Olen seksuaalisen häirinnän uhri

Seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Olen vajaa kuusikymppinen eronnut nainen, sairastanut syövän. Paikassa, jossa käyn siivoamassa, mies kuvittelee rakastuneensa minuun. Hän soittelee ja lähettää viestejä. Olen kertonut vaimolle. Tuntuu, että olen osa jotain hullua leikkiä.

Vastaus

Ymmärrän, että koet olevasi puun ja kuoren välissä. Olet riippuvainen työantajasi tarjoamista palkkatuloista, mutta samalla joudut sietämään seksuaalista häirintää. Tuon miehen käyttäytyminen on todella epäasiallista ja sinua kohtaan loukkaavaa. Samalla se on loukkaavaa hänen puolisoaankin kohtaan. Mies näyttää ottaneen tehtäväkseen valloittaa sinut itselleen. Hänen aikomuksensa eivät kestäne lähempää tarkastelua eikä pyrkimyksenä todennäköisesti olekaan kestävän ihmissuhteen rakentaminen kanssasi.

Työantajapariskuntasi tarvitsee apua oman liittonsa pelastamiseen tai sen asialliseen lopettamiseen. Sinun pitää pitää puolesi. On tärkeää, että teet miehelle selväksi, että et lähde hänen kanssaan suhteeseen. Sinun ei pidä vastata hänen puhelinsoittoihinsa, ja on hyvä välttää muutoinkin kaikkea yhteydenpitoa häneen. Viime kädessä työsuhteen purkaminen on keino lopettaa häirintä. Se ei toisaalta tunnu oikeudenmukaiselta, koska et ole itse aiheuttanut ongelmaa.

Sinulle olisi oman sairautesi takia tärkeää rauhoittaa elämäntilanne ja säästää voimia taisteluun syöpää vastaan.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 7/2012

X