Miksi pimeällä väsyttää koko ajan? Asiantuntija vastaa

Väsymys on luonnollinen reaktio pimeyteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaamosoireet koskettavat noin kymmentä prosenttia väestöstä.

Väsymys on luonnollinen reaktio pimeyteen.
Teksti: Marika Saastamoinen

Kaamos aiheuttaa väsymystä.

Totta. Kun valon määrä vähenee tuntuvasti, koko elimistön toiminnoista huolehtiva sisäinen mekanismi, aivojen keskuskello, kehottaa nukkumaan pidempään. Väsymys on siis luonnollinen reaktio pimeyteen. Elämän hidastaminen talvella on järkevää. Tavallista aikaisempi nukkumaanmeno voi hyödyttää monia. Kaamosmasennuksen muihin oireisiin kuuluvat toimintatarmon väheneminen, muutokset ruokahalussa ja uni-valverytmissä sekä toistuvuus lokakuusta helmikuuhun.

Kaikki potevat kaamosmasennusta.

Tarua. Kaamosmasennusoireet koskettavat arviolta vähintään 10 prosenttia väestöstä. Vakavia oireita kokee 1−2 prosenttia. Tosin aiheesta ei ole tehty kattavaa tutkimusta. Saamelaisilla kaamosmasennusta tavataan vähemmän. Pohjoisessa asuminen tuhansien vuosien ajan on sopeuttanut kansanosan kaamosoloihin.

Kirkasvalo auttaa kaamokseen.

Totta. Puolen tunnin kirkasvalohoito aamuisin helpottaa oireita parissa viikossa. Kirkasvalolamppu kannattaa sijoittaa sivuun, esimerkiksi aamiaisen tai tietokoneen ääreen niin, ettei se häikäise silmiä. Kirkasvalolamppujen valikoima on kirjava. Kannattaa valita valaisin, joka on hyväksytty lääkinnälliseksi apuvälineeksi. Vakavista oireista kärsivät saattavat hyötyä lisäksi mielialalääkityksestä.

X