Umpirakastuneet Hannu ja Tuula jatkoivat yhdessä, vaikka lähimmät perhesuhteet siitä kärsivätkin: ”Olisimme saaneet toisemme vähemmälläkin höyryllä”

Siitä lähtien kun Hannu Oivo kiipesi eräänä yönä Tuula Blomin parvekkeelle, he ovat olleet yhdessä. Hannu on nostanut Tuulan itsetuntoa ja inspiroi pussaamaan vaikka kauppareissulla hyllyjen välissä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuula Blom ja Hantte Oivo viihtyvät yhdessä vintagetavaroiden täyttämässä vanhassa puutalossaan. Koti on molemmille tärkein paikka maailmassa.

Siitä lähtien kun Hannu Oivo kiipesi eräänä yönä Tuula Blomin parvekkeelle, he ovat olleet yhdessä. Hannu on nostanut Tuulan itsetuntoa ja inspiroi pussaamaan vaikka kauppareissulla hyllyjen välissä.
(Päivitetty: )
Teksti: Vuokko Viljakka

Kun Hannu ”Hantte” Oivo näki ensimmäisen kerran Tuula ”Tuxu” Blomin oululaisen jenkkifutiskentän selostamosta, hän ajatteli: Vau! Mikä kaunis ja sporttinen nainen!

Oli 1990-luvun alku. Vaalea Tuula oli pukeutunut valkoiseen, hihattomaan T-paitaan ja shortseihin.

Nyt yli 30 vuotta myöhemmin Tuulan sporttinen look on vaihtunut eleganttiin vintagetyyliin.

Se on Hanten vaikutusta. Jenkkiautoista kiinnostunut ja rautalankabändissä ikänsä soittanut Hantte vei Tuulan vintagemaailmaan.

Ja moni muukin asia on muuttunut.

Hantte on muusikko, Tuula on työskennellyt median ja markkinoinnin parissa ennen varhaiseläkkeelle jäämistä. © Maiju Pohjanheimo

Hantte on muusikko, Tuula on työskennellyt median ja markkinoinnin parissa ennen varhaiseläkkeelle jäämistä. © Maiju Pohjanheimo

Mies parvekkeella

Tuula Blom ja Hannu Oivo olisivat voineet tutustua jo lapsina, sillä he asuivat 1960-luvulla naapurikerrostaloissa Oulun Alppilassa. Neljä vuotta Hanttea vanhempi Tuula ei kuitenkaan kiinnittänyt mitään huomiota pieneen, tummatukkaiseen poikaan.

Seuraavan kerran he kohtasivat 1980-luvun lopussa, kun Hantte innostui jenkkifutiksesta. Polvivamma katkaisi SM-tasolle nousseen miehen pelaajauran, ja hän siirtyi pelikentältä selostajaksi.

Seurassa pelasi Tuulan silloinen avopuoliso.

”Juttelimme joskus selostaja-aikanani kentän laidalla Tuulan kanssa. Hän tuntui jo silloin kivalta ihmiseltä.”

Hantella oli tuohon aikaan parisuhde nuoruuden tyttöystävänsä kanssa. Tuulalla oli takanaan jo eroon päättynyt avioliitto, ja hän oli toisen miehen kanssa avoliitossa. Hantte meni myöhemmin naimisiin ja sai kaksi poikaa vuosina 1991 ja 1995.

Tuula ja Hantte päätyivät sattumalta 1990-luvun alussa samaan työpaikkaan, oululaiseen paikallisradioon, Tuula meni myyntiin ja markkinointiin, Hantte toimitukseen.

”Hantte oli aika komistus, mutta ei tyyliäni. Päätin, etten sekoa perheenisään. Totta puhuen kaipasin itsekin perhe-elämää, sillä avoliittoni oli päättynyt. Olimme kasvaneet erillemme avomieheni kanssa.”

Myös Hanten avioliitto rakoili.

”Ihailin Tuulaa: menevää, kaunista naista ja kaikkea, mitä hän edustaa. Silloinen vaimoni piti harrastuksiani lapsellisena. Se tuntui pahalta. En voinut olla oma itseni.”

Hanten lähestymistä Tuulan suuntaan hillitsi luulo, että Tuula oli varattu. Hän ei tiennyt, että tämä oli eronnut avomiehestään jo puoli vuotta aiemmin ja vapailla markkinoilla.

Työpaikallaan paikallisradiossa Tuula ja Hantte joutuivat radion juhlagaalan järjestelyvastuuseen. Tuula oli pukeutunut teettämäänsä juhlamekkoon ja laitattanut huikean kampauksen gaalailtaan. Hän lähti juhlista yksin kotiin.

”Heräsin gaalan jälkeen, kun Hantte koputti ikkunaan. Hän oli kiivennyt parvekkeelle. Emme ole sen jälkeen eronneet.”

Umpirakastunut pari ei voinut kuvitella muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa yhdessä, vaikka siitä kärsivät lähimmät perhesuhteet.

”Olisimme saaneet toisemme vähemmälläkin höyryllä.”

Kun suhde alkoi, alkoi myös Hanten riitaisa avioero. Siitä kärsivät pojatkin, jotka eivät välillä voineet tavata isäänsä.

Tuulan liitot olivat jääneet lapsettomiksi.

”Tuntui pahalta, ettei Hantte halunnut enää lapsia. Halusin silti tämän miehen ja ihanan parisuhteen. Olemme välillä pelottavan samanlaisia ja kovia tekemään kompromisseja.”

Onneksi Tuula voi olla ”varamama” ystävänsä kolmelle nyt jo aikuiselle lapselle. Pariskunnan ystäväpiiriin kuuluvat myös monen muun ystävän lapset. Yhteinen jenkkiautoharrastus ja Hanten bänditoiminta ovat kasvattaneet ystävien joukkoa.

Vuonna 2018 Hanten kummipojan häissä. Taustalla Tuulan ja Hanten Cadillac vuosimallia -58. © Tuulan ja Hanten kotialbumi

Vuonna 2018 Hanten kummipojan häissä. Taustalla Tuulan ja Hanten Cadillac vuosimallia -58. © Tuulan ja Hanten kotialbumi

Häät rannalla

Kun Hantte muutti Tuulan yksiöön kesällä 1998, hän toi mukanaan jätesäkillisen vaatteita ja kaksi isoisän tuolia.

Koska Hanten avioero ei ollut vielä selvä, Tuula ja Hantte menivät romanttisesti salakihloihin. Vaikeudet vain vahvistivat rakkautta.

Häitä juhlittiin seuraavana kesänä taivaan alla Oulun Hietasaaressa heinäkuussa 1999. Häissä oli sata vierasta, suuri pata espanjalaista tomaattikeittoa gazpachoa ja Hanten bändin järjestämät jamit. Pari vihittiin Hanten veljen rannalle rakentamalla alttarilla.

Hääjuhlassa Hantte soitti ja Tuula tanssi. Sade alkoi yhdeltä yöllä.

”Kun aloimme seurustella, äitini sanoi, että minulla on ollut jo tarpeeksi miehiä. Uutta ei tarvitse enää esitellä. Mutta Hantesta tuli äidin lempivävy.”

Hanten isä puolestaan rakastui Tuulaan välittömästi. Suhteesta tuli niin läheinen, että Tuula saattohoiti appeaan parin vuoden päästä häistä.

Tuula ja Hantte ovat kokeneet myös vastoinkäymisiä. Sunnuntaina heinäkuussa 2009 paarma ilmestyi Chevrolet Vanin tuulilasiin. Tuula pyysi vieressä istuneelta Veera-tytöltä paperinpalaa ja alkoi huitoa sillä parmaa. Auto syöksyi tieltä, osui kantoon, kellahti kyljelleen ja iskeytyi mäntyyn.

Tuula katsoi jälkeenpäin käsiään. Hän oli yrittänyt kääntää pakettiauton rattia niin kovaa, että kädet olivat mustelmilla.

Veera soitti Hanten hätiin. Hantte pääsi nopeasti onnettomuuspaikalle.

”En unohda koskaan ambulanssien ja poliisiautojen sinisiä valoja. Näin valot jo kaukaa, ja painoin lisää kaasua. Myös pelastushelikopteri pörräsi paikalla. Se oli pahinta, mitä elämässä voi sattua”, Hantte sanoo hiljaa.

Tuulan selästä murtui kaksi nikamaa. Hän käytti kolme kuukautta selkätukea ja nukkui olohuoneessa Hanten rakentamassa, korotetussa sängyssä. Toipuminen kesti vuoden.

”Hantte laittoi kerran lyhtyjä lumiselle terassille. Hangessa oli sydän ja sen keskellä T-kirjain.” © Maiju Pohjanheimo

”Hantte laittoi kerran lyhtyjä lumiselle terassille. Hangessa oli sydän ja sen keskellä T-kirjain.” © Maiju Pohjanheimo

Koiria ja kaaroja

Iloa parille ovat tuoneet koirat. Ensimmäinen koira tuli taloon Tuulan neuvottelutuloksena. Tuula lupasi, että jos hän saa koiran, Hantte saa ostaa jenkkiauton. Avo-Cadillac -63 kurvasi pihaan samoihin aikoihin, kun taloon tuli ensimmäinen koira Hiski.

Hiskistä muistuttaa yhä sen puhkinuolema, musta nahkasohva. Hellun ja Hämiksen tuhkat ovat uurnassa hyllyn päällä. Länsiylämaanterrierien kuoltua talossa on vilissyt ystävien ja tuttavien hoitokoiria.

”Petsitter-harrastus on ihanaa. Saan siitä vähän myös rahaa ripsien pidennykseen.”

Tuula ja Hantte nimeävät liittonsa tärkeimmiksi kulmakiviksi avoimuuden ja samanlaisen huumorintajun.

”Nauramme samoille asioille. Emme muhittele mitään. Jos jokin ärsyttää, sanomme sen. Riitelemme paljon: sytymme sekunnissa, mutta lepymme minuutissa. Emme mene koskaan riidoissa nukkumaan”, Tuula kertoo.

”Tuula jakaa työni ja harrastukseni ja on täysillä mukana kaikessa. Se on parasta”, sanoo Hantte.

Heillä on tapana hemmotella toisiaan rakkauslahjoilla. Tuula toi keräilymessuilta miehelleen puolituhman Cocktail-lehden vuodelta 1953. Hantte toi puolestaan kuvausmatkalta Lapista vaimoilleen poronpapanoita, salmiakki-lakritsakarkkeja.

”Hantte laittoi kerran lyhtyjä lumiselle terassille saunan ja talon väliin. Hangessa oli sydän ja sen keskellä T-kirjain.”

Yksi parhaita rakkauslahjoja oli isänpäiväaaton yllätysillallinen oululaisessa gourmet-pizzeriassa, jonne Tuula järjesti salaa myös Hanten pojat.

”Se oli ainutlaatuista. Ei ollut itsestäänselvyys, että vietän isänpäivää poikieni kanssa.”

Yhteisessä harrastus­huoneessa Tuula maalaa ja Hantte rakentelee sähköbassoja, ”Handereita”. © Maiju Pohjanheimo

Yhteisessä harrastus­huoneessa Tuula maalaa ja Hantte rakentelee sähköbassoja, ”Handereita”. © Maiju Pohjanheimo

Hyväksi itsetunnolle

Vuonna 2007 pari muutti asumaan vanhaan puutaloon Haukiputaalla. Se on pullollaan vintagetavaraa. Tuulan pukeutumishuoneessa on ainakin 40 erilaista vintageasukokonaisuutta, kymmeniä hattuja, alusasuja, sukkanauhaliivejä, puolensataa kenkäparia ja sata eriväristä käsirengasta.

”En voinut ennen edes kuvitella pukeutuvani tiukkoihin, 1940- ja 50-luvun vaatteisiin. Mutta Hantte on kohottanut itsetuntoani. Kun hän sanoo, että olen kaunis, voin tehdä mitä tahansa”, Tuula kertoo.

Markkinoinnin parissa työskennellyt Tuula jäi syksyllä 2020 varhaiseläkkeelle. Parin keräilyinnostus on sen jälkeen vain yltynyt.

Elokuva- ja tv-sarjojen tuotannoissa lavastemestarina työskentelevä Hantte toi viime syksynä kotiin 50 elokuvan kuvausrekvisiittana ollutta radiota.

Kun Hantte on työmatkoilla, he soittelevat useita kertoja päivässä. Viestien loppuun he kirjoittavat M.R.S. (minä rakastan sinua). Samat kirjaimet on kaiverrettu sormuksiin, jotka he antoivat toisilleen 22 vuotta sitten.

”Ajattelen usein, miten ihana mies minulla on. Silloin on pakko pussata vaikka hyllyjen välissä kaupassa.”

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/22.

Lue myös: Näin elämä yllätti kaksi eronnutta – Kia ja Reijo tunnustavat: ”Meidän romanssi on täysin koronan ansiota”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X