Kirjailija Roman Schatz puolustaa sutta tappouhkauksien sadellessa: ”Elävä susikanta on biodiversiteetin elinehto”

Kirjailija Roman Schatz, 60, on saanut tappouhkauksia puolustaessaan sutta. ”Susi herättää paljon tunteita Suomessa.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Roman Schatz sai Suomen kansalaisuuden lähes kymmenen vuotta sitten, mutta hankki vasta nyt ensimmäisen suomalaisen passinsa Saksan passin mentyä umpeen.

Kirjailija Roman Schatz, 60, on saanut tappouhkauksia puolustaessaan sutta. ”Susi herättää paljon tunteita Suomessa.”
Teksti: Elina Kirssi

Kirjailjia Roman Schatz johtaa Oikeus olla susi -kirjoituskilpailun raatia. Millaisia tarinoita hän itse sudesta toivoo?

”Olisin kauhean tyytyväinen, jos saisimme tekstejä, jota emme osaa odottaa eikä kirjoituksen genremuoto olisi välttämättä proosaa vaan vaikka räppiä tai näytelmä. Vähän jännittää olla juryn raadissa vieraalla kielellä”, Roman Schatz sanoo.

Mikä sudessa viehättää?

”Rehellisesti sanottuna en ole koskaan nähnyt sutta vapaana elinympäristössään Saksassa enkä Suomessa. Minulle susi on kaunis eläin. Susi on vaarallinen, mutta olen sitä mieltä, että meidän pitäisi jakaa tila sen kanssa.

Suomessa on 1 500 karhua ja 200 sutta, miksei kukaan pelkää karhuja? Elävä susikanta on biodiversiteetin elinehto.”

Olet jo vuosikausia puolustanut susien oikeuksia. Mitä siitä on seurannut?

”Susi herättää paljon tunteita Suomessa ja olen saanut tappouhkauksia puolustaessani sutta. Salakaadot seis -kampanjan aikaan tuli pari tekstiviestiä, joissa käskettiin lopettamaan ja uhattiin tulla ampumaan minut parvekkeelleni Helsinkiin.

Maakuntakierroksella minulle näytettiin tapettuja koiria ja sanottiin, että teen väärin tässä susiasiassa. Jos oman tyttäreni pitäisi hiihtää viisi kilometriä kouluun, olisin minäkin huolissani mutta en tappaisi sutta, vaan veisin tyttäreni autolla kouluun.”

Muutit Saksasta Suomeen 35 vuotta sitten. Mikä on ollut suurin kummastus suomalaisessa luonnossa?

”Saksassa susi tapettiin sukupuuttoon, mutta pikkuhiljaa se on tulossa takaisin ja nyt Saksassa on joitakin kymmeniä susia. Niistä pidetään huolta ja ollaan kiitollisia niistä. Täällä susia voitaisiin arvostaa enemmän.”

Miten korona on vaikuttanut elämääsi?

”Viime vuosi oli ensimmäinen, kun en käynyt ulkomailla enkä Saksassa. Minulla on Yleisradiolla radiosarja, jolla elän, mutta livekeikkoja ei ole ollut yli vuoteen. Viime vuonna olin etäkoulun opettaja 8-vuotiaalle tyttärelleni.”

Mikä on ollut raskainta korona-ajassa?

”8-vuotias iltatähteni asuu puolet ajasta luonani ja hän on kantanut huolta maailmasta. Kun aikuiset keskustelevat koronasta eikä mummoa pääse katsomaan, yleinen turvattomuus ja epävarmuus välittyy myös lapsille.”

Lue myös: Seura tutki: Näin salainen petokauppa pyörii yhä, vaikka koirasusi kiellettiin asetuksella

X