Turskaa ei nouse Suomen merivesiltä – matala suolapitoisuus estää lisääntymisen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Atlantilta tulossa oleva suolapulssi saattaa auttaa turskaa lisääntymisessä. © colourbox
Turska ei ole koskaan lisääntynyt Suomen aluevesillä, sillä merivetemme eivät ole riittävän suolaisia.

Turska on tällä hetkellä Suomen merivesillä liki harvinaisuus. Itämeren saatikka Suomenlahden suolapitoisuus ei ole riittävä, jotta turskat ajautuisivat meidän rannikoillemme.

”Turska ei tiettävästi ole koskaan lisääntynyt Suomen aluevesillä”, kertoo Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta.

Valtamerien suolapitoisuus on keskimäärin noin 3,5 prosenttia. Turska pystyy lisääntymään, jos veden suolapitoisuus ylittää 1,1 prosenttia. Suomen merialueiden suolapitoisuus ei nouse edes yhteen prosenttiin.

”Atlantilta on nyt tulossa suolapulssi, joka etenee paraikaa Gotlannin syvänteissä. Se ehkä saavuttaa meidän merialueemme vuoden parin kuluttua ja tuo taas turskaparvet Suomen merivesille.”

Miljoona mätimunaa

Turskat vaeltavat lisääntymään Itämeren syvänteisiin. Yksi emokala saattaa laskea mereen jopa miljoona mätimunaa, jotka kerääntyvät merivirtojen mukana kulkeviksi lautoiksi.

”Jos veden suolapitoisuus ei ole riittävä, mäti vajoaa pohjaan ja kuolee tai päättyy pohjakalojen ja -eliöiden ravinnoksi”, Gustafsson kertoo.

Vain muutaman millimetrin pituiset, vasta kuoriutuneet poikaset syövät ensin planktoneita ja hieman myöhemmin äyriäisiä ja pieneliöitä. Kasvettuaan 5–10 senttimetrin mittaiseksi turskanpoikanen alkaa syödä muita kaloja.

Turska on monipuolinen peto, jolle kelpaavat liki kaikki kalat. Itämerellä se syö etenkin kilohailia ja silakkaa.

”Jos pintavedestä ei löydy riittävästi ravintoa, turskaparvi hakeutuu syvemmälle saalistamaan simppuja, kolmipiikkejä ja muita pohjakaloja.”

Poikasesta vonkaleeksi

Turska kasvaa nopeasti. Kahden vuoden ikäinen kala on noin 25 senttimetriä pitkä ja painaa puoli kiloa. Kymmenenteen ikävuoteensa mennessä turska voi saavuttaa jo 15 kilon painon.

Suomessa juuri nyt harvinaisena tavattavat turskat ovat yleensä alle viiden kilon painoisia ja enimmillään 75 senttimetriä pitkiä kaloja.

”Viime vuonna Suomessa kalastettiin yli 21-kiloinen harvinaisuus. Pohjois-Norjassa yli 30-kiloiset turskat eivät ole mitenkään poikkeuksellisia saaliita”, Gustafsson kertoo.

Itämeren turskakanta voimistui viimeksi 1980-luvun alkupuolella onnistuneen kudun seurauksena. Vuonna 1984 Suomenkin vesiltä kalastettiin peräti 500 000 tonnia turskaa.

”Suomessa turskaa tavataan yleensä Kotkan ja Merenkurkun väliseltä alueelta. Tänä kesänä saaliit ovat kuitenkin rajoittuneet Ahvenanmeren alueelle.”

Kauppakalan kohtalo

Turska on yksi Euroopan tärkeimmistä kauppa- ja saaliskaloista. Aiemmin se oli merkittävimpiä kauppakaloja myös Pohjois-Amerikassa, mutta 1970-luvulta lähtien turskakannat ovat vähentyneet läntisellä Atlantilla.

Itämeren kantojen pienenemiseen ovat vaikuttaneet suolapulssien vähentyminen ja vesien rehevöitymisestä seurannut hapettomien merialueiden lisääntyminen.

”Eteläisellä Itämerellä myös liikakalastus on ollut turskalle selkeä uhka. Suomessa turskan pyynti on kontrolloitua, eikä ylikalastukseen ole syyllistytty meidän vesialueillamme.”

X