Tiesitkö, miksi susi on pienempi kuin karhu? – Tärkein syy löytyy ruokavaliosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
© iStock
Susi ei marjoilla elä. Se vaatii ravinnokseen päivittäin raakaa lihaa.

Miksi karhu on suurempi eläin kuin susi? Siihen on montakin syytä, mutta tärkein on ruokavalio. Karhu syö kaikkea, mutta susi pääasiassa lihaa.

Kaikkiruokaiselle löytyy luonnosta huomattavasti helpommin syötävää, ja niinpä sillä on varaa kasvaa suuremmaksi. Susi joutuu juoksemaan tavallisesti paljon enemmän päivittäisen ateriansa eteen.

Kolme kiloa lihaa päivässä

Aikuinen, terve susi tarvitsee kolme kiloa lihaa. Susien tärkeintä ravintoa Suomessa ovat hirvieläimet. Siis Lapissa porot, idässä hirvet ja etelässä sekä lännessä peurat ja kauriit.

Suomessa elävien susien vuosittain tappamien hirvien määrää voidaan laskea yhdistämällä tietoja suden energiankulutuksesta ja ravinnon koostumuksesta. Empiirinen tapa on tutkia maastosta löytyneet susien tappamat hirvet.

Arvio suden tappamien hirvien lukumäärästä saadaan siten, että suden ravinnontarve (max. 3 kg /vrk) kerrotaan vuorokausilla (365 vrk). Saatu luku (1 095 kg) jaetaan yhdestä hirvestä saadulla keskimääräisellä ravintomäärällä (147 kg) ja kerrotaan hirven osuudella suden ravinnossa. Esimerkiksi Itä-Suomessa hirvien osuus kokonais­ravinnosta on 60–80 prosenttia.

Näin laskien päästään arvioon, jonka mukaan yhtä laumassa elävää sutta kohti tapetaan vuodessa viisi hirveä.

Yli tuhat hirveä vuodessa

Satelliittipannoitettujen susien tehoseurannat ovat vahvistaneet tulosta. Esimerkiksi taannoin Kainuussa havaittiin, että 70 vuorokauden seurantajakson aikana kaksi viiden suden laumaa tappoivat yhteensä 15 hirveä. Jos sudet olisivat tappaneet hirviä samaa tahtia koko talvikauden, saaliina olisi ollut seitsemän kuukauden aikana 4,6 hirveä sutta kohti.

Riistantutkijat arvioivat Kainuun metsäpeura-alueilla elävien ­susien saalistavan 5–6 hirveä vuodessa. Pohjois-Karjalan peurattomilla mailla vastaava lukumäärä on 7–8 saalishirveä.

Suomen sudet tappavat vuosittain yli tuhat hirveä. Etelässä ja lännessä hirvien tilalla ovat valkohäntäpeurat. Ne painavat kolmasosan hirvien painosta eli tappolukemat voi kertoa kolmella.

Lue myös: Kuinka paljon Suomeen sopii susia?

X