Miksi työnteko ei kiinnosta?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: Colourbox
Ympäristön ja ihmisten henkisen terveyden kannalta nykyinen meno tarvitsee vaihtoehtoja.

Kysymys

Sukulaispoikamme on korkeasti koulutettu, mutta käy töissä vain osan aikaa. Muuten hän kiertää maailmaa. Ihmettelen tämän päivän nuoria, missä kunnianhimo.

Vastaus

Sukulaispoikanne näyttää edustavan niin sanottua vaihtoehtoista elämäntapaa. Siihen ei kuulu perinteinen elintason ja ammattiuran tavoittelu. Uskon sen olevan reaktio, jolla kyseenalaistetaan aiheellisesti perinteinen kulutusyhteiskunta ja siihen kuuluva puurtaminen tavaran hankkimiseksi. Liika työnteko ja tavaran hankkiminen ovatkin johtaneet henkiseen tyhjyyteen ja tuoneet tullessaan syvenevää tyytymättömyyttä elämään. Pyrkimys yksinkertaisempaan elämään näkyy myös toisenlaisen elämäntavan viehättävyytenä.

Kyse ei ehkä ole pojan kunnianhimon puutteesta, vaan pikemminkin siitä, että hän osaa kyseenalaistaa terveellä tavalla enemmistön tarjoaman elämäntavan. Ympäristön ja ihmisten henkisen terveyden kannalta nykyinen meno tarvitsee vaihtoehtoja. Toivottavasti sukulaispojan valinnat johtavat keskusteluun erilaisista elämäntavoista ilman, että kenenkään tarvitsee tuomita toista ”vääristä” valinnoista. Minusta hyvä tapa aloittaa keskustelu on puhua itse kunkin elämänarvoista. Mitä tarvitset voidaksesi elää tyydyttävää elämää tai ollaksesi onnellinen?

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 18/2012

X