Tutkimus: Facebook kuormittaa mielenterveyttä – Johtuuko ilmiö statusahdistuksesta?

Israelilaiset tutkijat löysivät ovelan keinon mitata Facebookin vaikutusta opiskelijoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Facebook lisää mielenterveysoireilua, kertoo israelilaistutkimus.

Israelilaiset tutkijat löysivät ovelan keinon mitata Facebookin vaikutusta opiskelijoihin.
Teksti: Jani Kaaro

Nuorten ja nuorten aikuisten mielen­terveydessä on tapahtunut merkittävä negatiivinen muutos viidentoista viime vuoden aikana.

Koska mielenterveyden heikentyminen on tapahtunut samanaikaisesti sosiaalisen median nousun kanssa, monen syyttävä sormi osoittaa Facebookia ja muita sosiaalisen median palveluita.

Mutta kuinka osoittaa ­sosiaalisen median vaikutus maailmassa, jossa lähes kaikki käyttävät sosiaalista mediaa?­ Tutkimukseen kun ei saisi verrokkiryhmää, joka ei ole altistunut sosiaaliselle medialle tavalla tai toisella. Israelilaiset tutkijat löysivät keinon kiertää tämä ongelma.

Facebook nimittäin lanseerattiin Harvardin yliopistossa vuonna 2004. Tämän jälkeen se alkoi levitä asteittain muihin amerikkalaisiin korkeakouluihin.

Niinpä tutkijat selvittivät, milloin Facebook tuli mihinkin opinahjoon, ja vertasivat sitä opiskelijoille säännöllisesti tehtävään mielenterveyskyselyyn. Näitä tietoja taas verrattiin korkeakouluihin, joihin Facebook ei ollut vielä ehtinyt.

Facebookin asteittainen eteneminen muodosti siis eräänlaisen luonnollisen kokeen.

Lue myös: Kirjailija Terhi Rannela rajoitti someaikansa varttiin päivässä: ”Uskon, että vanhanaikaiset kirjeet tekevät vielä paluun”

Lisääkö Facebook epätervettä vertailua?

Tulokset osoittivat, että opiskelijoiden mielenterveys alkoi selvästi heikentyä Face­bookin lanseeraamisen jälkeen. Esimerkiksi vaikea masennus lisääntyi seitsemän prosenttia ja ahdistuneisuushäiriö 20 prosenttia.

Jos opiskelijoilla oli alttius mielenterveysongelmiin, he käyttivät mielenterveyspalveluita enemmän Facebookin lanseeraamisen jälkeen kuin sitä ennen.

Myös mielenterveys­ongelmista johtuvat viivästykset ja muut ongelmat akateemisissa suorituksissa lisääntyivät.

Tutkijat epäilevät, että mielenterveysongelmien lisääntyminen johtui niin sanotusta statusahdistuksesta, itsen vertailusta henkilöihin, joiden he uskoivat olevan suositumpia ja menestyneempiä.

Aineistosta esimerkiksi ilmeni, että Facebookin lanseerauksen jälkeen ilmenneet mielenterveys­ongelmat olivat yleisempiä niillä opiskelijoilla, jotka elivät kampuksen ulkopuolella.

Näin he eivät voineet osallistua täysipainoisesti kampuksen sosiaalisiin aktiviteetteihin vaan seurasivat toisten hauskanpitoa Facebookista ja ajattelivat, että muilla on aina hauskempaa.

Lue myös: Ketkä rikastuvat nettikasinoilla? Uhkapelien laiton mainonta kukoistaa verkossa – ja julkkistenkin suosima sisäänheittobisnes koukuttaa somessa

X