Torniossa asustaa kirjavia oravia – Valkoinen väritys turkissa ei ole oravalle välttämättä eduksi

Torniossa asustaa vajaat kymmenkunta kirjavaa oravaa. Valkoinen väri on seurausta karvojen tyvisoluissa esiintyvästä häiriöstä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oravien valkoinen väri selittyy Esa Hohtolan mukaan leukismilla.

Torniossa asustaa vajaat kymmenkunta kirjavaa oravaa. Valkoinen väri on seurausta karvojen tyvisoluissa esiintyvästä häiriöstä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ville Vanhala

Oletko koskaan nähnyt kirjavia oravia?Oravakin voi olla laikukas, jopa miltei kokonaan valkoinen.

Kun torniolainen eläkkeellä oleva kirjastonhoitaja ja harrastajavalokuvaaja Pirkko Siukonen huomasi kotikonnuillaan ruskeanvalkoisen oravan reilut neljä vuotta sitten, hän sai heti ikuistettua sen kameraansa.

Se oli ensimmäinen kirjava orava, minkä hän oli eläessään nähnyt.

Siukonen arvioi, että Tornion Kivirannan kaupunginosassa lienee nykyään vajaat kymmenkunta kirjavaa oravaa. Hän on itse nähnyt ja kuvannut 10 eri näköistä yksilöä.

”Kaksi niistä jäi kuitenkin auton alle ja hautasin ne kukkapenkkiini”, Siukonen kertoo.

Häiriö tyvisoluissa

Oravien valkoinen väri selittyy Oulun yliopiston eläinfysiologian emeritusprofessori Esa Hohtolan mukaan leukismilla, mikä tarkoittaa synnynnäistä häiriötä eläimen pigmentin tuotannossa.

”Valkoiset alueet syntyvät, koska kyseisillä alueilla pigmentti ei pääse karvojen tyvisolujen muutosten vuoksi kulkeutumaan itse karvoihin”, Hohtola kertoo.

Nisäkkäiden melaniinipigmentin väri vaihtelee ruskeasta ja harmaan kautta mustaan.

Valkoista pigmenttiä ei ole olemassakaan, vaan valkoinen väri syntyy karvojen väleissä olevien ilmalokeroiden aiheuttamasta valon sirottumisesta.

”Sama mekanismi synnyttää lumen valkoisen värin.”

Tornion kirjavat oravat

Tornion Kivirannan kaupunginosassa asustaa kirjavia oravia. Tornion kirjavat oravat ovat laikukkaita, ruskeanvalkoisia. PIRKKO SIUKONEN

Tornion kirjavat oravat

Pirkko Siukonen kuvannut 10 eri näköistä yksilöä. PIRKKO SIUKONEN

Periytyvä ominaisuus?

Kirjavat oravat elävät Siukosen mukaan Tornion Kivirannassa reilun neliökilometrin laajuisella alueella. Hän näkee niitä säännöllisesti pyöräilyretkillään ja kirjavat oravat poikkeavat myös hänen rivitaloasuntonsa pihapiirissä.

”Neljän vuoden aikana kirjavien oravien joukkoon on ilmestynyt uusia yksilöitä, joiden voi olettaa olevan vanhempien kirjavien oravien jälkeläisiä”, Siukonen kertoo.

Emeritusprofessori Hohtola kertoo, että leukismin periytymisestä ei ole tieteellistä näyttöä, mutta ei pidä kirjavien oravien pentujen syntymistä myös kirjavina mahdottomana. Leukismi ei tiettävästi myöskään aiheuta oraville häiriöitä muualle kuin karvoituksen tyvisoluihin.

”Leukismi näkyy oravilla sekä ruskeassa kesä-, että harmaassa talvikarvoituksessa.”

Tornion kirjavat oravat

Valkokirjavia oravia näkee Torniossa päivittäin. Valkoinen väritys turkissa ei ole oravalle välttämättä eduksi. PIRKKO SIUKONEN

Poikkeusväri vaaraksi

Valkoinen väritys turkissa ei ole oravalle välttämättä eduksi. Ruskea ja harmaa ovat oravan suojavärejä ja lumettomana aikana kirjavat oravat ovat suuressa vaarassa joutua nisäkäspetojen ja petolintujen saaliiksi.

”Poikkeuksellinen väritys saattaa myös aiheuttaa hyljeksimistä, jolloin kirjavan oravan on hankala löytää kevään kiima-aikana itselleen partneria”, Hohtola kertoo.

Hänen mukaansa leukismi on oravilla verrattain harvinaista, mutta Tornion Kivirannassa kirjavat oravat ovat miltei päivittäinen näky.

Siukonen kertoo, että oravilla saattaa olla valkoisten laikkujen lisäksi valkoinen ”kauluri”, erilaisia rantuja ja yhdellä oravalla jopa miltei puolet hännästä hohtaa valkoisena.

Oman pihansa ruokintapaikalle usein pähkinöitä syömään tulevan kirjavan oravan Siukonen on nimennyt ”Vierailevaksi tähdeksi.”

Orava on jo kesyyntynyt siinä määrin, että on käynyt nuuhkimassa Siukosen sormia ja kengänkärkiä.

”Vierailevalla Tähdellä on nenän pisaranmuotoisessa laikussa musta kauneuspilkku.”

Lue myös: Orava syö eturaajojensa avulla – Millä nimellä niitä kutsutaan?

Lue myös: Liito-oravasta tuli kaupunkisuunnittelijan painajainen, mutta miksi? – 8 faktaa herkkänahkaisesta nappisilmästä

X