Tupakointi on haitallisempaa naisille kuin miehille – Nikotiini estää naisten estrogeenin tuotannon lähes täysin

Sarjassamme ­tutkimuksia, jotka olisi pitänyt älytä ­tehdä jo kauan sitten, on selvitetty nikotiinin vaikutusta estrogeenituotantoon naisten ­aivoissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tupakointi tuo enemmän terveysriskejä naisille. Naiset eivät myöskään reagoi nikotiinikorvaushoitoon yhtä hyvin kuin miehet.

Sarjassamme ­tutkimuksia, jotka olisi pitänyt älytä ­tehdä jo kauan sitten, on selvitetty nikotiinin vaikutusta estrogeenituotantoon naisten ­aivoissa.
Teksti: Jani Kaaro

Tulokset löivät tutkijat ällikällä: yksi annos nikotiinia esti estrogeenin tuotannon tarkastelluilla aivoalueilla lähes kokonaan. Koska estrogeenin vaikutukset naisen biologiaan ovat varsin moninaiset, nikotiinilla voi olla paljon suurempia vaikutuksia naisten elämään kuin tähän asti on ajateltu.

Miten ilmiö vaikuttaa naisten terveyteen yleisesti ei tiedetä, mutta se saattaa selittää eroja miesten ja naisten tupakoinnin välillä. Tupakointi nimittäin vaikuttaa naisten terveyteen merkittävästi haitallisemmin kuin miehiin.

Tupakointi lisää riskiä saada sydänkohtaus

Naisilla on esimerkiksi ­suurempi riski sairastua tupakointiin liittyviin sairauksiin, kuten keuhkosyöpään, tai saada sydänkohtaus. Naiset eivät myöskään reagoi nikotiinikorvaushoitoon yhtä hyvin kuin miehet, heillä on enemmän ­ongelmia tupakoinnin lopettamisessa ja perimällä näyttää olevan enemmän ­tekemistä naisten kuin miesten tupakoinnissa.

Uppsalan yliopiston tutkimus toteutettiin ­antamalla ­naisille nenän kautta annos nikotiinia. Samanaikaisesti he saivat radioaktiivista ainetta, joka sitoutuu estrogeenia tuottavaan aromataasiin. Näin tutkijat saattoivat seurata, ­miten nikotiini vaikuttaa aromataasin.

Magneettikuvissa nähtiinkin, miten yksi annos niko­tiinia, joka vastaa yhtä savuketta, vaimensi aromataasin toimintaa, ja heitti siten kapuloita estrogeenin tuotannon rattaisiin.

Lue myös: Mitä tapahtuu tupakoitsijan keuhkoille, kun pitkäaikaisen tupakoinnin lopettaa? Näin nopeasti keho reagoi tupakkalakkoon

Lue myös: Minna tykästyi makusavukkeisiin ja tupakointi rytmitti päivää – Näin lopettaminen onnistui ilman nikotiinikorvaushoitoa: ”Opin, että himo menee ohi”

Kun Minna vielä tupakoi, hän piti itseään kauhean tehokkaana, koska aina kotityön tehtyään hän pääsi palkintokessulle.

Kun Minna vielä tupakoi, hän piti itseään kauhean tehokkaana, koska aina kotityön tehtyään hän pääsi palkintokessulle. © Sara Pihlaja

X