Arvaatko, mistä se kertoo, kun joku syyttelee aina kaikesta muita?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Syyttely on usein pelkoa siitä, etteivät toiset hyväksy syyttäjän tunteita. © COLOURBOX
isten syyttäminen on usein suojautumista ja pelkoa omien ajatusten ja tunteiden paljastamisesta. Pelolla on pitkät juuret, jotka yltävät lapsuuteen asti.

Kysymys

Miten saada läheinen katsomaan peiliin ja ymmärtämään omat tekonsa?

 

Vastaus

Toisen ihmisen johdattaminen itsetutkistelun jaloon maailmaan on helpommin sanottu kuin tehty. On ihmisiä, jotka menevät hyvin herkästi itseensä ja syyttävät kaikesta itseään. Vastaavasti on ihmisiä, joiden mielestä muut ovat syypäitä kaikkeen pahaan. Kumpikaan suhtautuminen ei ole realismia.

Toisten syyttäminen on useimmiten suojautumista ja pelkoa omien ajatusten ja tunteiden paljastamisesta. Tuolla pelolla on pitkät juuret, jotka yltävät lapsuuteen saakka. Moni meistä on elänyt lapsuuden, jossa ei ole voinut arvostelun tai loukkaantumisen pelossa olla avoin. Myöhemmän elämän ihmissuhteissa opitusta tavasta on vaikea päästä eroon. Samalla ihminen menettää suhteisiin kuuluvaa ja niiltä toivottua läheisyyttä. Suojautuneen ihmisen pitäisi saada kokemuksia siitä, että hän ei joudu katumaan avautumistaan.

Tee edes nämä!

  • Keskustele läheisesi kanssa siitä, miltä hänen tekonsa tuntuvat sinusta. Sovi siitä, että saat kertoa ajatuksesi ja tunteesi ilman keskeytystä.

  • Anna hänen kertoa omasta käyttäytymisestään ja sen motiiveista. Yritä ymmärtää asiat myös hänen kannaltaan.

  • Älä syytä häntä, äläkä itseäsi.

X