Tutkimus: taustanauru lisää huononkin vitsin hauskuutta – ja toimii autisteillekin

Tv:stä tuttu taustanauru lisää tutkitusti vitsien tehoa. Kaikki taustanauru ei kuitenkaan ole aitoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Indian woman laughing at funny joke eating pizza with diverse coworkers in office, friendly work team enjoying positive emotions and lunch together, happy colleagues staff group having fun at break

Tv:stä tuttu taustanauru lisää tutkitusti vitsien tehoa. Kaikki taustanauru ei kuitenkaan ole aitoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Television valmiiksi nauretut komediat ärsyttävät monia, mutta taustanaurun käyttämiselle on vissi syy – se toimii.

Lontoon University Collegen tutkimuksessa havaittiin, että huonokin vitsi muuttuu paremmaksi, jos sen kuulee taustanaurun kera.

Tutkimukseen valittiin 40 puujalkavitsiä, joista monet olivat niin noloja, että nolous itsessään oli vitsi. Tutkijat testasivat vitsejä opiskelijoilla, jotka arvioivat asteikolla 1-7 kuinka hauskoja ne olivat.

Tyypillinen esimerkki tutkimuksessa käytetyistä puujalkavitseistä on seuraava:

”What’s orange and sounds like a parrot? A carrot!” (Mikä on oranssi ja kuulostaa papukaijalta? Porkkana!)

Kun vitsit oli laitettu hauskuusjärjestykseen, koomikko luki ne nauhalle. Tämän jälkeen tutkijat laittoivat koehenkilöt kuuntelemaan vitsejä ilman taustanaurua tai taustanaurun kanssa.

Taustanaurussakin on eroja

Taustanaurua oli kahdenlaista: spontaania naurua ja tekonaurua.

Tulokset osoittivat vastaansanomattomasti, että taustanauru tekee puujalkavitsistäkin hauskemman – sekä tavallisille opiskelijoille että ihmisille joilla oli autismikirjon häiriöitä. Nauruilla oli myös eroa: spontaanilla naurulla varustettu vitsi oli vielä hauskempi kuin tekonaurulla, mutta tekonaurukin teki vitsistä hauskemman kuin ilman taustanaurua.

Ainoa ero opiskelijoiden ja autistien välillä oli se, että autistit arvioivat kaikki vitsit hauskemmiksi jos ne tulivat taustanaurun kanssa. Opiskelijoilla sen sijaan oli ongelmia pitää kaikista noloimpia vitsejä hauskoina edes taustanaurettuna.

Tutkimusta johtanut professori Sophie Scott sanoo, että televisioyhtiöissä taustanaurun merkitys on ymmärretty aina. Aiemmin televisioshow’t nauhoitettiin elävän yleisön edessä, joten taustanauru oli aina spontaania.

Kun yleisöstä luovuttiin, tarvittiin nauhoitettua taustanaurua vahvistamaan vitsien hauskuutta.

Parhaat taustanaurut ovatkin elävältä yleisöltä nauhoitettuja spontaaneja nauruja.

 

Juttua muokattu 13.8. Korjattu autismin kirjoon liittyvä termi.

X