Ei koskaan orgasmia? Lisää puhetta ja sylikkäin istumista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Heli ei saavuta koskaan huippua, vaikka rakas mies on hyvä ja hellä.

Parikymppiset Asko ja Heli rakastuivat noin vuosi sitten. Suhde on molemmille ensimmäinen avoliitto, vaikka joitakin lyhyitä suhteita on ollut molemmilla.

Helin ja Askon suhde on muuten hyvä, mutta sängyssä menee yllättävänkin huonosti. Asko yrittää kyllä kaikkensa, mutta turhaan. Heli ei saavuta koskaan orgasmia.

Heli ei teeskentele nauttivansa enemmän kuin todellisuudessa nauttii. Rakastelu on kyllä mukavaa, mutta ei mitenkään päätähuimaavaa. Heli kokee halua ja kokee kyllä kiihottuvansa paljonkin, mutta se ei koskaan riitä lopulliseen kliimaksiin Askon kanssa. Tulos on yhtä huono joka asennossa ja tekniikassa. Ei auta, vaikka Heli rakastaa hellää miestään todella paljon.

He ovat kokeilleet jo vaikka kuinka monia lehtien ja kirjojen kikkoja, mutta mistään ei tunnu olevan apua.

Pariskunta rakastelee noin viikon välein, mutta seksistä jää aina vähän vaivaantunut olo. Milloin kuuluu lopettaa, kun kunnon loppua ei tule?

Heli ei ole kokenut koskaan kenenkään muun miehen kanssa täyttymystä. Silti Askoa häiritsee todella paljon, ettei hän pysty parempaan suoritukseen miehenä.

Heliäkin ongelma häiritsee, mutta eri lailla. Hän pelkää olevansa jollain lailla viallinen nainen. Heli ei keksi, missä vika oikein on. Hän on kuitenkin muuten aivan terve ja nuorikin.

Yksin Heli saavuttaa joskus harvoin huippunsa, silloinkin todella pitkän puurtamisen päätteeksi apuvälinettä käyttäen. Helillä ei ole mielestään mitään seksuaalisia traumoja, eikä hän häpeile kehoaan. Missä pulma voi siis piillä?

Miten Heli ja Asko voisivat ratkaista ongelmansa?

Lukko auki

Orgasmivaikeudet ovat tavallisia. Useinkaan erilaiset mekaaniset kikat ja tekniikat eivät ole ratkaisu pulmaan.

Orgasmi syntyy aivoissa; ne ovat tärkein sukuelin. Kukaan toinen ei voi tuottaa orgasmia, vaan sen voi kokea vain, jos antaa itselleen luvan heittäytyä. Siksi Askon ei tarvitsisi tuntea suorituspaineita.

Myöskään Helin ei kannata ottaa orgasmia tavoitteeksi, vaan keskittyä nautinnon ja kiihottumisen tunteeseen.

Monien on vaikea päästää irti kontrollista, ja seksistäkin voi tulla suoritus. Tämä usein estää kliimaksin saavuttamisen ja kokonaisvaltaisen mielihyvän seksissä. Jonkinlainen lukko on päällä koko ajan, eikä seksuaalienergia pääse virtaamaan. Orgasmia ei yleensä saavuteta silloin, kun sitä kovasti yritetään. Orgasmi ei synny väkisin vaan rentouden kautta, kun keho ja mieli ovat läsnä hetkessä. Arjen stressi ja murehtiminen voivat estää nautinnon. Seksitilanteessa on ihanaa, jos näistä voi päästää irti.

Läsnäolo- ja rentoutusharjoitusten avulla voi lisätä nautintoa seksielämään, sillä harjoitusten avulla voi oppia tiedostamaan kehon tuntemukset sekä käyttämään herkemmin eri aisteja. Voimme hyödyntää seksissä näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisteja. Seksi on parhaimmillaan hellä leikki ilman päämäärää.

Iso osa seksiä on kommunikaatio. Heli voi rohkeasti ohjata Askoa hyväilemään tavalla, joka tuntuu Helistä kiihottavalta. Pelkkä sylikkäin olo, yhdessä hengittely ja silmiin katselu voi olla hyvin kiihottavaa.

Klitoris on naisen kehon herkin kohta. Muita erogeenisia alueita, joita hyväilemällä voi kokea mielihyvää, ovat esimerkiksi kaula, niska, nännit, alaselkä, emätin ja ulkosynnyttimet tai peppu.

Seksin aikana saa ja kannattaa esittää omia toiveita ja olla aktiivinen. Lantionpohjanlihasten, lantion liikkeen, hengityksen ja äänen käyttö voivat auttaa nautinnon vahvistamisessa. Seksissä saa pitää ääntä ja heittäytyä eläimelliseksi, ilman että tarvitsee miettiä miltä näyttää tai kuulostaa.

Jos seksistä on tullut suoritus, voi apua hakea seksuaaliterapiasta. Jokaisella on oikeus seksuaaliseen nautintoon, se on arvokas osa ihmisyyttä.

Oona Turunen, Seksuaaliterapeutti, Sexpo

Lue myös:

Miksi orgasmi ei tule?

Miksi saamme orgasmin eri aikaan?

X