Kidnapattiinko Urho-kissa? Katoamisseikkailun läpi käynyt kolli löytyi lopulta supiloukusta yli sadan kilometrin päästä kotoa

Kotkalainen Urho-kissa löytyi puolen vuoden jälkeen katoamisestaan yli sadan kilometrin päästä kotoaan, Savitaipaleelta. Leikatun kollin päätyminen Saimaan rannoille saattoi olla jopa kissan kidnappaus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Karkumatkansa jälkeen hieman säikyksi muuttunut Urho-kolli pysyttelee nykyään entistä enemmän turvallisella kotisohvallaan.

Kotkalainen Urho-kissa löytyi puolen vuoden jälkeen katoamisestaan yli sadan kilometrin päästä kotoaan, Savitaipaleelta. Leikatun kollin päätyminen Saimaan rannoille saattoi olla jopa kissan kidnappaus.
Teksti: Ville Vanhala

Ensin tulee haukotus. Sen jälkeen suuresta kollista lähtee pieni naukaisu, jota seuraa tömähdys, kun Urho-kissa loikkaa sohvalta lattialle.

Neljän vuoden ikäinen Urho asettaa lumenvalkoiset etutassunsa suoriksi eteensä ja nostaa takapäätään. Kissan häntäkin nousee ja kiemurtelee.

Raukean Urhon venytys on nautinnollinen.

Kissan liikkeet ovat rauhalliset, mutta se näyttää olevan koko ajan hieman varuillaan. Urho vilkuilee valppaana ympärilleen ennen kuin asettuu takaisin makuulle. Vaikka kissan silmät painuvat kiinni, sen korvat vipattavat.

Kun Urho lähti kesäkuun kahdeksannen päivän iltana ovesta ulos, se pääsi takaisin kotiinsa vasta vajaat puoli vuotta myöhemmin.

Kauan kateissa ollut Urho olisi saattanut jäädä sille tielleen, ellei kissalla olisi ollut huolehtivaa omistajaa, ja vähän onneakin matkassa.

Synnytys sängyssä

Kotkasta kotoisin oleva 56-vuotias Sanna Kovasiipi työskenteli kolme vuosikymmentä pääkaupunkiseudulla markkinointitehtävissä ennen kuin hän päätti vaihtaa ammattiaan.

Hän hakeutui Billnäsin Ruukkiin opiskelemaan ikkunoiden entisöijäksi ja asettui alivuokralaiseksi omakotitalon yläkertaan. Vuokranantajalla oli Saima-niminen narttukissa, joka kiintyi talon vuokralaiseen.

Saima kääntyi pieniin päin ja yläkerran huoneessa viihtynyt kissa synnytti kolme urospentua Kovasiiven sänkyyn. Pienet kissat nimettiin Onniksi, Pentiksi ja Urhoksi.

Kun Kovasiipi sai keväällä 2017 opintonsa päätökseen, hän palasi takaisin lapsuudenkotiinsa Kotkan Korkeakoskelle ja perusti ikkunoiden entisöintiin erikoistuneen yrityksensä.

Kovasiiven mukana Billnäsistä Kotkaan muutti myös Urho.

”Kolmesta pennusta ihastuin eniten Urhoon, joten sain siitä pitkästä aikaa itselleni kaipaamani kotikollin”, Saima Kovasiipi kertoo.

Urho kotiutui nopeasti Korkeakosken avaraan omakotitaloon ja suureen pihapiiriin. Leikkisä kissa vietti aikaansa sisätilojen lisäksi kiipeilemällä puissa ja katoilla ja lymyilemällä pensaiden katveissa.

Alle vuoden ikäisenä Urho kast­roitiin ja lapaluiden väliin asennettiin tunnistamista varten mikrosiru.

”Leikattuna kollina Urho ei karkaillut naapurustoon. Opin luottamaan Urhoon”, Kovasiipi kertoo.

Neljä pettymystä

Paperille painetussa mustavalkoisessa kuvassa Urho kiipeilee katolla.

Paperi on etsintäkuulutus.

Kesäkuisena iltana Kovasiipi huuteli ovenraosta kissaansa, mutta Urho ei tavoistaan poiketen tullut. Kovasiipi odotti hetken ja kävi kutsumassa kissaansa uudestaan, mutta Urhoa ei kuulunut eikä näkynyt.

Yöllä Kovasiipi ei saanut unta. Hän aprikoi, minne Urho oli kadonnut. Ettei vaan Urholle olisi sattunut jotain ikävää? Jos kissa olikin jäänyt auton alle tai seudulla kulkevien supikoirien hampaisiin?

Heti seuraavana aamuna hätääntynyt Kovasiipi levitti etsintäkuulutuksia lähitienoon lyhtypylväisiin ja ilmoitustauluille – jopa postilaatikoihin. Lisäksi etsintäkuulutus julkaistiin usealla eri Facebook-sivustolla.

Urho kahlaa mielellään lumessa vaanien hangen alla möngertäviä myyriä ja päästäisiä. Tänä talvena kolli on pysynyt visusti koti­pihansa nietoksissa.

Urho kahlaa mielellään lumessa vaanien hangen alla möngertäviä myyriä ja päästäisiä. Tänä talvena kolli on pysynyt visusti koti­pihansa nietoksissa. © Linda Varoma

Kovasiipi ei ollut ainoa, joka kantoi huolta kadonneesta Urhosta. Ylvään ulkomuotonsa vuoksi Kuningaskissa-lempinimen saanutta Urhoa kävivät kyselemässä Kovasiiven sukulaisten lisäksi naapuruston väki.

Kissa kuitenkin pysyi teillä tietymättömillä.

”Aika monena iltana sänkyyn käydessäni minulta tuli itku ennen kuin uni”, Kovasiipi muistelee.

Toivo Urhon löytymisestä virisi, kun tuli ilmoitus seudulla vaeltaneesta harmaasta kissasta.

Kun Kovasiipi lähti kuljetuslaatikon kanssa hakemaan Urhoa kotiin, hänen pettymyksenä oli valtava, kun kissa osoittautuikin vääräksi.

Etsintäkuulutuksista seurasi yhteensä neljä ilmoitusta, mutta myös yhtä monta pettymystä. Kaikki ilmoitukset tehtiin vääristä kissoista.

Urho oli ja pysyi poissa.

”Ajattelin, että Urhon löytyminen kuolleenakin olisi parempi vaihtoehto kuin piinaava epätietoisuus siitä, mitä kissalle oli tapahtunut.”

Turvallisessa satimessa

Marraskuun 3. päivänä vuonna 2020 sää oli Etelä-Karjalan Savitaipaleella pilvinen, mutta verrattain lämmin niin kuin koko syksy oli ollut. Sankimmat sateet ja pakkaset antoivat vielä odottaa itseään.

Kotkalainen Urho-kissa oli ollut kadoksissa 149 vuorokauden ajan ja nyt se oli ajautunut ansaan.

Urho oli päätynyt vajaan sadan kilometrin päähän kodistaan Savitaipaleelle supiloukkuun.

Paikallinen metsästäjä löysi kalanperkeiden houkuttelemana loukkuun livahtaneen Urhon käydessään aamulla katsomassa, onko ansaan jäänyt supia.

Metsästäjä soitti lähimpään, Lemillä sijaitsevaan Löytöeläinkoti Tassutarhaan, ja yrittäjä ja eläintenhoitaja Terhi Tuuva lähti vapauttamaan Urhoa loukusta.

Tuuva löysi supiloukusta yllättävän hyväkuntoisen ja rauhallisesti käyttäytyneen kollikissan.

”Urho oli herrasmies eikä tapellut vastaan, kun se otettiin kuljetuslaatikkoon”, Tuuva kertoo.

Urhon henki saattoi säästyä juuri kissan hyvän kunnon ja rauhallisen käytöksen ansiosta, sillä metsästäjä otaksui Urhon olevan kotikissa ja otti yhteyttä löytöeläinkotiin.

”Supiloukussa Urho oli turvassa pedoilta. Loukkuun mennessään kissa oli astunut sulkumekanismin päälle, ja loukku oli mennyt kiinni.”

Häkissä kiiluvat silmät

Urho päätyi supiloukusta Eläinkoti Tassutarhaan, mistä Sanna Kovasiipi haki kissansa jo löytöpäivän iltana.

”Urhon mikrosirun numerosarjan perusteella omistaja löytyi Kissaliiton mikrosirurekisteristä, ja karkumatka sai onnellisen lopun”, Terhi Tuuva kertoo.

Hän ei usko, että ilman mikrosirua liki sadan kilometrin päähän kodistaan kulkeutunut Urho olisi koskaan päässyt takaisin.

”Tassutarhasta toimitetaan vuosittain kymmeniä kissoja uusiin koteihinsa. Hyväkuntoinen, leikattu ja mallikkaasti käyttäytyvä Urho olisi tarvittaessa sijoitettu helposti.”

Kovasiipi muistaa Urhoa löytöeläinkodista hakiessaan nähneensä ensin häkin perukoilta kiiluvat kissan silmät. Kissa oli varuillaan, mutta kuullessaan Kovasiiven äänen Urho tunsi heti emäntänsä ja maukaisi. Kuukausien ikävä ja huoli helpottui sinä hetkenä, kun Kovasiipi tunsi kehräävän Urhon pehmeän turkin poskeaan vasten.

”Lopulta oli ilon kyynelten vuoro. Olihan se pieni ihme, että sain monen kuukauden ikävöimisen jälkeen Urhon takaisin itselleni.”

Matkalla Lemiltä Kotkaan Urho naukui kuljetuslaatikossa äänensä käheäksi. Kotiinsa päästyään kissa hakeutui suoraan ruokakupille ja ahmi vatsansa täyteen.

”Syötyään Urho kiersi huoneesta toiseen ja ovenkarmeja raapimalla merkkasi talon taas kodikseen.”

Vaikka Urho ei yleensä viihdy sylissä, karkumatkansa jälkeen se on suorastaan kerjännyt emännältään Sanna Kovasiiveltä huomiota ja hellyyttä.

Vaikka Urho ei yleensä viihdy sylissä, karkumatkansa jälkeen se on suorastaan kerjännyt emännältään Sanna Kovasiiveltä huomiota ja hellyyttä. © Linda Varoma

Silitystä ja tankkausta

Urho nousee lattialla tassuilleen ja hyppää takaisin sohvalle emäntänsä Sanna Kovasiiven viereen. Kissan harmaat kyljet huokuvat. Urho alkaa kehrätä saadessaan silitystä.

”Urho ei viihdy sylissä, mutta karkumatkan jälkeen kotiin palattuaan se on kerjäämällä kerjännyt silityksiä ja hellyyttä”, Kovasiipi kertoo.

Urhosta on myös tullut hieman säikky. Aiemmin kissa tuskin lotkautti korviaan uudenvuoden rakettien paukkeessa, mutta viime vuodenvaihteessa Urho pakeni pauketta sängyn alle. Jopa Kovasiiven miesystävän takin kahina saa Urhon tätä nykyä varuilleen.

Ennen katoamistaan Urho painoi yli seitsemän ja puoli kiloa, mutta kotiin palattuaan kissa oli reilut puolitoista kiloa kevyempi.

”Aluksi ruoka maistui Urholle. Kahden viikon tankkauksen tuloksena sen paino nousi seitsemään kiloon. Nyt kissasta on tullut entiseen tapaan taas hieman nirso syötävistään.”

Kesäkissana Saimaalla?

Sanna Kovasiipi ei, kuten ei myöskään eläintenhoitaja Terhi Tuuva, keksi mitään syytä, miksi Urho olisi vaeltanut omin jaloin melkein sadan kilometrin matkan Kotkasta Savitaipaleelle.

”Kissojen tiedetään kulkeneen muuton jälkeen jopa useiden satojen kilometrien taipaleita entiseen kotiinsa, mutta Urholla ei ole mitään yhteyksiä Etelä-Karjalaan”, Kovasiipi toteaa.

Tuuva ei kuitenkaan pidä mahdottomana, että Urho olisi kävellyt kotoaan Savitaipaleelle, mutta hän kertoo, että kissa saattaa livahtaa salamatkustajaksi esimerkiksi kuorma-auton lavalle tai jopa henkilöauton moottoritilaan.

”Kiusanpäiten tehty kissan kidnappauskaan ei ole poissuljettu vaihtoehto”, Tuuva toteaa.

Koska Urho löytyi supiloukusta hyväkuntoisena, kissan on täytynyt saada kesän ja syksyn aikana riittävästi ravintoa. Tuuvan mukaan kissa pystyy saalistamaan luonnosta pieniä jyrsijöitä ja lintuja, mutta hän otaksuu, että Urho on Savitaipaleella kierrellessään päässyt helpompien apajien äärelle.

”Kiusanpäiten tehty kissan kidnappauskaan ei ole poissuljettu vaihtoehto.”

”Saimaan rantapitäjänä Savitaipaleelle on paljon kesäasutusta. Ehkä mökkiläiset ovat ruokkineet koditonta kissaa ja joku on mahdollisesti pitänyt Urhoa jopa kesäkissanaan ja jättänyt sen syksyn tullen oman onnensa varaan.”

Nyt Urho kiehnää ja kehrää kotisohvallaan emäntänsä vieressä. Kissa kääntyy makuullaan, nostaa takajalkansa ja alkaa nuolla tassunsa valkoista karvapeitettä

”Urho on aina ollut siisti kolli, mutta ehkä se on kotiin palattuaan pessyt itseään aiempaa enemmän.”

Urho lopettaa nuolemisensa. Kääntyy sohvalla ja alkaa pestä toista tassuaan. Jalka nousee ja pieni punainen kieli käy.

Valkoisesta tassusta tulee vieläkin valkoisempi.

Katso video! Tällainen on korpivaelluksensa tehnyt Urho-kissa

Lue myös: Metsätyskoira karkasi Venäjälle – Epävarmuus kohtalosta kalvoi omistajapariskuntaa: ”Kiusaus karata rajan yli etsimään Almaa oli suuri”

Lue myös: Urho-kolli katosi kun korpivaellus kutsui – Kun kissa katoaa, toimi näin!

X