Vastaan yksin vanhasta äidistämme

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuva: Colourbox.
Miten saada sisarukset kantamaan vastuuta?

Kysymys

Vain minä huolehdin laitoksessa asuvasta äidistämme, vaikka minulla on myös veli ja sisar. Kuinka saan heidät mukaan helpottamaan elämääni? He asuvat samassa kaupungissa.

Vastaus

Olet ottanut vastuuta äidistänne, mikä on sinänsä asiaan kuuluvaa ja hienoa. Myös laitoksissa elävät vanhukset tarvitsevat omaistensa huomiota. Omien lasten vierailut ovat vanhuksille usein viikon kohokohtia muuten melko harmaassa arjessa. Halusi ottaa vastuuta on saanut sisaruksesi ajattelemaan, että heidän ei tarvitsekaan osallistua. On oikein, että kyseenalaistat tämän nyt.

Heidän saamisensa mukaan voi tapahtua vain keskustelun avulla. Kerro heille selvästi, mikä tilanne on nyt ja miten viikkosi kuluvat asian ympärillä. Kerro myös, että haluat heidän apuaan, koska oma jaksamisesikin on uhattuna. Heidän luulisi aikuisina ihmisinä ymmärtävän tilanteesi ja myös äitinne tilanteen.

Mikäli keskustelu ei auta, voit pyytää oman kunnan vanhuspalveluista vastaavilta viranomaisilta tai kyseisen laitoksen henkilökunnalta neuvottelua, jossa kaikki lapset ovat mukana yhtä aikaa. Tällöin voitte laatia oikeudenmukaisemman käytännön nykyisen sijaan. Et ole yksin vastuussa äidistänne!

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 40/2012

X