Alaskan Pleasant Islandin saarella erikoinen tilanne: Huippupedon pääasiallisena ravinnonlähteenä toinen huippupeto

Pleasant Islandin saari Alaskassa on tunnettu rikkaasta eläinlajistostaan. Saaren ekosysteemi muuttui, kun sinne saapui huippupetoina pidettyjä susia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Susien perinteinen ravinto Alaskan Pleasent Islandilla oli peura.

Pleasant Islandin saari Alaskassa on tunnettu rikkaasta eläinlajistostaan. Saaren ekosysteemi muuttui, kun sinne saapui huippupetoina pidettyjä susia.
Teksti: Jani Kaaro

Pleasent Islandilla elää peuroja, oravia, merisaukkoja ja karhujakin. Vuonna 2013 saari sai kuitenkin uusia asukkaita, kun sinne saapui lauma susia. Siitä asti tutkijat ovat selvittäneet, millä tavalla uusi huippupeto on saapumisellaan vaikuttanut saaren ekosysteemiin.

Tuoreet tulokset ­kertovat, että muutos on ollut hurja. ­Sudet söivät muutamassa vuodessa saaren peurapopulaa­tion niin vähiin, että ne joutuivat vaihtamaan saaliseläintä. Nyt ne syövät merisaukkoja. Merisaukko on huippupeto rannikkoekosysteemissä ja susi on huippu­peto maaekosysteemissä, joten ­kyseessä lienee ainoa tapaus, jossa yhden huippupedon pääasiallinen ravinnonlähde on toinen huippupeto.

Huippupedon ravinnon laatu selvisi ulostenäytteistä

Susien ravitsemustottumuksia seurattiin ulostenäytteistä, joita kertyi vuosien 2015–2021 välillä lähes seitsemänsataa. Niistä ilmeni, että vielä vuonna 2015 susien ravinnosta 75 prosenttia oli peuraa ja vain 25 prosenttia merisaukkoja, mutta jo kahden vuoden päästä merisaukko nousi lähes 60 prosenttiin ja peuran osuus oli vain seitsemän prosenttia.

Tutkijoiden mukaan sudet olivat aluksi syöneet ­rannalta löytämiään kuolleita merisaukkoja mutta peurojen ­huvetessa alkaneet saalistaa saukkoja. GPS-pannoitettujen susien seuranta ­osoitti, että ­sudet saalistavat saukkoja ­näiden ollessa matalassa ­vedessä tai lepäilemässä ­kivien päällä.

Lue myös: Suomessa on jopa 60 susilaumaa: ”Kun susilla helppoa ruokaa riittää, laumakoko kasvaa”

huippupeto

Ilpo Kojola (oik.) avustajien kanssa tutkimassa susilauman tappamaa metsäpeurahirvasta Kuhmossa. © Jere Malinen

X