Hätkähdyttävä havainto: Ammuskelu vähenee Yhdysvalloissa, kun aseintoilijat kokoontuvat NRA:n vuosikokoukseen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kuvituskuva: Yhdysvaltain lipulla koristeltu ase.
© iStock
NRA:n jäsenet eivät vuosikokouksen aikana käytä aseita.

Yhdysvalloissa tapahtuu vuosittain tuhansia ampuma-asevahinkoja. Nyt tutkijat ovat kuitenkin löytäneet yhden ajankohdan, jolloin vahingoissa tapahtuu selvä lasku.

Se on silloin, kun Yhdysvaltain kansallinen kiväärijärjestö, NRA, järjestää vuosittaisen kokoontumisensa.

Tutkijoiden mukaan havainto on vastoin NRA:n viljelemää käsitystä, jonka mukaan suurin osa ampuma-asevahingoista aiheutuu kokemattomuudesta aseiden käytössä. NRA esimerkiksi järjestää ympäri maata kursseja, joiden tarkoituksena on opettaa ihmisille aseiden turvallista käyttöä.

Harvardin yliopiston tutkimuksessa käytiin läpi 76 miljoonaa ampuma-asevahinkoihin liittyvää vahingonkorvausvaatimusta vuosien 2007–2015 välillä. Tämän jälkeen vertailtiin, kuinka moni näistä vahingoista sattui NRA:n vuosikokouksen aikana ja kuinka moni viikkoina ennen tai jälkeen kokouksen.

Tulokset olivat hätkähdyttävät: ampuma-asevahinkojen määrä oli NRA:n kokouksen aikana 20 prosenttia vähäisempi kuin vertailuaikoina.

Yli 80 000 ihmistä koolla

Tutkijoiden mukaan kenenkään ei pitäisi yllättyä siitä tosiasiasta, että mitä vähemmän on aseenkäyttäjiä, sitä vähemmän sattuu ampuma-asevahinkoja. NRA:n kokoontuminen tarjosi hyvän asetelman sen osoittamiseksi, sillä kokouksiin osallistuu yli 80 000 ihmistä eri puolilta Yhdysvaltoja.

Monet osallistujista ovat suoraan tekemisissä aseiden kanssa esimerkiksi pyörittämällä ampumaratoja tai metsästysklubeja.

Tutkimus paljasti myös, että suurin lasku ampuma-asevahingoissa NRA:n kokousten aikana sattui osavaltioissa, joissa on eniten aseenomistajia, ja osavaltioissa, joissa kokous kulloinkin järjestettiin.

Tutkijoiden mukaan kaikki nämä tekijät viittaavat siihen, että ampuma-asevahinkojen määrän lasku selittyi nimenomaisesti NRA:n vuosikokouksella, jonka aikana osallistujat eivät käytä aseita.

Kun sydänlääkärit tapaavat…

Tutkimuksen julkaissut ryhmä on erikoistunut selvittämään suurten massatapahtumien terveyssosiologisia vaikutuksia.

He ovat aiemmin esimerkiksi tutkineet, mitä tapahtuu sydänlääkäreiden suurkokousten aikana, kun suuri määrä kardiologeja jättää työpisteensä osallistuakseen kokoukseen.

Tämä tutkimus osoitti yllättäen, että jos potilas sai sydänkohtauksen vuosikokouksen aikana, hänen todennäköisyytensä selvitä olivat paremmat kuin jos kardiologit eivät olleet kokouksessa.

X