Kuntouttava päivätoiminta vaihtui mielekkääksi työksi – autismikirjon Pauliina Kaivo-oja kipuili, kun hänen roolinsa muuttui asiakkaasta apuohjaajaksi

Kun Pauliina Kaivo-oja sai autismikirjon diagnoosin, alkoi kuntouttava päivätoiminta hevosten kanssa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pauliina Kaivo-oja ja Viljo.

Kun Pauliina Kaivo-oja sai autismikirjon diagnoosin, alkoi kuntouttava päivätoiminta hevosten kanssa.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Kuntouttava päivätoiminta Toiskan tallilla Koskenkorvalla sai Pauliina Kaivo-ojan, 34, elämän tuntumaan elämisen arvoiselta. Ennen sitä Pauliina oli uupunut kerta toisensa jälkeen ponnistellessaan opiskeluissa ja työelämässä.

Vuonna 2021 hän sai autismikirjon diagnoosin. Se antoi selityksen haasteille, joiden kanssa Pauliina oli koko ikänsä kamppaillut. Samalla diagnoosi avasi ovet kuntouttaviin tukitoimiin.

Onnistumisen kokemuksia ja oman paikan etsimistä

Alkuun Pauliina ajoi Toiskan tallille kerran viikossa. Päivät alkoivat aamukahvihetkellä, jonka jälkeen Pauliinan ryhmä hoiti hevosia, päästi ne ulos tai sisälle. He siivosivat karsinoita ja laittoivat heinäannokset valmiiksi.

Toiskassa ei tarvinnut suorittaa ja kaikille erilaisille ihmisille ja eläimille tuntui olevan paikkansa. Monenlaista toimintaa järjestävän tallin tiluksilla Pauliina tapasi niin muita päivätoiminnan kuntoutujia kuin lastensuojelun asiakkaitakin.

Kun tallityöt sujuivat, Pauliina sai onnistumisen kokemuksia. Ajan kuluessa hän huomasi, että aiemmin niin tutut tunteet voimien loppumisesta eivät vaivanneetkaan samalla tavalla kuin ennen. 50 kilometrin ajomatkakaan ei tuntunut raskaalta.

”En muista, että ikinä olisi tuntunut siltä, että ei jaksaisi lähteä”, Pauliina sanoo.

Vuoden jälkeen Pauliina ajoi päivätoimintaan kahdesti viikossa. Myöhemmin viikkoihin oli tarkoitus lisätä vielä kolmas päivä, mutta sitten Pauliina sai Kelalta päätöksen, joka päättäisi oikeuden kuntouttavaan päivätoimintaan.

Kuntouttava päivätoiminta teki asiakkaasta apuohjaajan

Pauliina puhui tilanteestaan tallilla. Päivätoiminnan ohjaaja mainitsi, että Toiskasta voisi saada vähintään tallituurausvuoroja. TE-toimistosta puolestaan muistutettiin palkkatuesta. Sen avulla aiemmin eläintenhoitajaksi valmistunut Pauliina työllistyi Toiskan tallille keväällä 2023.

”Tuttuun paikkaan työllistyminen oli minulle iso asia. Autismin puolesta kaikki muutokset ovat minulle vaikeita.”

Kuntouttava päivätoiminta tutustutti Pauliina Kaivo-ojan Viljo-poniin.
Kuntouttava päivätoiminta tutustutti Pauliina Kaivo-ojan Viljo-poniin. © Krista Luoma

Kahden päivätoimintapäivän sijaan Pauliina alkoi ajaa töihin kolmesti viikossa. Työhön kuului tallivuoroja sekä tehtävä kuntouttavan päivätoiminnan apuohjaajana.

Työn sisältö ei juurikaan muuttunut, mutta Pauliinalle itselleen suurin haaste oli oman roolin muutos kuntouttavan päivätoiminnan asiakkaasta apuohjaajaksi.

”Olin ollut näiden muiden asiakkaiden kanssa itsekin kuntoutumassa. Sitten yhtäkkiä olinkin ohjaamassa heitä.”

Hevosten kanssa Pauliina oli ollut tekemisissä lapsesta lähtien. Kuntouttava päivätoiminta oli kahden vuoden aikana tuonut Pauliinalle rohkeutta sekä armollisuutta itseään kohtaan. Kun hän vielä sai kannustavaa palautetta päivätoiminnan ohjaajalta ja asiakkailta, epäilyt omista kyvyistä alkoivat helpottaa.

”Nykyään näen itseni työntekijänä ja pystyn jo ajattelemaan, että olen ihan hyvä työssäni”, Pauliina sanoo.

Pauliina on saavuttanut tunteen, että oma paras riittää eikä tarvitse suorittaa yli voimavarojensa.

Lue myös: Paulalla, 41, diagnosoitiin Asperger parikymppisenä: ”Minun ei tarvitse sopeutua ympäristöni odotuksiin”

Lue myös: Unelmatyö toteutui – Näin Mira Huhdan rakas hevosharrastus yhdistyi lapsia ja nuoria auttavan sosiaalityön kanssa

X