Unelmien koti on nyt totta: Hanna ja Pasi muuttivat hirsitaloon luonnon lähelle

Unelmien koti valmistui 120-vuotiaaseen hirsitaloon, kun Hanna ja Pasi Eronen muuttivat Tampereelta Ylöjärvelle Karhen kylään. Nyt luonto on lähellä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hanna ja Pasi Eronen tykkäävät siitä, että luonto on heti läsnä, kun avaa kotioven. ”Se tuo valtavasti hyvinvointia elämään.”

Unelmien koti valmistui 120-vuotiaaseen hirsitaloon, kun Hanna ja Pasi Eronen muuttivat Tampereelta Ylöjärvelle Karhen kylään. Nyt luonto on lähellä.
Teksti: Reija Ypyä

Kaikilla on hieman erilainen ajatus siitä, minkälainen on unelmien koti. Tässä niistä yksi.

Ilma on syksyisen kirpeä ja hämärä on jo laskeutumassa. Jykevät tervalepän oksat kaartuvat järven päälle, puissa on lyhtyjä. Hanna ja Pasi Eronen rentoutuvat hikisen remonttipäivän jälkeen höyryävissä kylpyammeissa järven rannalla.

”Talossamme ei ole vielä suihkua, joten peseydymme avannossa, rantasaunassa tai ammeessa. Nautimme arjen ylellisyydestä”, Hanna kertoo.

Pitkään suunniteltu muutto

Eroset muuttivat Ylöjärvelle heinäkuussa 2019. Maalle muuttoa oli pohdittu pitkään ja omaa paikkaa etsitty muutama vuosi noin 45 minuutin ajomatkan päästä Tampereelta.

”Asuimme Pispalassa, jossa on tiivis kylämäinen yhteisö. Mutta meillä oli vain muutaman neliön kokoinen piha, ja kaipasimme ison pihan puuhailumahdollisuuksia.”

Eroset kävivät katsomassa Ylöjärven taloa kesällä 2018. Vanha pariskunta oli hoitanut sitä rakkaudella ja kierrätti heitä 3500 neliön pihalla ja järven rannalla.

”Mietin jo silloin, että paikka on todella kaunis. Talossa oli vuosien kerrostumia ja siitä huokui valtava rauha. Ihan kuin olisi kotiin tullut.”

Hanna ja Pasi remontoivat vanhaa taloaan hiljalleen.

Unelmien koti on oma. Hanna ja Pasi remontoivat vanhaa taloaan hiljalleen. © Sara Pihlaja 2020

Eroset ilmoittivat jäävänsä harkitsemaan ostoa. He kypsyttelivät ajatusta vuoden ja katsoivat muitakin paikkoja, mutta aina tämä ajoi ohi.

Hanna ja Pasi tutustuivat nopeasti lähinaapureihin. Tulokkaille tuotiin tuoretta leipää ja toivotettiin tervetulleeksi.

”Näistä kohtaamisista on tiivistynyt ystävyyssuhteita. Vaikka täällä on vähemmän ihmisiä kuin kaupungissa, täälläkin ollaan yhteisöllisiä.”

Talo oli ollut 60 vuotta vain kesäkäytössä, joten vesiputket olivat kesämökkitasoiset. Ensimmäinen talvi jännittikin Hannaa ja Pasia.

Iltakylpy järven rannassa on todellista arjen ylellisyyttä. Samalla näkee usein joutsenparin.

Iltakylpy järven rannassa on todellista arjen ylellisyyttä. Samalla näkee usein joutsenparin. © Sara Pihlaja 2020

”Olimme varautuneet sekä vetoisaan sisätilaan että tuomaan veden kanistereissa työpaikalta. Mutta hirsitalo oli lämmin ja vesi juoksi koko ajan vessan ja keittiön putkissa. Tosin viime talvi oli leuto. Keväällä yhdestä huoneesta alettiin remontoida kylpyhuonetta.”

Eroset eivät ole hetkeäkään katuneet maalle muuttoa, vaan edelleen on päällä kuherruskuukausi asumisen ihanuudesta. Maalle muutto toi valtavasti lisää hengitystilaa.

”Aika menee nyt siihen, josta unelmoimme pitkään eli käsillä tekemiseen. Pasi hakkaa polttopuita pihal­la, meillä on koira ja kanoja. Ensi vuonna hankimme kesälampaita. Vapaa-aikamme kuluu luonnossa retkeillen. Sienestämme, melomme, Pasi aloitti metsästyksen ja keväällä opettelim- me verkkokalastuksen”, Hanna luettelee.

Hanna Eronen kertoo monien ystävien asuneen maalla jo vuosia. Heitä kuuntelemalla ja kyselemällä vahvistui halu muuttaa maalle.

Hanna Eronen kertoo monien ystävien asuneen maalla jo vuosia. Heitä kuuntelemalla ja kyselemällä vahvistui halu muuttaa maalle. © Sara Pihlaja 2020

Hanna viihtyy pihalla koiran ja kanojen kanssa.

Hanna viihtyy pihalla koiran ja kanojen kanssa. © Sara Pihlaja 2020

Pimeys yllätti

Talven pimeyteen oli varauduttu, mutta totaalinen pimeys yllätti silti.

”Toisaalta ilman valoa näkee uusia asioita: näin marraskuussa linnunradan. Rakastan myös kynttilöitä ja takkatulta. Ensi viikonloppuna meillä on syksyiset lyhtyjuhlat parille kymmenelle vieraalle. Väki tulee, kun on tarjota maaseutumukavaa, luontoa ja tilaa olla ja yöpyä.”

Pasi on opettaja, ja työmatka autolla Tampereelle vie 40 minuuttia. Hän tekee yhden päivän viikossa etätöitä. Hanna työskentelee lähimatkailun parissa, suunnittelee ja markkinoi PyhäNäsi-pyörämatkailureittejä.

Pasin lempi­puuhia ovat halonhakkuu ja talon lämmittäminen.

Pasin lempi­puuhia ovat halonhakkuu ja talon lämmittäminen. © Sara Pihlaja 2020

”Pystyn hyvin työskentelemään etänä. Tampereella käyn noin kerran viikossa kokouksissa ja yhdistän siihen ystävien tapaamista. Kaupassa käymme Ylöjärvellä 20 km:n päässä”, Hanna kertoo.

Perheessä on kaksi autoa, vaikka toinen seisoo paljon. Toinen vaihdetaan pian sähköautoon. Kotia remontoidaan pikkuhiljaa. Seuraavaksi rakennetaan pihalle patio ja siihen palju.

”Yritämme nauttia elämästä myös näin, kun kaikki on kesken. Eräs perinnerakentaja neuvoi meitä, että eläkää ja antakaa talon olla, älkää hätiköikö. Ideoille on käyttöä myös tulevaisuudessa.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 11/20.

Lue myös: Citymaalaisilmiö – Tiina ja Juha muuttivat Helsingistä Pornaisiin: ”Maallemuuttajan kannattaa olla realisti – kaikki ei ole ihanaa”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X