Valtavat kraaterit hämmentävät Siperiassa – Mikä saa ikiroudan räjähtämään?

Ikiroudan sulaminen ja metaanikertymä saattoivat aiheuttaa maan romahduksen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siperian kraateri kutkuttaa mielikuvitusta.

Ikiroudan sulaminen ja metaanikertymä saattoivat aiheuttaa maan romahduksen.
Teksti:
Jani Kaaro

Siperian ikiroutaan ilmestyneet valtavat kraatterit ovat herättäneet viime vuosina paljon huomiota. Ensimmäinen havaittiin vuonna 2013, mutta varsinainen mediahuomio alkoi seuraavana vuonna löytyneestä Jamalin kraatterista. Kraatterit ovat syntyneet suuren räjähdyksen seurauksena, ja yhteensä niitä on löytynyt kymmenkunta.

Mikä sitten saa ikiroudan räjähtämään? Kun suuret aukot havaittiin, monet tutkijat ajattelivat, että ilmiö liittyy ikiroudan sulamiseen. Sulavasta ikiroudasta vapautuu paljon räjähdysherkkää metaania, joka tietyissä oloissa voi leimahtaa ja aiheuttaa suuren räjähdyksen.

Lue myös: Kun ikirouta sulaa Siperiassa, jokivarret murenevat ja eroosio kiihtyy entisestään

ikirouta sulaa siperiassa
Maaperä jäätyi Siperiassa viime jääkauden aikana. © © AWI / Thomas Opel

Siperian kraateri ei ole uusi ilmiö

Teoriassa oli vain yksi ongelma. Koko arktinen alue Skandinaviasta Pohjois-Kanadaan on ikiroudan peitossa, mutta kraattereita on löytynyt vain suppealta alueelta Jamalin niemimaalla ja viereisellä Gydan niemimaalla. Jos syynä olisi sulava ikirouta, kraattereita pitäisi näkyä ympäri arktista aluetta.

Nyt norjalaistutkijat esittävät, että kraatterit aiheutuvat kyllä metaanista, mutta ei metaanista, joka vapautuu ikiroudasta, vaan metaanista, joka tulee syvemmältä maan sisältä. Alue, jossa kraatterit sijaitsevat, on tunnettu suurista maakaasuvarannoistaan.

Ikiroudan sulamistakin pamauk­seen tosin tarvitaan. Paikoissa, joissa ikiroutakerros on ohut, maa voi sulaessaan romahtaa alaspäin. Jos tällaisessa kohdassa on metaani­kertymä, romahdus voi saada metaanin räjähtämään.

Kraatterit eivät välttämättä ole uusi ilmiö. Vanhat kraatterit vain voivat olla rahkasammalen peitossa.

Lue myös: Ratkesiko mysteeri? Tutkijat selvittivät, mistä vahva kanadaneskimokoira on kotoisin

Arktisen hyisissä oloissa koira on ihmisen paras ystävä.
Arktisen hyisissä oloissa koira on ihmisen paras ystävä. © istockphoto
X