Miksi puoliso nalkuttaa? Kumppani kyllästyy jatkuvaan valitukseen ja nalkuttaja huutaa yksin avaruuteen

Jaa kaverilleTilaa Seura
Nainen nalkuttaa
© iStockphoto
Onko naisilla oikeasti nalkuttajageeni? Nalkuttavatko kaikki naiset?

Kaikki naiset eivät nalkuta. Siihen, tuleeko naisesta nalkuttaja, on tiettyjä altistavia tekijöitä.

Nalkuttava nainen on kasvanut määräilijäksi, joka on joustamaton asenteissaan. Nalkuttajalla on myös kova vaatimustaso itseään kohtaan: kaiken pitää aina olla kunnossa. Nämä naiset ikään kuin odottavat tarkastajaa paikalle – niin kuin koti ei olisi oma koti, vaan käyntikortti maailmalle ja osoitus siitä, miten hyvin heillä menee.

Pohjimmiltaan moni nalkuttaja on epävarma ihminen, vaikka saattaakin päällisin puolin muulta vaikuttaa.

Vallankäyttöä

Nalkutus on nalkutuksen kohteelle kohtuutonta ja rasittavaa vallankäyttöä. Se on kommunikaatiota, joka on kuin yksisuuntainen katu.

Olisi hyvä pysähtyä miettimään parisuhteen kommunikaation historiaa. Onko kommunikaatio parisuhteessa loppunut ja nalkutus astunut kuvaan, vai eikö rakentavaa kommunikaatiota ole koskaan syntynytkään?

Nalkuttava nainen on monesti myös väsynyt, eikä osaa hellittää. Hän pitää itseään helposti vailla valtaa olevana, mutta ei huomaa, että koti on reviiri, jossa perinteisiä malleja noudattava nainen on usein niskan päällä.

Jos koti rakentuu naisen standardien mukaan, kumppani ei välttämättä tajua, että jossakin kohtaa myös häneltä odotetaan osallistumista, vaikka vähempikin siisteys riittäisi hänelle.

Eroon nalkuttamisesta

Nalkutus erottaa kumppaneita toisistaan. Nalkuttaja kokee huutavansa yksin avaruuteen, kun taas kumppani kyllästyy jatkuvaan valitukseen.

Pahimmillaan nalkuttaminen on naiselle itselleen sokea piste. Hän ei tajua nalkuttavansa, sillä hän kokee olevansa aina oikeassa ja tekevänsä ohjeistuksillaan palveluksia muille.

Nalkuttamisesta pois oppiminen edellyttää sitä, että tajuaa olevansa kohtuuton. Yksi pieni käytännön konsti on, että kumpikin kertoo kolme ärsyttävintä asiaa, joiden hoitamatta jättämistä ei kerta kaikkiaan kestä. Näitä kolmea pyyntöä tulee kunnioittaa ja noudattaa.

Myös armoa ja hellittämistä olisi hyvä opetella puolin ja toisin. Kumppani tuskin jättää kostona tai suunnitelmallisesti kiusaten sukkansa lattialle – ehkä ne vain putosivat tai unohtuivat, kun oli tulipalokiire töihin.

Asiantuntijana psykologi Hannele Törrönen.

Nainen nalkuttaa

© ANSSI KERÄNEN

X