Kaasuliesi lisää astmariskiä – Tutkimus: Yli 10 prosenttia Yhdysvaltain astmatapauksista voi johtua kaasuhellan käytöstä

Kaasulieden typpioksidi on haitallista hengitettynä, ja se ­lisää riskiä sairastua astmaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaasuliesien astmariskiä ­lisäävä vaikutus on tutkijoiden mukaan yhtä suuri kuin passiivisella tupakoinnilla.

Kaasulieden typpioksidi on haitallista hengitettynä, ja se ­lisää riskiä sairastua astmaan.
Teksti: Jani Kaaro

Kaasuliesi omaa erikoisia terveysvaikutuksia. Pari vuotta sitten esimerkiksi uutisoitiin, että jos laittaa ruokaa kaasuhellalla, verenpaine laskee. Outo vaikutus johtui kaasun sisältämästä typpidioksidista, jolla on hengitettynä veren­painetta alentava vaikutus.

Kaasulieden muut terveysvaikutukset ovat kuitenkin ­pahaenteisempiä. ­Esimerkiksi typpioksidi – vaikka alentaakin verenpainetta – on haitallista hengitettynä, ja se ­lisää riskiä sairastua astmaan.

Tämän lisäksi kaasuliesistä pääsee sisäilmaan muitakin haitallisia aineita, kuten metaania, hiilimonoksidia (häkää) ja syöpää aiheuttavaa formaldehydiä. Näitä kaasuja vuotaa huoneilmaan, vaikka hella ei olisi päällä.

Kaasuliesi nostaa astmariskiä

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa on ­selvitetty, kuinka suuri kaasuliesien aiheuttama astmariski on lapsille. Tulos on hätkähdyttävä: yli 10 prosenttia Yhdysvaltain astmatapauksista voi johtua kaasuhellan käytöstä.

Toisinpäin tämä tarkoittaa, että jos kaasuliesiä ei olisi, ­sillä voisi estää vuosittain kymmenen prosenttia lasten astmoista. Kaasuliesien astmariskiä ­lisäävä vaikutus on tutkijoiden mukaan yhtä suuri kuin passiivisella tupakoinnilla.

Tutkijoiden mielestä on ­ristiriitaista, että kaasu­liesien terveysongelmiin ei ole kiinnitetty huomiota, ­vaikka ­kodeissa, joissa on kaasu­liesi, ­sisäilma voi olla monin verroin saastuneempaa kuin kaupunki-ilma – vaikka jälkimmäinen ­olisi vilkkaasti liikennöity.

Joissakin maissa pohditaankin kaasuliesien kieltämistä kokonaan.

Lue myös: Tappoivatko ilmansaasteet 9-vuotiaan lontoolaistytön? – Kuolinsyyn vahvistamisella tulee olemaan valtava merkitys keuhkosairauksista kärsiville

Ilmansaasteet Lontoossa

Ilmansaasteet ovat merkittävä terveyshaitta myös Lontoossa. © iStock

X