Antti Ruuskasen valmentaja: Tuskin heti hirmukaarta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Antti Ruuskanen Suomi - Ruotsi maaottelussa Göteborgissa syyskuussa 2012. © Vesa Moilanen/LK
Kauden ensimmäiset kisat ovat aina olleet Antti Ruuskaselle vaikeita.

Suomen keihäskomeetat Euroopan mestari Antti Ruuskanen ja vuoden 2007 maailmanmestari Tero Pitkämäki avaavat heittokautensa perjantai-iltana Timanttiliigan avauskisassa Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Kaksikko matkasi Dohaan jo viime lauantaina, suoraan harjoitusleiriltä Portugalista.

”Antti leireili Portugalissa kaikkiaan kolme viikkoa. Olin itse seuraamassa paikan päällä kymmenen päivää Antin harjoittelua ja valmistautumista Dohan kisaan. Kaikki on kunnossa tekniikkaa myöten”, myhäilee Ruuskasen valmentaja Jarmo Hirvonen.

Hirvonen otti valmennusvastuun viime syksynä, kun Aki Parviainen lopetti valmennuksen työkiireisiinsä vedoten.

”Samoilla harjoituslinjoilla on menty kuin ennenkin. Lihashuoltoa on lisätty aikaisempaan verrattuna. Päivittäiseen ohjelmaan on kuulunut myös palauttava harjoitus. Näin yritetään estää vammojen syntyminen”, Hirvonen kertoo.

Riesana vain pieni flunssa

Ruuskasen tavoite ensi kesälle on voittaa vähintään MM-mitali Lontoon olympiapronssin ja EM-kullan seuraksi. Maailmanmestaruus on luonnollisesti kirkkain unelma.

Maailmanmestaruudesta taistellaan elokuussa Pekingissä.

Myös uuden haamurajan, 90 metrin, ylitykseen on ensi kesänä loistavat lähtökohdat hyvin sujuneen talviharjoittelun jälkeen.

”Antti on ollut koko talven terveenä lukuun ottamatta lyhyttä jaksoa helmikuun Etelä-Afrikan leirin jälkeen. Hän sairastui kuuden viikon leirijakson lopulla flunssaan, joka parani vasta kotimaassa antibioottikuurilla”, Hirvonen kertoo.

Pari viikkoa kestäneen flunssan aikana kovat harjoitukset oli jätettävä väliin.

Vaikka Ruuskanen pommitti Etelä-Afrikassa tasaisesti yli 80 metrin harjoitusheittoja, valmentaja on maltillinen Dohan tulostavoitteessa.

”Jos 80 metriä ylittyy ja mies säilyy ehjänä, olen tyytyväinen kauden avaukseen”, Hirvonen arvioi.

Varovaisuuteen on syytäkin, sillä Ruuskasella kauden avaus on ollut aina vaikea.

”Antilla kauden alussa ensimmäiset 3–4 kisaa ovat olleet tahmeita. Kisaan tulee aina oma jännitys harjoituskauden jälkeen”, Hirvonen jatkaa.

Kolmas MM-paikka Sirviölle?

Ruuskanen ja Pitkämäki on valittu viime kesän näyttöjen perusteella Pekingin MM-kisoihin. Kolmannesta edustuspaikasta MM-kisoihin syntyy kova taisto. Suomessa tasokkaita keihäänheittäjiä on enemmän kuin muualla maailmassa.

Uutena ehdokkaana arvokisapaikkaa hamuaa myös 23-vuotias Toni Sirviö. Hän heitti runsas viikko sitten Tanhuvaarassa ennätyksensä 81,62.

Hirvonen tuntee hyvin uuden 80 metrin ylittäjän. Hän valmensi Sirviötä aina vuoteen 2012 saakka. Sen jälkeen valmennuksesta on vastannut aikoinaan yli 82 metriä keihästä lennättänyt Viljo Toivanen.

”Sirviö on hyvä tyyppi heittäjäksi. Hän on runsaat 190 senttiä pitkä ja ominaisuuksiltaan räjähtävä. Pesee kuulanheitossa mennen tullen esimerkiksi Pitkämäen”, Hirvonen kertoo.

Savonlinnasta kotoisin olevan Sirviön siviilitausta on myös kunnossa. Hän on opiskellut tietokoneinsinööriksi.

 

X