(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Kun jo isopyöräisen potkulaudan näkeminen saa hyvälle tuulelle, kuinka hyvä olo itse potkuttelusta tuleekaan?

Tukijalka

Potkulautailu Kickbikella on hauskaa ja tehokasta liikkumista. Turvallistakin se on, sillä potkulautailija liikkuu lähellä maata. Laji sopii sekä hyöty- että kuntoliikkujalle, koska sen tehoa on helppo säädellä: mitä nopeammin jalka potkii, sitä tehokkaampaa meno on. Pyöräilyyn verrattuna potkuttelu Kickbikella voi tuntua alkuun rankalta.

”Kuntoilija etenee potkuttelemalla 15–20 kilometriä tunnissa eli hivenen hitaammin kuin polkupyöräilijä, mutta tässä lajissa matkanteko on päämäärää tärkeämpää. Potkuttelu on kivaa”, Kickbiken 25 vuotta sitten kehittänyt Hannu Vierikko hehkuttaa lajia.

Ylämäessä potkuttelija saa yleensä päästää pyöräilijän ohitseen, mutta alamäessä järjestys on toinen. Kevyt Kickbike sujahtaa nuolena ohi.

”Jos vauhti jännittää, niin jarrutetaan. Kickbikessa on käsijarrut sekä etu- että takarenkaisiin. Pahoissa paikoissa potkulaudan voi nostaa kätevästi kainaloon.”

Tasapaino treenaantuu

Kaarre

Ohjaustanko on vain apu, tärkein ohjuri on potkuttelijan oma vartalo. Kurveissa ja käännöksissä kallista vartaloa ja myötäile kaarteen suuntaa kehollasi.

Kickbiken etupyörä on paljon takapyörää suurempi. Suuri etupyörä mahdollistaa esteiden ylityksen ja epätasaisella alustalla ajamisen. Mutta ennen kaikkea sitä tarvitaan vakauttamaan potkulaudan runkoa ja liikettä.

”Tosin niin vakaata kuin polkupyöräily ei potkulautailu ole koskaan, eikä pidäkään. Pienen epävakauden vuoksi potkuttelu kehittää hyvin keskivartalon lihaksia ja kehonhallintaa.”

Laudan päällä liikettä hallitaan ja ohjataan vartalolla. Jarrutettaessa potkuttelija vie kehon painopistettä alas ja laskeutuu hivenen kyykkyyn ja taakse. Kaarteissa liikettä myötäillään, ja kehon annetaan kallistua kunnolla liikkeen suuntaan.

”Ajotuntuma ja fiilis muistuttavat moottoripyöräilyä. Mutta toisin kuin moottoriajoneuvo, tämä liikkuu potkutteluenergialla!”

Palkkana piukat pakarat

Hannu Vierikko vertaa potkuttelun kuntovaikutuksia hiihtoon. Se yhdistää kestävyysliikunnan ja kehonhallinnan sekä treenaa tehokkaasti alavartalon ja alaraajojen lihaksia.

Tukijalassa erityisesti reiden etuosan lihakset ahkeroivat, ja vauhtijalassa puolestaan reiden takaosa ja pakarat tekevät töitä. Ahkera potkuttelu piukistaa pakaroita.

Liikkeenä potku on laaja. Se lähtee lantiosta, päätyy nilkkaan ja ottaa mukaan myös selän.

”Selkävaivaiset ja istumatyöläiset pitävät potkuttelusta, sillä asento potkulaudalla on melko pysty ja potkuliike vapauttaa heillä usein kireät lonkan koukistajan lihakset. Potkuttelu myös lisää liikkuvuutta.”

Toisin kuin juoksun, potkulautailun liike eli rullaava potku ei aiheuta selkään tärähdyksiä. Potkuttelu ja potkivan jalan vaihto tarjoavat rangalle ja sitä tukeville pienille lihaksille hyvän kierron.

Toispuoleisena laji rasittaa kehoa, ja sen estämiseksi kannattaa opetella heti alussa potkimaan molemmilla jaloilla tasapuolisesti.

”Alkuun voi vaikka tehdä neljästä kuuteen potkua yhdellä ja sen jälkeen saman verran toisella jalalla. Muutaman lenkin jälkeen vaihto sujuu automaattisesti.”

Mitä kovemmalla teholla potkitaan, sitä useammin jalkaa kannattaa vaihtaa. Esimerkiksi ylämäessä jalan vaihto on järkevää jopa parin potkun jälkeen.

”Intervalliharjoittelu sopii potkulautailuunkin. Spurteissa jalka ei juuri ehdi laudalla levätä.”

Kulkee myös metsässä

Potku

Voima liikkeeseen lähtee lantiosta. Ojenna lantio ja anna jalan rullata edestä taakse isoa reittiä. Vie liike loppuun, nilkan ojennukseen saakka.

Laki määrittelee potkulautailijan jalankulkijaksi, jonka paikka liikenteessä on jalkakäytävällä. Jos jalkakäytävällä on ruuhkaa ja oma vauhti on kova, potkulautailija voi siirtyä ajoradan reunaan samalle väylälle pyöräilijöiden kanssa.

Jos haluaa, niin potkulaudalla pääsee myös metsään. Kickbike-mallisto on laajentunut alkuvuosien urheiluvälineestä kaupunkikulkupeleihin, maastoon ja koiraharrastajille suunnattuihin malleihin. Näistä jokainen halukas löytää mieleisensä mallin.

”Eikä potkuttelukausi lopu syksyyn ja lumentuloon. Kun hankkii pyöriin ja kenkiin nastat, potkutella voi pahimpia jäätiköitä lukuun ottamatta ympäri vuoden”, Hannu Vierikko sanoo.

Jalan hyppyvaihto

Kun potkujalka potkaisee, kohota samassa rytmissä tukijalan päkiä irti alustasta. Valmistaudu potkaisemaan sillä seuraava potku ja anna jalkojen vaihtaa paikkaa.

Vauhdikas alamäki

Kurottaudu vartalolla pitkälle eteen, liki ohjaustangon päälle. Paina kyynärpäät kylkiin ja aseta jalat astinlaudalle perätysten. Jos jarrutat, käytä takajarrua.

Kaarre

Ohjaustanko on vain apu, tärkein ohjuri on potkuttelijan oma vartalo. Kurveissa ja käännöksissä kallista vartaloa ja myötäile kaarteen suuntaa kehollasi.

Potku

Voima liikkeeseen lähtee lantiosta. Ojenna lantio ja anna jalan rullata edestä taakse isoa reittiä. Vie liike loppuun, nilkan ojennukseen saakka.

Tukijalka

Pidä laudalla seisovan jalan sääri suorana mutta rentona. Älä jousta polvesta.

Kotilääkäri 7/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X