Sairastuminen syöpään vei taloudelliseen ahdinkoon

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sairastuminen syöpään romahdutti Ilona Jyrkkäsen talouden. Kuva: Pentti Vänskä.
Kun Ilona Jyrkkänen sairastui vatsasyöpään, hänen tulonsa romahtivat. Kolmen lapsen yksinhuoltaja ei ollut saada apua mistään.

Haluatko, että sinut laitetaan holhouksen alaiseksi, kysyi sosiaalitoimiston virkailija, kun Heinävedellä asuva Ilona Jyrkkänen soitti pyytääkseen taloudellista apua.

Jyrkkänen oli sairastunut hiljattain aggressiiviseen vatsasyöpään. Koska hänen palkkatulonsa myyjänä olivat olleet niukat, Kelan maksama sairauspäiväraha ei riittänyt elättämään kolmilapsista yksinhuoltajaperhettä.

Sairaalalaskun ja ensimmäisten lääkekulujen maksamiseen Ilona Jyrkkänen oli saanut sosiaalitoimistosta apua vaivatta.

Mutta nyt, kun hän olisi tarvinnut rahaa normaaliin elämiseen, tuen saaminen osoittautui mahdottomaksi.

”Minulle sanottiin, ettei sinua voi auttaa, kun sinulla on oma asunto, anna asuntosi pankille. Pankissa minua katsottiin hölmönä: eivät he voi asuntoani mitenkään ottaa.”

Seuraavaksi sosiaalitoimisto kehotti Jyrkkästä myymään asuntonsa, mutta sitä hän ei lasten takia halunnut. Perheen äiti teki kuolemaa – pitäisikö lasten kaiken tämän keskellä menettää myös kotinsa?

Jyrkkäselle ehdotettiin myös hakeutumista velkajärjestelyyn. Hän varasi ajan velkaneuvojalle, joka pudisteli päätään. Jyrkkäsellä ei ollut maksuongelmia, joten velkajärjestelyä ei voinut tehdä.

Kaiken tämän keskellä Ilona Jyrkkänen oli niin sairas, että kun taksi haki hänet hoitoihin, kuljettajan piti taluttaa Ilona sängystä autoon.

Lopulta Ilona Jyrkkänen onnistui veljensä ja mielenterveystoimiston avulla saamaan sosiaalitoimistosta jonkin verran tukea.

Laki hankaloittaa

Sosiaalityöntekijä Riitta Pakarinen Heinäveden sosiaalitoimistosta toteaa, etteivät he voi kommentoida yksittäistapauksia.

Yleisellä tasolla Pakarinen kertoo, ettei omistusasunnossa asuminen sinänsä estä toimeentulotuen myöntämistä. Tukea voi saada esimerkiksi yhtiövastikkeen maksamiseen.

Sosiaalitoimisto voi halutessaan myöntää toimeentulotukea myös asuntolainan lyhennyksiin, mutta vain muutaman kuukauden ajaksi. Sitä pitemmän tuen lainakulujen maksuun kieltää toimeentulolaki.

”Tämä voi tuottaa ihmisille vaikeuksia, jos he eivät saa sovittua pankin kanssa lainanhoitojärjestelyistä esimerkiksi sairastumisen tai työttömyyden kohdatessa”, Pakarinen toteaa.

Yllättävä apu

Ilona Jyrkkänen sai apua lopulta yllättävältä taholta. Heinäveden seurakunnan diakoni soitti ja kertoi kuulleensa Ilonan tilanteesta.

”Diakoni sanoi, että jos tarvitsen apua, hän ryhtyy auttamaan. Se oli ihmeellistä”, Ilona Jyrkkänen kertoo.

”En ole koskaan kuulunut kirkkoon, ja nyt sain heiltä tällaisen tuen. Toisin kuin niiltä, joille auttaminen mielestäni olisi kuulunut.”

 

Lue uusimmasta Seurasta (20/2013), mitä Ilona Jyrkkänen ajattelee kuolemasta. Ilona on mukana myös Yle TV1:n ohjelmassa Viimeiset sanani. Hänen jaksonsa tulee televisiosta keskiviikkona 22.5.

 

Oletko kokenut vastaavaa?

Oletko sinä joutunut sairastuttuasi taloudellisiin vaikeuksiin? Mistä olet hakenut apua? Oletko saanut sitä?

Kirjoita meille kokemuksistasi. Suunnittelemme aiheesta juttukokonaisuutta.

Lähetä tarinasi sähköpostitse osoitteeseen mirka.heinonen@otavamedia.fi ja laita mukaan yhteystietosi.

X