Tiesitkö? Kala oli Saharan asukkien perusruokaa vuosina 10 200–4 650 eaa.

Mitä Saharassa syötiin entisaikaan? Kukapa olisi uskonut, että kalaa. Kalaa ei syöty vain silloin tällöin, vaan se oli Saharan entisten asukkien perusruoka.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monnit tulevat toimeen mutaisissa lutakoissakin.

Mitä Saharassa syötiin entisaikaan? Kukapa olisi uskonut, että kalaa. Kalaa ei syöty vain silloin tällöin, vaan se oli Saharan entisten asukkien perusruoka.
Teksti:
Jani Kaaro

Tiedot selviävät belgialaisten ja italialaisten arkeologien kaivauksilta Libyassa,  Saharan Tadrart Acacus -vuoristossa.

Nykyään alue on kuivaa aavikkoa, mutta holoseenikaudella, noin vuosina 10 200–4 650 eaa. siellä oli kosteikkoja, rehevää kasvillisuutta ja ihmisasutusta.

Sahara näyttää kovin toiselta kuin vuosituhansia sitten.

Kukapa olisi uskonut, että ennen Saharassa asukkaat söivät kalaa. © iStock

Kalliopiirrokset ja luulöydöt kertovat Saharan muinaisesta arjesta

Alueella eläneet ihmiset jättivät jälkeensä hienoja kalliopiirroksia – ja ruoantähteitä, joita arkeologit ovat nyt analysoineet. Vuoriston luolista on löytynyt kymmeniätuhansia luunkappaleita, joista suurin osa, 80 prosenttia, kuului kaloille, lähinnä monneille ja tilapialle. Loput kuuluivat lähes yksinomaan nisäkkäille.

Kun luulöydöt pantiin aikajanalle, havaittiin, että aikaa myöten kalojen määrä väheni ja nisäkkäiden määrä lisääntyi. Varhaisholoseenin aikana kalojen osuus luulöydöistä oli 90 prosenttia, mutta noin viisituhatta vuotta myöhemmin enää 40 prosenttia.

Monni maistui Saharan kansalle ennen.

Monni maistui Saharan kansalle ennen. © iStock

Nisäkkäiden lisääntyminen alueen kuivumisesta

Tutkijoiden mukaan tämä kertoo tämän Saharan alueen kuivumisesta; vesistöjen huvetessa hupenivat myös kalat. Monnit sinnittelivät aineistoissa vielä pitkään sen jälkeen kun tilapiat olivat kadonneet.

Tämä johtuu luultavasti siitä, että monnit tulevat toimeen mutaisissa lutakoissakin, mutta tilapia ei.

Lue myös: Tutkijat optimistisia: Saharan saisi jälleen viheriöimään uusiutuvan energian avulla

Lue myös: Tiesitkö? Maapallolla on kolkka, jossa ei mikään elollinen selviä

Dallolin kuumat lähteet

Dallolin alueella käy nykyään vuosittain satoja turisteja ja paikalliset ovat hakeneet sieltä suolaa vuosisatojen ajan. © istockphoto

X