Harmaahylje on taas vaarassa: ­”Laaja kiintiömetsästys yhdistettynä ilmaston lämpenemiseen olisi kannan kestävyydelle tuhoisaa”

Harmaahylkeen metsästyskiintiö Itämerellä on ruotsalaistutkimuksen mukaan liian korkea ja uhkaa lajin selviytymistä pitkällä aika­välillä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harmaahylje on jälleen vaarassa. Tällä kertaa kiintiömetsästys ja ilmastonmuutos ovat vaarallinen yhdistelmä.

Harmaahylkeen metsästyskiintiö Itämerellä on ruotsalaistutkimuksen mukaan liian korkea ja uhkaa lajin selviytymistä pitkällä aika­välillä.
Teksti:
Jani Kaaro

Hyljekanta kestäisi ruotsalaistutkijoiden ­mukaan noin 1 900 hylkeen metsästyksen mutta ei nykyistä kolmeatuhatta.

Harmaahylje on jo kertaalleen uhannut kadota ­Itämereltä. 1900-luvun alussa Itämerellä eli noin 90 000 harmaa­hyljettä, mutta metsästyksen ja ympäristömyrkkyjen vuoksi kanta ­romahti 1970-luvulla vain kolmeen ­tuhanteen ­yksilöön.

Viime vuosina kanta on ­elpynyt ilahduttavasti jopa 50 000 yksilöön, mikä on aiheuttanut ongelmia kalastajille ja johtanut vaatimuksiin metsästyskiintiön nostamiseksi.

Ruotsalaistutkijoiden mallinnuksessa otettiin huomioon metsästyksen lisäksi myös muut harmaahylkeen selviytymistä uhkaavat tekijät, kuten ilmaston lämpeneminen. Harmaahylkeiden lisääntyminen kärsii, jos ne eivät voi synnyttää merijäälle.

Harmaahylje on optimistisimmissakin skenaarioissa uhattuna

Kun muut uhkatekijät otettiin huomioon, tutkijat saattoivat arvioida metsästyksen kestävää tasoa. Tulokset osoittivat, että kun metsästys nousi 3 000 yksilöön vuodessa, harmaahylkeiden kanta väheni voimakkaasti kaikista optimistisimmissakin skenaarioissa.

Tutkijoiden mukaan harmaahylkeiden kanta ei ­kärsi siitä, että kalastajien verkkoja tuhoavat ”ongelmahylkeet” poistetaan, koska tällöin ­niitä on enimmillään satoja.

Laaja luvanvarainen kiintiömetsästys yhdistettynä ilmaston lämpenemiseen olisi kuitenkin kannan kestävyydelle ­tuhoisaa pitkällä aikavälillä.

Lue myös: Hylje tietää parhaat kalapaikat, mutta saattaa sotkeutua itse verkkoon – Haamuverkkoja löytyy jopa luonnonsuojelualueilta

X