät yhdessä laboratorion johdon kanssa lopettaa operaatiot, joissa käsitellään plutoniumia, kunnes kaikki työntekijät olisi koulutettu uusiin turvallisuusstandardeihin. Tämä ei ole sujunut odotusten mukaisesti: johto ei yrityksistä huolimatta ole saanut turvallisuusstandardeja täytetyksi, ja työnseisaus on kestänyt jo neljä vuotta.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump siis uhoaa, että hän on uudistanut ydinasearsenaalin, hän varmasti tarkoittaa, että hän haluaa uudistaa sitä. Yhdysvaltain ydinasearsenaalissa ei ole tapahtunut mitään muutoksia Trumpin presidenttikaudella. Eikä olisi voinutkaan. Los Alamos on keskeinen paikka ydinaseiden ”ytimien” valmistamisessa ja vanhojen aseiden toimivuuden testaamisessa. Pasifisti voisi tässä mielessä pitää työnseisausta jopa positiivisena asiana.

Viranomaisten tekemän selvityksen mukaan vuoden 2011 vaaratilanne ei ollut ainoa. Vuosien 2005-2016 välillä laboratorion puutteista ja väärinkäytöksistä tehtiin noin 40 huomautusta – kolme kertaa enemmän kuin mistään ydinmateriaaleja käsittelevästä laitoksesta Yhdysvalloissa. Energiaministeriön mukaan Los Alamosin laboratorion työntekijät ovat turtuneet työnsä sisältämälle vaaralle. Koska turvallisuustilanne ei ole kohentunut, liittovaltion viranomaiset eivät ole uusineet laboratorion lupaa käsitellä plutoniumia.

Tiedättekö muuten, miten paljon plutoniumoperaatioiden seisahdus maksaa? Ei sen enempää kuin 1,36 miljoonaa dollaria päivässä tuottavuuden menetyksenä. Se kertoo paljon siitä, miten käsittämättömän kallista ydinaseiden ylläpito ja uusiminen on – ja sitä kalliimpaa se on, mitä enemmän ydinaseita on.

Ydinaseisiin käytettävien resurssien näkökulmasta onkin mielenkiintoista vertailla Yhdysvaltoja Kiinaa. Yhdysvalloilla on Wikipedian mukaan 6800 ydinasetta, mutta Kiinalla vain 260. Miksi? Siksi, että Kiina tietää, että 200 ydinasetta riittää. Miksi tuhlata resursseja enempään? Mahtaakohan Trump tietää tämän? Sen luulisi vetoavan hänen liikemiesvainuunsa.

Trump on kylläkin sanonut, että hän haluaa riisua maailman ydinaseista. Kannatetaan.

Enemmän Los Alamosin tapauksesta tästä linkistä.

X