Ratkesiko mysteeri? Tutkijat selvittivät, mistä vahva kanadaneskimokoira on kotoisin

Mistä eskimot saivat vahvat koiransa, on ollut avoin kysymys. Tuore geneettinen tutkimus tarjoaa vastauksia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Arktisen hyisissä oloissa koira on ihmisen paras ystävä.

Mistä eskimot saivat vahvat koiransa, on ollut avoin kysymys. Tuore geneettinen tutkimus tarjoaa vastauksia.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Koira on ihmisen paras ystävä. Eskimoilla tämä koira on kanadaneskimokoira, se on yksi vahvimmista ja kestävimmistä koiraroduista maailmassa.

Kanadaneskimokoira on tuhansien vuosien aikana vetänyt eskimoiden reet, auttanut jääkarhujen ja hylkeiden pyynnissä ja helpottanut näin ihmisten selviytymistä ankarassa pohjoisessa.

Siperiasta kotoisin

Eskimokoirien alkuperä on kiintoisa kysymys, sillä koiria on ollut Pohjois-Amerikassa jo 10 000 vuotta. Pohjoisessa vasta paljon myöhemmin.

Kun eskimoiden esi-isät vaelsivat Siperiasta Pohjois-Amerikkaan, nappasivatko he matkan varrelta jonkin valmiiksi Pohjois-Amerikassa jo olevan koirarodun? Vai toivatko he omat koirat mukanaan?

Kalifornian yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan eskimoilla oli omat koirat jo tullessaan.

Koiran dna:ta tuhansien vuosien takaa

Kansainvälisessä tutkimuksessa analysoitiin yli 900:n arkeologisilta kaivauksilta löytyneen koiran dna:ta. Löydöt olivat peräisin eri puolilta arktista aluetta ja vanhin oli peräisin ajalta 4 500 vuotta sitten.

Nämä tulokset osoittivat, etteivät eskimoiden koirat ole läheistä sukua muille vetokoirille, kuten siperianhuskyille tai malamuteille. Niiden kantaisä oli jo sukupuuttoon kadonnut suuri ja leveäkalloinen siperialainen koira, joka kulki eskimoiden mukana kun nämä vaelsivat Siperiasta Pohjois-Amerikkaan.

Eskimokoirat samaa siperialaista kantaa

Tämän vahvisti siperialaisten ja kanadalaisten koirajäänteiden vertailu. Grönlannista löytyvä eskimokoira on samaa siperialaista kantaa – grönlantilaisilla ja kanadalaisilla eskimokoirilla ei ollut merkittäviä geneettisiä eroja.

Tutkijat selvittivät, mistä kanadaneskimokoira on kotoisin.

Tutkijat selvittivät, mistä kanadaneskimokoira on kotoisin. @iStock

Lue myös: Ikuisena pidetty jää sulaa Grönlannissa – Mikko ”Peltsi” Peltola todisti ilmastonmuutoksen vaikutusta

Lue myös: Grönlanti on ilmastonmuutoksen symboli – Ekologinen katastrofi jää toissijaiseksi, kun suurvallat tavoittelevat voittoja Arktiksella

X