Tutkijat: Vanhat öljynporausreiät pulputtavat metaania Pohjanmerellä – Pääsy ilmakehään todennäköistä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Merenpohjan tutkimukset paljastivat metaanivuodot. © ROV team/GEOMAR

Saksalaisen Helmholzin valtameritutkimuskeskuksen tutkijat ovat tehneet hälyttävän löydön Pohjanmereltä. Vanhoista öljynporausrei’istä pulppuaa jatkuvasti metaania mereen, ja osa tästä päätynee ilmakehään.

Vuosina 2017 ja 2019 tehtyjen kartoitusten perusteella tutkijat epäilevät, että nämä vanhat porausreiät voivat olla metaanin päälähde Pohjanmerellä.

Löytö on tärkeä, sillä tieto metaanin lähteistä ja nieluista on vielä hyvin puutteellista.

Tutkijoiden mukaan Pohjanmeren metaanilähde voi olla tärkeä osa Pohjois-Euroopan paikallista metaanibudjettia. Ilmakehän metaanipitoisuuteen ilmiöllä luultavasti ei ole vaikutusta.

Metaania pulppuaa 28:sta öljynporausreiästä

Ilmiöstä saatiin vihiä tutkimusretkillä vuosina 2012 ja 2013, joten uudessa tutkimuksessa tutkijat päättivät palata katsomaan asiaa tarkemmin. He tarkastivat 43 vanhaa öljynporausreikää ja havaitsivat, että näistä 28:sta pulppusi metaania.

Metaania ei pulppua jokaisesta lähteestä, vaan ainoastaan niistä, joiden yhteydessä on kaasutasku. Kaasutaskut ovat niin pieniä, etteivät ne ole kiinnostaneet teollisuutta, mutta niitä voi olla niin paljon, että tutkijoiden mukaan asia on syytä huolella selvittää.

Tässä tutkimuksessa tutkimusalue oli 20 000 neliökilometriä – eli noin Keski-Suomen maakunnan laajuinen alue. Sen sisällä on lähes 1 800 porausreikää.

Öljynporausreikien sijainteja merkitty Iso-Britannian, Norjan, Tanskan, Saksan ja Hollannin merialueilla. © Graphic: Christoph Böttner/GEOMAR.

Suurin osa metaanista mikrobien ravinnoksi

Hyvät uutiset ovat, että suurin osa mereen päätyvästä metaanista päätyy mikrobien ravinnoksi ennen kuin se pääsee ilmakehään. Osa lähteistä on kuitenkin niin matalalla, että metaanin pääsy ilmakehään on todennäköistä.

Tutkijoiden laskelmien mukaan pelkästään heidän tutkimusalueestaan voi pulputtaa mereen vuodessa 900-3 700 tonnia metaania. Se, että mikrobit hajottavat metaanin meressä, ei ole myöskään ongelmatonta, sillä prosessi happamoittaa merivettä.

Koko Pohjanmeren alueella on 15 000 porausreikää. Tutkijat toivovat öljyteollisuuden julkaisevan oman aineistonsa porausreikiä koskien. Näin saataisiin esimerkiksi tietää, mitkä porauksista ovat lähellä kaasutaskuja.

Tutkijat korostavat myös, että itsenäiset, teollisuudesta riippumattomat mittaukset poraurei’illä ovat tärkeitä.

Tulokset herättävät myös kysymyksen siitä, pitäisikö öljyteollisuudelta edellyttää metaania pulputtavien porausreikien tukkimista.

X