Tuula Rinteen sähkölasku on vain 45 euroa kuukaudessa – Näin sähköpihi arki ja omavarainen elämä yhdistyvät

Tuula Rinne elää lähes omavaraisesti. Hän aloitti energian säästökampanjansa jo vuosia sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuula Rinteen koti lämpiää kokonaan polttopuilla. ­Huskyn ja malamuutin ­risteytys Ruska nauttii Rinteen vieressä sohvalla ­varaavan takan lämmöstä. © Vesa Tyni

Tuula Rinne elää lähes omavaraisesti. Hän aloitti energian säästökampanjansa jo vuosia sitten.
Teksti: Jukka Vuorio

Salon Kuusjoella asuva Tuula Rinne elää melkein omavaraisesti. Omakotitalon takana on halli, jossa majailee villasikapesue. Possut ovat kasvamassa omaksi ruoaksi, kuten myös pihan omena- ja luumupuiden sekä marjapensaiden antimet ja kasvimaan perunat ja muut juurekset. Lähimetsästä Rinne poimii mustikoita ja puolukoita.

Pihalla juoksentelee kanaparvi, jolta Rinne saa päivittäin kananmunia. Kesällä Rinne opetteli mehiläistarhan pitoa, mikä tuotti hänelle puolitoista sangollista hunajaa.

Sähkönkulutus 2 000 kilowattituntia vuodessa

SKRIIP piip piip piip, huutaa juuri nyt olohuoneen palohälytin.

Tuula Rinne on pitänyt takan luukkua turhan kauan auki valokuvaajan mieliksi. Hän sulkee luukun ja käy löyhyttelemässä sanomalehdellä palohälyttimen alla, mikä lopettaa kovaäänisen piipityksen.

Hetkeä myöhemmin keittiön ilma muuttuu savuiseksi, kun Rinne esittelee puuhellansa kuntoa sytyttämällä tulet pesään.

Puulla lämpiävän talon sähkönkulutus on vuositasolla todella pientä, noin 2 000 kilowattituntia. Se on noin kymmenen kertaa vähemmän kuin omakotitaloissa keskimäärin.

Alhainen lukema on mahdollinen, sillä olohuoneen varaava takka sekä keittiön puuhella ovat talvikaudella käytössä päivittäin. Ne riittävät lämmittämään 150 asuinneliötä.

”Käytän leivinuunia, ja puuhellalla lämpiävät perunat ja muut sapuskat”, Rinne kertoo.

Lue myös: Haluatko elää omavaraisempaa elämää? Maria Österåker antaa 10 vinkkiä – Näin omavaraisuus lisääntyy arjessa

Hehtaarin metsäpalstasta 17 kuutiota polttopuuta

Lämmityspuun hän saa omasta kahdentoista hehtaarin metsästään. Viimeksi hän hakkautti hehtaarin verran vuonna 2020 ja otti itselleen polttopuuta 17 kuutiometriä.

”Maksoin puiden kaadosta ja kuljetuksesta tänne yhteensä 470 euroa. Pätkin ne täällä, moottorisahan bensaan meni noin 150 euroa. Tällä puumäärällä lämmitän taloa kolme tai neljä vuotta.”

Omakotitalossa on tavallinen kylpyhuone suihkuineen, mutta sen käyttämisen sijaan hän lämmittää pihasaunaansa.

”Lämmitämme mieheni kanssa kaiken veden puuhellalla, myös pesuveden. Lämminvesivaraaja kuluttaa liikaa sähköä. Saunassa käytetyt vedet nostan pihakaivosta.”

Tuula Rinteen pihasauna lämpiää joka toinen päivä ympäri vuoden. Pesuvedet hän nostaa ensin kaivosta ja lämmittää ne sitten puuhellalla. © Vesa Tyni

Tuula Rinteen pihasauna lämpiää joka toinen päivä ympäri vuoden. Pesuvedet hän nostaa ensin kaivosta ja lämmittää ne sitten puuhellalla. © Vesa Tyni

Sähkölasku vain 45 euroa kuukaudessa

Sähköä Tuula Rinteen talossa käyttää lähinnä pakastin. Jääkaappi on pois käytöstä talvisin, jolloin hän säilöö ruoat viileään eteistilaan.

Rinne aloitti sähkönsäästötalkoonsa jo useampi vuosi sitten, eikä nykyinen energiakriisi häntä juuri hetkauta. Hän maksaa sähköstä noin 45 euroa kuukaudessa.

”Mutta totta kai yhteiskunnan energiatilanne on saanut mietteliääksi. Puheet jättimäisistä sähkölaskuista kuulostavat todella pahalta.”

Lue myös: Energiaremontti pienentää asumisen kustannuksia – Näin Ilkka Hiiro korvasi öljylämmityksen ja säästää nyt noin 2 750 euroa vuodessa

energiaremontti ilkka hiiro

Nurmijärven Klaukkalassa asuva Ilkka Hiiro luopui fossiilisesta öljylämmityksestä ja teetti energiaremontin omakotitaloonsa. © Tommi Tuomi

X