Saako päiväkodissa ruokaa?

Jaa artikkeliTilaa Seura

saako-paivakodissa-ruokaa-webKuinka käy, kun hyvään kotiruokaan tottuneet lapset lähtevät syömään suurkeittiön tehtailemaa päiväkotiruokaa? Saavatko lapset edes ruokaa vai kaadetaanko heihin pelkkää polttoainetta?

Lahdessa vanhemmat ovat imeneet herneet lasten lautasilta neniinsä. He ovat perustaneet nettiadressin, jolla vaaditaan muutoksia päiväkotien ruokalistoihin.

Minuakin päiväkotiruuat ovat mietityttäneet, kun omat lapseni lähtevät niitä pian syömään. Toivon, että ruoka olisi monipuolista, ravitsevaa ja maittavaa, mutta pelkään, että se on teollista mössöä, jonka valmistuksessa ainoa arvo on aterian hinta.

Kuten jo kyllästymiseen saakka olen vaahdonnut, Oulun talous on heikoilla kantimilla, ja kaupungin johto ei häikäile kohdistaa säästöjä lapsiin. Pelkään, että tämä näkyy myös päiväkotien ruokailuissa.

Oulussa päiväkotien ruuat valmistaa kaupungin liikelaitos Oulun serviisi. Se aloitti viime syksynä tiukat säästötoimet. Henkilöstön lyhytaikaisia poissaoloja ei enää paikattu sijaisilla, ja henkilökunnan ilmaiset kahvittelut lopetettiin.

Toivoa sopii, että kulukuuri ei näy palveluissa kohtuuttomasti.

Minä olen koti-isyyteni aikana pitänyt huolen, että lapset ovat syöneet kaksi kertaa päivässä maistuvaa kotiruokaa. Välillä olen kyllästynyt kokkaamiseen. Toisinaan olen miettinyt, että kuinka helppoa olisi, jos ruoka vain tulisi jostain purkista, ja kaiken ruuan valmistamiseen menevän ajan voisi käyttää johonkin muuhun.

Minusta ruoka on kuitenkin niin tärkeä asia, että en ole valmisruokia suuremmin syöttänyt. Ruoka ja sen tekeminen ovat osa elämää ja kulttuuria. Ruoka ei ole vain polttoainetta, joka sisältää oikean määrän hiilareita, proteiinia, hivenaineita, vitamiineja ja muuta. Ruoka ja ruokailu ovat nautinto, ne ovat oppimista. Ruoka rytmittää päivää ja elämää.

Kun melko tarkalleen kolmekymmentä vuotta sitten menin kouluun, koin melkoisen järkytyksen. Olin itsekin tottunut hyvää kotiruokaan, mutta sellaista ei koulusta saanut. Silloin ruoka valmistettiin vielä koulun omassa keittiössä, mutta parhaimmillaankin se oli mautonta. Sitä tarjoiltiin kuluneilta muovilautasilta, jotka olisivat sopineet mielestäni paremmin koirien astioiksi.

Uskon, että nykyään lapset syövät kouluissa ja päiväkodeissa paremmin. Vaikka ajat ovat huonot, luotan siihen, että 80-lukulaista moskaa ei enää kehdata syöttää. Edes lapsille.

Päiväkotiruokailun nykytila Oulussa selviää muutaman seuraavan viikon aikana. Luotan, toivon ja pelkään. Päiväkotielämän alku on muutenkin valtava hyppäys, ja soisin, että viihtyvyys ei olisi ainakaan ruuasta kiinni.

Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia päiväkotien ja miksei koulujenkin ruuista eri puolilla Suomea:
Mitä lapset ovat pitäneet? Onko ruoka ollut tarpeeksi monipuolista ja vaihtelevaa? Onko sitä ollut riittävästi?

Lue myös:
Oulussa sytytetään suurpaloa
Kotiruokanatsi

Aiheesta internetissä:
Yle: Päiväkodin jäätelöt ja pannarit olivat liikaa – vanhemmat vaativat sokeriherkuista luopumista
Adressit.com: Puhtaampaa ruokaa Lahden päiväkoteihin
Kaleva: Oulun Serviisi listasi nopeita säästöjä – lyhyet sijaisuudet ja kahvietu pois

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Bloggaaja Twitterissä

Isän pikajuna Bloglovinissa | Isän pikajuna Blogilistalla

Lisää Isän pikajuna Bloggerin lukulistaan käyttämällä osoitetta http://blogit.kaksplus.fi/isanpikajuna/feed

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

Tärkeä aihe, nämä säästöt kai hirvittävät jo kaikkia.

Kuopuksemme aloitti keväällä päiväkodissa, kahden vuoden perhepäivähoidon jälkeen. PPH:n luona syötiin laadukasta luomu-kotiruokaa, joten siihen ei luonnollisesti päiväkodissa ole mahdollisuuksia. Iloinen yllätys on, että lapsen mielestä päiväkodissa syödään joka päivä herkkuruokaa. Aamupalalla on aina puuroa, leipää lisukkeineen, kasvista, maitoa. Lounas vaikuttaisi olevan ihan kunnon ruokaa, monipuolista ja tasapainoista, ja ainakin tälle meidän kranttuviikarille erittäin maistuvaa. Toistaiseksi en usko, että suureen paniikkiin syytä. Ja siis, Oulun alueella mekin asumme.

On niitä ”luomuruokkivia” päiväkotejakin, joten ei se mahdotonta olisi. Mutta kalliimpaa tietysti.

Toki on, tämä ei vain meillä ollut ensisijainen prioriteetti päiväkodin valinnassa. Tällä kertaa kotia lähellä oleva sijainti, pienet ryhmäkoot, henkilökunnan määrä ja ilmapiiri menivät luomuruoan ohitse. 🙂

Tuo on kiva kuulla. Ruokalistoja, kun katselin, niin nehän näyttävät ihan hyviltä. Jos toteutus on yhtä hyvä kuin paperilla näyttää, niin ei kai tässä sitten ole suurempaa hätää. Kunhan stressailen.

Hei! Olen ollut noin 30 vuotta töissä päiväkodeissa eri puolella Suomea, myös Oulussa, josta valmistuin aikoinani. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ruoka on ollut tavallista ”kotiruokaa”. Se, millainen ruoka tänä päivänä on ”kotiruokaa” on tietenkin asia sinänsä. Mutta aivan varmasti lapsesi ravinto on riittävän hyvää ja monipuolista, jos päiväkotiruokailun lisäksi tarjoatte edelleen kotona sitä varsinaista kotiruokaa. Huoli pois!

Kaipa se vähän aikaisempaa enemmän vaihtelee, että mitä kodeissa nykyään syödään, mutta uskoisin, että aika lailla niitä samoja ruokia kuin ennenkin. Ainakin niissä perheissä, joita itse tunnen, tavataan pääsääntöisesti laittaa ihan tavallisia kotiruokia. Ainakin nimiltään niitä samoja, joita koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta löytyy. Varmaan on heikommatkin tottumukset yleistyneet, kun muutenkin on enemmän ongelmaisia perheitä.

Ja paljonhan se on kiinni myös hoitajista että mitä lapsesi syö. Jos tarjolla on leipä, juusto, kurkkua ja paprikaa, kaikki hoitajat eivät niitä kaikkia leivät päälle laita jos lapsi vähän nyrpistää nenää, eli kannattaa hoitajille painottaa alussa ” olisi kiva että lapsemme maistaa kaikkea ruokaa” jos näin siis haluat. Tiedän myös ryhmän missä lapsi ottaa yhden haarukan ruokaa ja ei muka tykkää ja sitten syö 3 näkkileipää !!

Tuo on hyvä pitää mielessä, kun asioista kohta ruvetaan porisemaan.

Meillä on valitettavasti vähän huonoja kokemuksia päiväkodin ruuille siirtymisestä… esikoinen oli vähän alle 3 ja monipuoliseen kotiruokaan tottunut, söi ihan kaikkea päikkyyn mennessään. Siellä ei sitten suurtalouskeittiön pöperöt maistuneet (maistoin itsekin vieraillessa, ja aika hajutonta ja mautonta kamaa ne olivat) ja poika söikin tupla-annoksia päivällistä kotona ensimmäiset viikot. Toki tilanne tasaantui, mutta aikansa se otti.

Hyvä, jos totuttelemalla kuitenkin rupesi maistumaan. Voihan sitä suurkeittiössäkin saada halvalla aikaiseksi vaikka mitä herkkuja, mutta helposti tulee mieleen, että hajuton ja mauton lopputulos voi olla vaarana.

Mikä tuo otsikko tarkoittaa? Kyllä, kyllä päiväkodissa saa ruokaa. Ja yleensä hyvää. Ei kannata pelätä ja vouhkata etukäteen vaan asennoitua positiivisemmin asioihin yleensäkin. Valittaa kannattaa vasta sitten, kun on valitettavaa.

Olipa hyvä, että en valittanut. Kysyin vain.

Otsikko aukeaa paremmin heti ingressissä.

kotihoidossa oli tyttö 1v8kk ikäiseksi,sitten päiväkotiin,hyvin on ppäiväkodin sapuskat ilmeisesti maistanut lisääkin ottaa! tämä salossa(ei täälläkään kvin hyvin mene)

Hyvä, että homma siellä toimii.

Olen ollut päiväkodissa töissä yli kymmenen vuotta ja säästöt kyllä alkavat tuntua täällä varsinais-suomen alueella. Milloin karsitaan aamupalasta leikkeleet ja tuorepalat, milloin jogurtti ja hedelmät.
Melko paljon eineksiä kokonaisuutena ajatellen eli esim. kalaleike on kalapuikko vähän eri muotoisena ja ns. kunnon kalat jäävät uupumaan. Keittoja saattaa olla kustannussyistä kahtena päivänä viikossa ja joskus ruokalistalla on päiväruokana puuro sekä mehukeitto.
Ja tuo aiempi kommentti jossa kehotettiin suhtautumaan suopeammin…. Syön itse lasten kanssa samaa ruokaa työni puolesta ja kyllä sitä on pakko säännöstellä. Monesti myös loppuu kesken eli ei kaikki näy ulospäin ja päiväkotihenkilöstöhän tyytyväisenä vastaa viimeiseen saakka kaiken menneen hyvin. Ei näytetä resurssipula, ei valiteta sijaisten puutetta tai varsinkaan kerrota, että lapsi ei saanut lisää kun ruoka loppui kaikista päiväkotiryhmistä tänään kesken.

Tuo on aika surullista. Resursseista todella on pulaa vähän joka paikassa. Se alkaa olla kaikkien tiedossa.

Minä, aikuinen ihminen, syön päiväkotiruokaa joka päivä.
Se on kammottavaa, anteeksi vaan. Ja viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun päiväkotien omia keittiöitä on suljettu ja ruokien valmistusta keskitetty, on vain hurjemmaksi mennyt, tunteja lämpövaunuissa matkaavat makaroonit eivät ole oikeasti mitään herkkuja…
Suuret lisäainemäärät ilmeisesti saavat minut sairastumaan. Vatsalla on kestämistä.
Mutta minkäs teet
.
Samaa mättöä syövät lapseni koulussa ja päiväkodissa, enkä voi asialle paljoa tehdä, en valita.

No voisi kai tuosta vähän vaikka jo valittaakin?

Minäkin olen ollut päiväkodissa töissä. Siinä päiväkodissa, missä itse olin, oli ruoka hyvää. Muutama asia pisti kuitenkin silmään, esim. ”joka aterialla hedelmää tai kasvista” saattoi käytännössä tarkoittaa sitä, että aamupalalla jokainen lapsi sai leivälleen yhden viipaleen kurkkua ja toisen tomaattia. Tai hedelmän sijaan saattoi olla esim. marjakiisseliä, mikä nyt ei mielestäni mitenkään korvaa tuoretta hedelmää. Kiisseliä, rahkaa ja muita sokerisia juttuja oli myös tosi usein välipalalla. Muutenkin mielestäni suurimmat puutteet oli just noiden hedelmien ja kasvisten kohdalla. Kesät talvet sitä samaa tomaattia ja kurkkua, ei minkäänlaista vaihtelua…

Serviisin ruoka voi olla aivan järkyttävää eivätkä lapset aina saa kunnon välipalaa. Olin kerran saada raivohalvauksen, kun jouduin jakamaan eskareille välipalaksi mehujään. Mehujään lapsille, jotka saattavat olla päiväkodissa vielä monta tuntia!! Lähetin tämän jälkeen Serviisille palautetta, jossa ruodin myös lounaiden laatua ja maistuvuutta. Tästä on nyt n. 1½ vuotta, enkä ole vieläkään saanut vastausta. Nykyään olen töissä yksityisessä päiväkodissa, jonne ruoka tulee jostain suurkeittiöstä, mutta on todella maittavaa. Keskitetty ruoanvalmistus ei siis automaattisesti tarkoita pahaa tai ravintoköyhää mössöä.
Vanhempien kannattaa tehdä tässäkin asiassa yhteistyötä päiväkodin henkilökunnan kanssa ja olla aktiivisesti yhteydessä sekä Serviisiin että päättäjiin, jos ruoan laadussa on moittimista. Tsemppiä aloitukseen! Päiväkodissa aloittaminen on pienille (ja vanhemmille) iso askel 🙂

Kiitos! Toivottavasti ei tarvitse näiden ruoka-asioiden vuoksi suuremmin elämöimään. Näissä asioissa ratkaisun avaimet ovat pohjimmiltaan poliitikkojen käsissä. Sen koneiston kanssa on hyvin raskasta ruveta ajamaan mitään muutoksia, kun nyt vielä hyvin tietää, että palveluita ei ainakaan parantamassa olla.

Omat mausteet mukaan jo pikkulapsille, niin saa jotain makua suurruokiinkin. Huhujen mukaan jossain ala-asteella oli tullut sanomista, kun lapsella oli aina omat chilit mukana..

Minäkin olen noita samoja huhuja kuullut.
Parempi olisi, jos pärjäisi ilman omia chilejä, vaikka kyllä niitä rupeaisi parvekkeen puskista jo evääksikin saakka riittämään.

Minunkin lapseni syövät Serviisin ruokia. Heille se ei uppoa, ovat kotona tottuneet oikeaan ruokaan. Siis tyyliin itsetehtyihin lihapulliin jne.

Aamupalalla on puuroa keijusilmällä, joskus purkkikiisseliä lisänä. Se on kuulemma lähinnä velliä ja kotona kun saa marjoja, voipuuro ei uppoa.. Lounasruoka on listalla ihan kivannäköinen. Mutta makaronit ovat tuntitolkulla vedessä uineita, siis suoranaista limaa usein. Ja perunamuusi, ei uppoa oikeista potuista tehtyyn muusiin tottuneille ollenkaan. Salaattia saa n. ruokalusikallisen, hyvin usein salaatti on se kaaliraaste. Välipalat ovat sokerilitkua eri muodoissaan, tönkkösokeroitua kiisseliä purkista, sokerijugurttia, pannukakkua hillolla. Ravitsevampaa voisi olla.

Surullisinta kuitenkin on erään aamupalan aikaan lapsen suusta kuultu: ”Miksi me ei koskaan saada kokonaista hedelmää. Tämän siis kuulin sivukorvalla omaa lasta päivähoitoon viedessäni :/

Jää kotiäidiksi, niin lapsesikin säästyvät tältä kamalalta roskalta, mitä päiväkoti syöttää. Tai laita eväät mukaan.

Meillä on sikäli parempi tilanne, että lapset syövät päiväkodissa ja koulussa vain lounaan ja välipalan. Aamulla, päivällisellä ja iltapalalla voi sitten tuupata kasvista ja hedelmää enemmän, kun tietää että päiväkodissa niitä ei hirveästi ole tarjolla. Sanoisin että tuon lounaan ravintoarvo on kuitenkin enemmän kohdillaan kuin aamu- ja välipalan – usein tuntuu olevan leipä ja kiisseliä tai jugurttia, aamulla puuroa sokerikiisselillä (halvinta xTraa) tai riisimuroja samaisella kiisselillä. Lounaalla on käsittääkseni aina salaattia, ainakin lapsi näin kertoo.

Meillä oli vähän ajatus, että voisivat syödä aamiaisen päiväkodissa, mutta täytyypä vielä vähän katsella asiaa. Minä en oikein jaksa ymmärtää tuota kiisseliä, josta kaikki puhuvat. Meillä ei paljoa kiisseleitä syödä. Ehkä kaksi tai kolme kertaa ovat lapset tähän mennessä eläessään maistaneet, ja nyt näyttää, että sitä on kohta tarjolla yhtenään.

En ymmärrä, miten ihmiset jaksavatkaan valittaa aina kaikesta. Minusta päiväkodissa ja koulussa on aina ollut ihan hyvää ja NORMAALIA ruokaa. Muistan itse, että esim. monet kouluruoat olivat aikoinaan jopa suurta herkkuani, vaikka meillä kotona syötiin terveellistä ja monipuolista kotiruokaa myös. Olisi kiva tietää, että mitä ihmettä näiden ”hyi en syö päiväkodin ruokaa”-lapsien kotona oikein sitten syödään. Kamalia nirppanokkia! Jos ei kelpaa, niin olkoot ilman 😀 Vanhempien moka, kun eivät ole opettaneet lapsiaan syömään kuin tietynlaista ruokaa. Helkatti sentään.

Minä en ymmärrä, miksi asioista ei saisi keskustella. Jos useammat esittävät arvostelua, on monesti ihan viisasta käydä asioita läpi ja pohtia, että voisiko jotakin parannettavaa olla. Asiat ovat joskus olleet paljon huonommin. Ne eivät muuttuneet paremmiksi sen vuoksi, että joku hyvää hyvyyttään suvaitsi parannuksia lahjoittaa. Joskus on hyvä keskustella. Toisinaan täytyy ehdottaa, että asiat voitaisiin tehdä eri tavalla. Silloin tällöin pitää vaatia.

Surkeinta on, jos ihmiset tyytyvät alistuneina kohtaloonsa.

Miksi pitäisi tyytyä ravintoköyhään tai paljon lisäaineita sisältäviin teollisiin ruokiin mukisematta? Kun ruoan on tottunut valmistamaan alusta asti hyödyntäen sesongin kasviksia ja lähiruokaa mahdollisimman paljon, ei voi puhuakaan ruoasta mitä puolivalmisteisiin ja eineksiä tulee.
Kaikki kannanotot eivät tarkoita valittamista vaan on ainoastaan hyvä, että jotkut vielä välittävät ja vaihtavat ajatuksia sekä kokemuksia.
Elintasosairaudet ovat kasvussa ja pitkän aikavälin tutkimuksia teollisesta ruoasta ei vielä edes ole olemassa kattavasti.
Kannattaa joskus avartaa maailmankuvaansa ja tiedostaa mitä suuhunsa pistää. Se voi avata silmät 😉

Tuo ”jos ei kelpaa niin olkoot ilman”-argumentti on vähän järjenköyhä – miksi ihmeessä sokerin määrää päiväkodeissa ei saisi kritisoida, kun sitä kritisoidaan kaikkialla muualla? Suurin osa suomalaisista lapsista on yli 3-vuotiaina juuri siellä päiväkodissa, ja suurin osa varmasti syö siellä enemmän kuin yhden aterian… itseäni närästää lähinnä aamu- ja välipalojen sisältö, lounas on suht ok ollut kuitenkin. Kasvava lapsi ei pitkälle pötki sokerikiisselillä, valitettavasti. Ymmärrän että raha on tiukassa, mutta silti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X