Miksi vauvoja pidetään aina vasemmalla kädellä? – Tutkijat ymmällään: syynä kenties aivot tai askareet

Jaa artikkeliTilaa Seura
4 months adorable baby girl lying on tummy in her father's hands © ISTOCK
66-72 prosenttia ihmisistä kantaa vauvaa vasemmalla kädellä, ruumiin vasemmalla puolella, kertoo saksalaistutkimus. Syy puolisuuteen on mysteeri.

Ihmisillä on monia puolisuuksia. Voimme olla vasen- tai oikeakätisiä, vasen- tai oikeajalkaisia ja vasen- tai oikeasilmäisiä.

Nyt tutkijat raportoivat, että ihmisillä on myös vauvoihin liittyvä puolisuus: vauvoja nimittäin pidellään useammin vasemmalla kädellä kuin oikealla.

Saksalaisen Bochumin yliopiston tutkijat ovat selvitelleet vauvan pitämiseen liittyvää puolisuutta toistaiseksi laajimmassa asiaa koskeneessa tutkimuksessa.

Yksittäiset tutkimukset ovat tuottaneet ristiriitaisia tuloksia, mutta kun kaikki tutkimukset laitettiin yhteen, tulokset olivat selvät: 66-72 prosenttia ihmisistä kantaa vauvaa vasemmalla kädellä, ruumiin vasemmalla puolella.

Oikeakätisten kohdalla luku on vielä suurempi, 74 prosenttia. Vasenkätisistä taas vain 61 prosenttia ihmisistä kantaa vauvaa vasemmalla.

Miesten ja naisten osalta puolisuudessa ei juurikaan ole eroa, mikä on mielenkiintoista, koska miehissä on enemmän vasenkätisiä kuin naisissa.

Syytä vauvan kantamisen puolisuuteen ei tiedetä

Tutkijoiden mukaan syytä puolisuuteen vauvan kantamisessa ei tiedetä.

Yksi selitys on, että oikeakätiset kantavat vauvaa vasemmalla siksi, että näin heidän oikea ja parempi kätensä jää vapaaksi muihin askareisiin.

Toinen selitys liittyy aivojen puolisuuteen. Tunteita käsitellään enemmän oikeassa aivopuoliskossa, joka säätelee myös vasenta kättä.

Näin vauva vasemmassä kädessä,tai näkökentän vasemmalla laidalla olisi suoremmin yhteydessä vanhemman emootioihin.

Samainen tutkimusryhmä on aiemmin tutkinut puolisuutta miesten halatessa toisiaan.

Näissä tutkimuksissa on havaittu, että jos miehet kokevat toisen miehen kosketuksen vastenmieliseksi, he tapaavat halata kumppaniaan lähes aina vasemmalta puolelta.

X