Ammattitubettaja Roni Bäckille suosio on tuonut suuret tulot mutta myös pelon menestyksen menettämisestä: ”Elänkö nyt elämäni parasta aikaa - onko tästä tie vain alaspäin?””

Vuonna 2013 Roni Bäck tajusi, että Youtubessa pärjää sitä paremmin, mitä enemmän itsestään antaa. Nyt hänen videoillaan on 435 000 seuraajaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos Roni ei enää voisi tubettaa, mitä hän tekisi? Ainakin hän pitäisi pitkän loman. "Voisin myös ottaa jonkun nuoren kyvyn hoteisiini ja tehdä hänestä superstaran."

Vuonna 2013 Roni Bäck tajusi, että Youtubessa pärjää sitä paremmin, mitä enemmän itsestään antaa. Nyt hänen videoillaan on 435 000 seuraajaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Maria Tojkander

Roni Bäckiä on pyydetty televisio-ohjelmiin juontajaksi, mutta hän on sanonut ei.

”Youtube on parempi paikka näkyvyyden ja tulojen kannalta. Sitä paitsi Youtubessa saan tehdä, mitä itse haluan”, 25-vuotias Bäck sanoo.

Hän on ammattitubettaja. Hän toisin sanoen elättää itsensä tekemällä videoita itsestään ja julkaisemalla niitä Youtube-kanavallaan, jonka katsojat tuntevat hänet nimellä Roni Back.

Todellakin elättää. Ronin yrityksen Backmedian liikevaihto oli viime vuonna 286 000 euroa. Ronin kanavalla on 435 000 tilaajaa. Videoita hän on julkaissut vajaat 1 400.

Nyt hän kertoo meille, miten menestysvideo syntyy. Tehdään samalla video Ronista Seuran verkkosivuille.

Ei keskitytä teknisiin yksityiskohtiin, sillä alkuun pääsee Ronin mukaan älypuhelimen kameralla ja ilmaisella editointiohjelmalla.

Keskitytään tubettajan persoonaan ja siihen, miten se siirtyy videolle. Se on kuitenkin Ronin mukaan koko homman juju.

Roni nojaa tuolinsa selkänojaan, katsoo kameraan ja sulaa kunnon hammashymyyn.

”Oikein hyvää päivää Seuran katsojat!”

Hirveä polte näyttää

”On tärkeää olla rento. Jos olen videolla jännittynyt kuin peura ajovaloissa, otan uusiksi niin monta kertaa, kunnes näytän rennolta”, Roni sanoo ja alkaa puhua pälpättää hyväntuulisesti kameralle.

Rennosti menee – eikä mitään käsikirjoitusta edes ole. Itse asiassa Ronin mielestä tarkka käsikirjoitus tekee videosta tylsän.

Rentous ei ole aina helppoa edes Ronille. Hän sanoo olevansa introvertti jännittäjä, jota kiusattiin koulussa.

Kiusaaminen loppui vasta, kun Roni meni lukioon. Siellä vastassa olivat toisenlaiset paineet.

Kahden lääkärin lapsi Roni tahtoi lääkäriksi. Mutta fysiikka ei sujunut, ei sitten millään.

Kun edessä oli lukion viimeinen fysiikan koe, Roni antoi itselleen vielä yhden mahdollisuuden. Luki niin paljon kuin ikinä pystyi.

Ja sai kutosen.

”Sen jälkeen olin ihan hukassa. Istuin vain kotona ja pelasin tietokonetta. Äiti onneksi sanoi, että kunhan en ala käyttää huumeita tai rupea alkoholistiksi, saan tehdä, mitä tahdon.”

Hän selasi Youtubea ja kiinnostui brittitubettajasta, joka pelasi samaa sotapeliä kuin hänkin ja teki pelaamisestaan videoita.

”Tein samanlaisia videoita, ja ajattelin, että teen tästä itselleni ammatin.”

Roni aloitti myös opinnot yksityisessä kauppakorkeakoulussa, Estonian Business Schoolissa.

”Mutta minulla oli hirveä polte näyttää, että tubettaminen voi olla oikea työ.”

Tienestit jäivät kuitenkin kahteen euroon kuukaudessa, vaikka hän teki videon joka päivä.

Ja katso, suosio tuli

Roni vastailee kysymyksiin videolle ja nauraa. Hän vääntelee päässään mainoslippalakkia ja nauraa. Hän nauraa vähän väliä. Ja ajattelee, että jos ei ole mitään positiivista sanottavaa, on parempi olla hiljaa.

Kaikki eivät ajattele niin.

Vuonna 2013 Roni tajusi, että Youtubessa pärjää sitä paremmin, mitä enemmän itsestään antaa. Hän uskaltautui julkaisemaan jokusen videon, joissa näkyivät hänen kasvonsa. Palaute oli murskaavaa.

Roni tulkitsi palautteen niin, että hän oli ruma. Hänellähän oli leuan näkyvä virheasento.

Roni poisti videot eikä paljastanut kasvojaan videoilla uudestaan ennen kevättä 2016, jolloin hänen leukansa leikattiin.

Roni kertoi leukaleikkauksestaan videolla, tietysti. Sitä videota näytettiin myös työntekijöille sairaalassa, jossa Ronin isä työskentelee. Isäkin näki sen ja soitti pojalleen. Kehaisikin.

”Isä taisi olla ylpeä minusta. Se oli urani huippuhetki”, Roni sanoo.

Roni jatkoi videoiden tekoa kasvoillaan. Tällä kertaa seurauksena oli suursuosio. Kaupallisia yhteistöitä. Manageri. Ulkomaanmatkoja.

”Itsevarmuuteni nousi viidestä prosentista viiteensataan”, Roni sanoo.

”Aluksi vielä silloinkin yritin olla jotakin muuta kuin olin. Luulin, että pitää olla kauhean räväkkä, hyppiä ja huutaa. Paremmin kuitenkin toimi se, kun aloin olla oma itseni.”

Televisioonkin hän meni – joskaan ei juontajaksi vaan kilpailijaksi Fort Boyard Suomi -seikkailuohjelmaan. Ronin joukkue voitti kisan.

Voittorahat Roni piti itsellään. Ne menivät säästöön, kuten iso osa Ronin tienaamista rahoista.

On hän ostanut kaksi asuntoa, ihan tavalliset yksiön ja kaksion.

”Jos tämä homma kaatuu, pärjään säästöilläni viisi vuotta tekemättä mitään.”

Roolimallin vastuu

”En kiroile enkä levitä negatiivisia juttuja. Päinvastoin kehun ja piristän. Tiedostan vastuuni roolimallina”, Roni linjaa.

Hän vaikuttaa katsojiinsa, 10–25-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin. Sellaisiin kuin ystävykset Elina, 12, ja Matilda, 11, jotka seuraavat Ronin videoita päivittäin ja ovat päässeet mukaan tähän haastatteluun. Roni tapaa faneja usein.

Matilda, Elina ja Roni

Ystävykset Matilda, 11, (vas.) ja Elina, 12, seuraavat Ronin videoita päivittäin ja juttelevat niistä usein yhdessä. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

”Roni on hauska! Hän saa meidät nauramaan jutuillaan ja sketsivideoillaan”, Elina sanoo.

Tytöt tykkäävät myös Ronin leikkimielisistä uutiskatsauksista. Kun Trump ja Putin vierailivat Suomessa, Roni kuvasi valtionpäämiesten autojen kulkua talonsa edustalla samalla kommentoiden.

Varsinaisesta politiikasta Roni ei puhu, sillä ”se saa ihmiset hermostumaan”. Roni ei tekisi yhteistyösopimusta alkoholi- tai tupakkatuotteiden tarjoajien eikä ulkomaisten nettikasinoiden kanssa.

Rehellisyyttä hän vaalii ja kertoo avoimesti kurjistakin kokemuksistaan – kiusatuksi tulemisesta, itsetunto-ongelmista, menestymisen paineista.

”On ikävää, että toiselle on tapahtunut sellaista. Elina ja minä juttelemme Ronin kokemuksista usein”, kertoo Matilda.

Ei treffeilläkään rauhassa

Suosion varjopuolia on se, että mitään ei voi tehdä fanien tietämättä. Ei edes käydä treffeillä. Siksi Roni pyysi tapaamansa viehkeän nuoren naisen ensitreffeille kotiinsa. Tämä ei tiennyt, kuinka suosittu Roni oli ja piti ehdotusta erikoisena.

Helsingin keskustassa sitten tavattiin, ja treffeistä iso osa kului siihen, kun Roni oli yhteiskuvissa ja jutteli hänet äkänneiden fanien kanssa. Seuraaville treffeille neito – jota Roni sanoo Tattikseksi ja joka ei tahdo esiintyä omalla nimellään mediassa – tulikin jo mielellään Ronin luo.

Suhde on aiheuttanut supinaa siksikin, että Tattis osallistui Youtube-nuorisotyöpajaan, johon Roni oli palkattu opettajaksi. Varsinaista treffipyyntöä Roni ei esittänyt Tattikselle oppitunnilla, mutta kavereilla riitti silti riemua asiasta.

”Mehän olimme opettaja ja oppilas! Oli kai se vähän outoa, vaikka Tattis onkin vain kolme vuotta minua nuorempi”, Roni sanoo.

Nyt takana on kaksi vuotta seurustelua ja vuosi yhteisasumista.

”Nuorempana en olisi uskaltanut haaveillakaan, että seurustelen ihmisen kanssa, joka on tehnyt mallintöitä. Siis herranjestas, henkselit paukkuu!”

Ronia ja Tattista yhdistää kuulemma huumori, ”sellainen lapsellinen meininki”. Tattis tykkää laittaa ruokaa, jossa puuhassa Roni taas on aivan kädetön.

”Olemme tosi paljon Tattiksen kanssa kahdestaan, sillä minä en loppujen lopuksi ole kovin sosiaalinen”, Roni sanoo.

Myös Tattis tekee videoita. Hän laulaa niillä. Ronin videoilla Tattis ei kuitenkaan kasvoillaan ja nimellään näy.

Ronin pikkuveli Miklukin tubettaa. Jopa perheen dobermanni Bruno seikkailee toisinaan videoissa.

Uupumusta vai pelkoa?

”Tavallisesti sanoisin videon lopuksi, että tilatkaa kanavani ja painakaa tykkäys-nappia. Nyt en tee niin, koska tämä video ei tule Youtubeen vaan Seuran verkkosivuille”, Roni kertoo ja jatkaa:

”Onpas tämä kameralle puhuminen nyt helppoa!”

Viime aikoina se ei ole sitä aina ollut. On ollut päiviä, joina sanoja ei ole vain tullut. Hän ei ole pystynyt olemaan kameran edessä oma itsensä, vaikka aitous on tubettajan tärkein ominaisuus. Sillä emme me katsojat mielisty kiiltokuvaan vaan oikeaan persoonaan.

On mahdollista, että kyseessä on uupumus – sillä toisin kuin moni luulee, videoiden tekeminen ei ole vaivatonta, vaan kymmenminuuttisen videon teko voi niellä kymmenenkin tuntia.

Esiintymispelkoakin se voi olla. Roni etsiikin parhaillaan itselleen puhe- ja esiintymisterapeuttia.

”Tai sitten vain pelkään liikaa sitä, että menestys loppuu. Olen saavuttanut unelmani. Elänkö nyt elämäni parasta aikaa, ja onko tästä tie vain alaspäin?”

Tätä pelkoa Roni yrittää taklata muuttamalla ajatteluaan.

”Yritän unohtaa katsojaluvut ja vain nauttia videon tekemisestä.” Niinä hetkinä, kun se onnistuu, Roni tuntee itsensä seikkailuhenkiseksi ja vähän hulluksi. Tekee asioita, joita ei muuten tekisi.

Ratsastaa hevosella, antaa koiran vetää itseään pulkassa, hyppää vaikka hankeen ilman vaatteita.

”Parhaimmillaan kun kamera on päällä, elän täydemmin kuin muuten eläisin.”

X