MV-lehti syöksyy – Kuusi merkkiä törkymedian lopusta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Törkysivusto MV-lehti tunnetaan rasistisesta kirjoittelustaan ja varastetuista, valheellisista ja vääristellyistä jutuista.

Törkysivusto MV-lehti tunnetaan rasistisesta kirjoittelustaan ja varastetuista, valheellisista ja vääristellyistä jutuista.

Vihasivuston loppu koittaa omalla painollaan viimeistään ensi vuonna. Kannattamattomaksi se käy jo paljon ennen sitä.

Mainostajat kaikkosivat, lukijamäärät laskevat, juuri kukaan ei luota, tukijat katoavat, poliisi tutkii ja rahatkin ovat kuulemma loppu. Vihasivustojen kärkinimen MV-lehden liito muistuttaa koko ajan enemmän ja enemmän syöksykierrettä.

Lukijamäärillä mitattuna sivuston menestyksekkäin viikko osui vuoden 2015 kevättalveen. Tuolloin MV:llä oli vielä Googlen välittämiä suomalaisyritysten mainoksia, joten menestys tiesi myös tienestejä.

Klikeissä laskettuna varsinainen kultakausi oli kuitenkin viime syksynä. Suomeen saapui historiallisen suuri määrä turvapaikanhakijoita, mikä johti historiallisen suureen määrään vihapuhetta. Tämä satoi muukalaisvihamielisen ja rasistisen sivuston laariin tasaisen vilkkaana klikkaajavirtana. Rahan tekeminen oli tosin tuolloin jo hankalampaa, sillä kunnollisia mainostajia ei enää ollut.

Syystalven jälkeen suunta on ollut alaspäin. Tällä menolla vuoden 2016 aikana nähdään joko sivuston kuihtuminen pienen piirin kuriositeetiksi tai loppuminen kokonaan kannattamattomana. Kaikki merkit ennakoivat sitä.

Tässä niistä kuusi:

1. Rahat ovat loppu

MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin kertoi toukokuussa talousvaikeuksistaan.

MV-lehden perustaja ja päätoimittaja Ilja Janitskin keskusteli Twitterissä media-asioista perussuomalaisten entisen kansanedustajan Reijo Tossavaisen kanssa. Tossavaisen mukaan Suomessa olisi tilausta tasokkaalle verkkojulkaisulle, joka arvostaisi neutraalia ja objektiivista journalismia. Tässä yhteydessä MV-lehden päätoimittaja kertoi talousvaikeuksistaan.

– Tovottavasti joku tekee pian, sillä itselläni alkaa olemaan rahat jo vähissä kustantaa tätä, Ilja Janitskin kirjoitti.

Ilmoitukseen on syytä suhtautua varauksella, mutta mikään kultakaivos MV-lehti ei todennäköisesti enää ole. Sivustolla on hankala tienata, koska:

2. Mainostajat ovat kadonneet

Mainostajien joukkopako alkoi keväällä 2015, kun Lännen Media kertoi palkitussa jutussaan, että räikeän rasistisella sivustolla oli tunnettujen suomalaisyritysten mainoksia. Harva yritys halusi tulla yhdistetyksi MV-lehden julkaisemaan sisältöön. Tämän saattoi todeta myös syksyllä 2015, kun tavarataloketju Kärkkäinen veti mainoksensa sivustolta, kun yhteistyö tuli julkisuuteen.

Alkuvuodesta 2016 demarinuoret käynnistivät kampanjan, jossa sivustolla mainostavia tahoja kehotettiin harkitsemaan sivuston tukemista mainosrahoilla. Tämän jälkeen mainostajia ei ole enää juuri näkynyt.

Nykyisin sivustolla mainostaa vain pikkutekijöitä, kuten virolainen rihkamakauppa ja epämääräinen nettipelisivusto. Niiden mainoksilla ei kukaan rikastu. Ja jos vaikka mainostajia olisikin enemmän, ei silloinkaan tulevaisuus näyttäisi juuri sen ruusuisemmalta, sillä:

3. Lukijamäärät ovat romahtaneet

MV-lehden lukijamäärät syöksyvät niin, että tällä menolla vuoden sisällä tulee nolla vastaan. Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täydessä koossa.

MV-lehti tavoitti keväällä 2015 käsittämättömän määrän lukijoita. Piikki jäi kuitenkin hetkelliseksi. Varsinaisen asemansa sivusto saavutti vasta syksyllä, kun sen rasistinen sisältö iski turvapaikanhakijoiden suuren määrän aiheuttamaan hämmenykseen ja julkeaksi käyneeseen muukalaisvihaan.

MV-lehti ja sen ystävät vertasivat julkaisun suosiota mielellään perinteisen median verkkosivujen lukijamääriin. Törkysivusto vaikutti olevan luetumpi kuin esimerkiksi monien maakuntalehtien nettisivut.

Todellisuudessa vertailu oli kuitenkin ontuva, koska vastakkain asetettiin kahta erilaista mittaustulosta: MV:n lukemat tulivat Googlen tarjoamasta analytiikkasovelluksesta ja vakiintuneiden toimijoiden numerot TNS Gallupin Metrix-järjestelmästä. Jälkimmäisestä saatavat tulokset ovat erilaisesta laskentatavasta johtuen merkittävästikin pienemmät: siinä missä Google Analytics ilmoittaa puoli miljoonaa yksittäistä kävijää, voi sama sivusto saada TNS Metrixistä parikin sataa tuhatta pienemmät lukemat.

MV:n lukijamäärät olivat joka tapauksessa loppuvuodesta tasaisen kovat. Sivustolla väitettiin vielä aivan hiljattainkin, että yksittäisiä kävijöitä olisi edelleen puoli miljoonaa viikossa, mutta lukemia seuraavan Oindex-listaussivun mukaan tuollaisiin numeroihin MV ei ole yltänyt enää tänä vuonna. Tällä hetkellä kävijämäärä on enää reilu puolet huippukaudesta.

Jos yksittäisten viikkojen välistä vaihtelua tasoittaa järjestämällä viikkokävijämäärät vuosineljänneksittäisiksi keskiarvoiksi, kuluvan vuoden trendi osoittaa niin jyrkästi alaspäin, että tällä vauhdilla se osuu vuoden sisään nollaan.

Ja miksipä lukijoita tulisikaan, koska:

4. MV-lehteen ei luoteta

Sanomalehtien Liitto on kertonut kuluvana vuonna kahdesta eri tutkimuksesta, joissa on kysytty kuluttajien luottamusta MV-lehden kaltaisiin verkkojulkaisuihin.

Ensimmäisestä kävi ilmi, että yläkouluikäisistä vain yksi sadasta uskoo MV-lehden juttuihin. Jälkimmäisestä paljastui, että aikuisissa luottavia on enemmän, mutta silti vain kahdeksan prosenttia MV:n tuntevista. Kun ottaa huomioon, että samaisessa tutkimuksessa kerrottiin, että vain puolet tuntee MV:n tai vastaavia sivustoja, jää roskamediaan luottavien prosenttiosuus neljään.

Luottamuksen puutetta selittää julkisuudessakin näyttävästi käyty keskustelu, jossa MV-lehden juttujen on lukuisia kertoja osoitettu olevan perättömiä. Osa perustuu epämääräisiin lähteisiin, kuten nettihuhuihin, osassa sinänsä alunperin oikeaa tietoa on vääristelty ja osassa kyse on suoranaisesta valehtelemisesta.

Kuvaavaa MV-lehden luotettavuudelle on, että se yritti selittää Sanomalehtien Liiton julkistamat tutkimustulokset palturiksi valehtelemalla, tai kenties tyhmyyttään, että tutkimustulokset olisivat olleet peräisin Turun Sanomien nettisivuilla olleesta kyselystä, joka ei liittynyt millään tavalla itse uutisoituun tutkimukseen.

Yksi MV-lehden toistuvia teemoja on ollut yritys heikentää kaikin keinoin luottamusta sen parjaamaan niin sanottuun valtamediaan. Nurinkurisesti sivuston julkaisemasta tiedosta on merkittävä osa peräisin siitä samaisesta valtamediasta. Kaiken kukkuraksi Sanomalehtien Liiton tutkimuksesta kävi ilmi, että MV:n parjauskampanjan aikana luottamus valtamediaan on vain lisääntynyt.

Eikä luottamusta MV-lehteen lisää ainakaan se, että:

5. Tukijat katoavat

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) arvioi huhtikuussa, että MV-lehti toimii venäläisrahoitteisesti.

Ilja Janitskinin talousvaikeuspaljastukseen päätynyt keskustelu sai alkunsa siitä, kun entinen perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavainen moitti, että MV-lehdestä on tullut ”yksipuolisen putinismin etäispääte”. Aikaisemmin Tossavainen on ollut yksi MV:n näkyvimpiä tukijoita.

Suoran suitsutuksen lisäksi julkaisua on tuettu hyväksyvällä hiljaisuudella. Useimmat ovat toki tienneet Janitskinin tekeleen kelvottomuuden koko ajan, mutta monet vaikutusvaltaiset ”kansallismieliset” ja ”maahanmuuttokriitikot” eivät ole pitäneet asiasta suurempaa meteliä, sillä vihanlietsonta valheellisilla ja vääristellyillä uutisilla on palvellut heidänkin päämääriään.

Sittemmin monet heistä ovat todenneet MV:n julkisestikin roskaksi. Tunnetuin tuomitsija on perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho, joka vihjasi kiertelemättä, että MV-lehti toimisi Putinin Venäjän ohjauksessa.

Halla-ahon kommentti oli vastaus MV-lehden tätä vastaan käynnistämään lokakampanjaan. Maahanmuuttokriittisissä piireissä arvostetun henkilön parjaaminen on omiaan vieraannuttamaan sivuston pääkohderyhmään kuuluvia ja kiihdyttämään näin lukijakatoa entisestään.

Tämän lisäksi MV on menettämässä ehkä sittenkin merkittävimmän tahon, joka sen toimintaa on hiljaisesti tukenut, sillä:

6. Poliisi tutkii viimeinkin MV-lehden toimia

MV-lehden lukuisat juttuvarkaudet, kunnianloukkaukset, kiihottamiset kansanryhmää vastaan ynnä muut epäillyt rikokset ovat saaneet jatkua näihin päiviin saakka, koska poliisi ei ole ottanut asioita tutkittavakseen tai ainakaan osoittanut erityisen suurta intoa niiden selvittämiseksi.

Toukokuun alussa Helsingin poliisi ilmoitti kuitenkin viimein, että julkaisuun liittyviä rikosilmoituksia aiotaan kasata yhdessä syyttäjän kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Yhteensä rikosilmoituksia oli jo tuolloin kymmeniä.

Rikosoikeudellista prosessia häiritsee se, että MV-lehden päätoimittaja piileskelee ulkomailla. Kyseessä on kuitenkin EU-maa Espanja, joten mitenkään mahdottomasta esteestä ei ole kysymys. EU-maiden viranomaiset ovat jatkuvasti yhteistyössä keskenään, ja myös tämä asia on ratkaistavissa, mikäli suomalaisviranomaisilla vain todellista tahtoa löytyy.

On mahdollisista, että oikeusprosessi johtaa jopa ehdottomaan vankeustuomioon. Mikäli oikeudessa todetaan, että rikoksia on tapahtunut, ovat ainakin taloudelliset seuraamukset oletettavasti sen verran merkittävät, että jo muutenkin rahapulasta valittelevan päätoimittajan toimintaedellytyksille niiden voi ennakoida tekevän suurta haittaa.

Vähintäänkin motivaatio törkymedian ylläpitämiseen voi kokea kolauksen, jos homma rupeaa käymään kovin kalliiksi.

Mutta entä sitten?

Ilja Janitskinin puheet rahapulasta voivat olla palturia. Ehkä rahoitus onkin järjestetty muuta kautta kuin mainoksilla: kenties Reijo Tossavaisen ja Jussi Halla-ahon vihjaukset Venäjä-yhteyksistä osoittavat myös todellisen rahoittajan suuntaan. Vaikka näin olisikin, ei luotettavuutensa ja lukijansa menettäneellä julkaisulla ole pitemmän päälle arvoa yhdellekään rahoittajalle.

Kenties osa tai jopa kaikki yllä mainituista merkeistä etenevät siten, että MV-lehti panee pillit pussiin. Ehkä se jää elämään pienen vihauskovaisen piirin kuriositeettina.

Nettitörky ja vihapuhe eivät kuitenkaan ole MV-lehdestä kiinni. Ne jatkuvat joka tapauksessa. Niille on tilausta, vaikka massojen herkkua ne eivät tarjoakaan. Netissä toimii lukuisia pienempiä julkaisuja, joissa vihaa lietsotaan selvällä suomen kielellä. Tämän lisäksi löytyy erilaisia keskustelualustoja, joiden puitteissa tehtailtaviin ilmiselviin rikoksiinkaan ei kukaan puutu.

Propagandaa halutaan levittää jatkossakin, ja sille riittää tekijöitä.

Ilmiönä MV-lehti matkaa silti vääjäämättömästi kohti elinkaarensa päätä. Se tuli, kukoisti hetken ja lässähti sitten kestämättömään toimintamalliinsa. Varastamalla ja valehtelemalla ei suurta yleisöä pitkään huijata.

Se onnistui kuitenkin osoittamaan heikon kohdan suomalaisessa yhteiskunnassa. Poikkeuksellisissa tilanteissa, kuten turvapaikanhakijoiden yhtäkkisen suuren määrän kohdalla, on virallisen ja luotettavan tiedon oltava nykyistä paremmin ja nopeammin kansalaisten saatavilla.

Tietotyhjiössä opportunististen toimijoiden on helppoa ja kannattavaakin tarttua tilaisuuteen ja lypsää irti se, mitä lypsettävissä on.

Eikä se aina ole lainkaan välttämättä raha, mitä ollaan lypsämässä. Espanjaan valuvat eurot saattavat olla pieni juttu sen rinnalla, mitä tehokkaalla harhauttamisella voidaan pahimmillaan saada aikaiseksi.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Kärkkäinen ja MV-lehti yhteistyössä (17.8.2015)

MV-lehti takoo rahaa varastetulla materiaalilla (12.4.2015)

Moskovan Tiltu huutaa nyt Barcelonasta (24.2.2016)

Aiheesta internetissä:

Seura: Analyysi: MV-lehden totuus onkin lähes puoliksi valtamedian sisältöä (15.3.2016)

Helsingin poliisi: MV-lehdestä useita rikosilmoituksia – poliisi tiivistää yhteistyötä syyttäjän kanssa (3.5.2016)

Lännen Media / Kaleva: Vihasivusto tienaa isoja tuloja tunnettujen suo­ma­lais­yri­tys­ten mainoksilla (28.3.2015)

Lännen Media: Juha Vainio kirjoitti vuoden parhaan uutisjutun (12.5.2016)

Oindex: MV-lehden lukijamäärien kehitys 1/2015-20/2016 (viitattu 10.6.2016)

Sanomalehtien Liitto / TNS Gallup: Mihin nuoret luottavat (1.2.2016)

Sanomalehtien Liitto: Sanomalehtien kärkiasema luotettavimpana mediana vahvistui (18.5.2016)

SONK: MV-lehden ja Uberuutisten nettisivuilla mainostavat yritykset boikottiin (6.1.2016)

Jussi Halla-ahon Facebook-päivitys (6.4.2016)

Reijo Tossavaisen Twitter-viesti (23.5.2016)

Ilja Janitskinin Twitter-viesti (23.5.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliTilaa Seura

Lisää aiheesta

Lue lisää samalta kirjoittajalta

Yhteistyössä

Kommentointi

https://takku.net/article.php/20151009080158818

Takkulaiset eivät ole tyytyneet pelkästään vihakirjoitteluun, jota ovat hajoittaneet paitsi oman yhteisönsä sisällä, nin myös muissa medioissa, muun muassa MV -lehden sivuilla sekä trollausmielessä että panettelumielessä. Takkulaiset ovat harjoittaneet myös terroritekoja tuhopoltoin ja pommein taloudellista vahinkoa tehden ja yleistä turvallisuutta vaarantaen.

Arvelen, että härskeimmät viestit MV:n sivuilla ovat tulleet juuri takkutukilta.

Lisään nyt vielä, että naamiopelleiltä voi odottaa mitä tahansa, oli sitten päällä valkoinen tai anarkistien musta kaapu.

Suvakki-isän sekojuna on taas pois raiteiltaan. MV lehteä luetaan todella paljon, enemmän kuin suvakki-isän valheita. Suvakki-isänkin mainitsemalla listalla neljäntenä: http://www.oindex.fi/listing/

MV lehteen luotetaan – syystäkin – paljon enemmän kuin suvakkimedioihin, sillä se kertoo asiat kuten ne ovat, eikä kuten suvakit haluaisivat niiden olevan. Suvakkimediat eivät tee journalismia ensinkään, vaan härskiä juornalistista propagandaa. Ne jättävät uutisia kertomatta, pimittävät tosiasioita ja tekevät myös sitä mitä suvakki-isä, eli valehtelevat härskisti.

Suvakkien valheilla vain on lyhyet jäljet, kiitos kännykkäkameroiden ja internetin. Ja sekös teitä kismittää.

Eero Tillanen

Kiitos kommentista. Toivottavasti helpotti.

Vastauksen ainut kohta, jolla on edes jonkinlainen yhteys tähän ulottuvuuteen liittyy lukijamääriin. Yritin tuossa kirjoitukseni yhteydessä esittää asian oikein kuvana, että pointti menisi perille, mutta kun ei niin ei.

Hahhahahah.
MV porskuttaa yhä ja on täysin voimissaan.
Taitaa olla tämän blogin lukijamäärät vähentyneet.
Jotain uuninpankkovalehtelijaakaan ei lue enään juuri kukaan.

Millähän mielellä Jussi Korhonen on nyt, kun MV-julkaisu vaan porskuttaa? Meni ennustus niin sanotusti perseelleen.

Kehnonlaista on porskutukseksi. Sitä ei voi tietenkään tietää, että jos sinne virtaa niin sanottua valtiollista rahoitusta, kuten huhuillaan. Sitten tietysti saattaa porskutella paremminkin. Voihan se näin olla ja ihan muuten vain kerjäävät.

No miten kävi, kuihtuiko pois =D?

Seuran suvakkitoimittaja on pelle :))) MV media senkun porskuttaa.

Itselläni kauan ollut tapa lukea ihmisten äly ja rehellisyys naamavärkin perusteella…

Se mitä kysyisen jutun kirjoittajasta ajattelen…jääköön sanomatta…Ettei tuu kenenkään tunteita loukattua…………Syvällisesti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X