Kuinka vähentää metatyön tuskaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuinka vähentää metatyön tuskaa? Käsittelin edellisessä postauksessani metatyötä.  Nyt mennään konkretiaan ja sellaisiin käytäntöihin, joilla on ollut mahdollista vähentää lapsiarjen kuormaa, erityisesti metatyön osalta. Tässä muutama ehdotus siitä, miten taakkaa voi tietyissä kohdissa keventää. 

Ruoan tilaaminen verkkokaupasta 

Korona opetti monet kokeilemaan ruoan verkkokauppaa. Siitä on mahdollista virittää itselleen automaatti, jossa viikon ruokaostosten tekemiseen menee viisi minuuttia, neljä ajatusta, mutta ei yhtään kirosanaa. Perheen useimmin käyttämät reseptit voi tallentaa ostoslistoiksi, jotka voi lisätä myöhemmin koriin yhdellä klikkauksella.

Reseptien tallentaminen ei ole nykymuodossa aivan helppoa, mutta työ on uudelleenkäytettävää. Jokainen tallennettu resepti tekee verkkokaupasta arvokkaamman. Lopulta yksittäisten aineiden haalimisen sijasta täytyy vain miettiä, mitä perheen vakioruoista syötäisiin tällä kertaa ja lisätä ne koriin. Tästä saattaa herätä ajatus, että eikö tämän voisi tehdä tekoälyllä ja varmaan voisikin. Mutta automatiikka harvoin kuitenkaan osaa arvata juuri niitä vakioruokia, jotka juuri meidän lapsille maittavat.

Lastenhoitovastuun yksiselitteinen jakaminen päiväkohtaisesti

Metatyö muuttuu saatanalliseksi sopaksi, jos sitä ei jaeta täysin selvästi. Jos molemmat ovat vastuussa, kommunikointia tarvitaan selvästi enemmän eikä kumpikaan pääse palautumaan. Jos minä otan iskun tänään, saan huomiselle vapaapäivän. Se on merkittävästi parempi vaihtoehto, kuin kärvistellä tuskissaan sekä tänään että huomenna. Kirjoitan tästä myöhemmin lisää. 

Keittiö pitää olla niin tyhjä kuin mahdollista, mutta ei tyhjempi 

Jos kaapista asian ottaminen vaatii toisen asian siirtämistä pois tieltä, tavaraa on liikaa. Jos tavaraa ottaessa toinen putoaa maahan, tavaraa on liikaa. Jos perheellä on väistämättömistä syistä johtuen tarve omistaa 18 hengen täydellinen juhla-astiasto, se tulee sijoittaa paikkaan, josta sen voi hakea käyttään silloin kun 18 hengen juhlaillallinen järjestetään. Astiasto ei saa estää useammin käytettävien tavaroiden käyttöä.

Keittiön kaapeilla on myös keskenään erilainen arvojärjestys. Helpoiten käden ulottuvilla olevat tilat ovat arvokkaimpia. Erityisesti niissä tulee olla vain tavaraa, jota käytetään päivittäin, tai vähintään viikoittain. Lattianrajassa voi olla harvinaisempaakin kamaa, mutta kun keittiön kapasiteetti tulee täyteen, kaman pitää vuotaa varastoon. Rehellisyys itselle tämän suhteen on arvokasta tuskaa.

Siivooja 

Niin kauan kuin valtio subventoi kotityötä kotitalousvähennyksellä, siivoojaa kannattaa harkita.  Tämän parempaa tapaa ostaa mielenterveyttä  ja parempaa parisuhdetta en ole löytänyt. Vaikutus on suurempi kuin kauan odotetulla Thaimaanlomalla, joka kuitenkin menisi riitelyksi, koska kodin siivousvastuun välttely on kasvattanut kaikkien paineita turhaan.

X