(Päivitetty: )
Teksti:
Jussi Korhonen

Orpo, Petteri kok (Kuva: Eduskunta.)Mihin mahtavat perustua vastuuta pakoilevan Petteri Orpon talouspoliittiset linjaukset?

Maahanmuuttovirasto Migri julkaisi viime toukokuussa tiedotteen, jossa se totesi Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilanteiden parantuneen.

– Maahanmuuttoviraston mukaan Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi tällä hetkellä palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia, tiedotteessa sanottiin.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Suomi piti esimerkiksi Irakia barbaarisen Isis-terroristijärjestön hallitsemia alueita myöten turvallisena: siellä ei ollut niin minkäänlaista vaaraa, ellei sitten jotenkin omasta syystään hankaluuksia etsinyt, Migri viestitti.

Tämä ei tietenkään ollut totta silloin, eikä se ole totta nyt. Asian saattoi todeta uutisista, jotka kertoivat jatkuvista väkivaltaisuuksista. Sen saattoi todeta myös ulkoministeriön matkustustiedotteista.

Minä totesin asian heti tuoreeltaan. Pyysin vielä varmemmaksi vakuudeksi nähtäväkseni asiakirjat, joissa maiden turvallisuus todetaan, mutta sellaisia ei löytynyt. Ei tietenkään, koska todellisuudessa maiden turvallisuustilanne ei oikeasti ollut mitenkään merkittävästi parantunut.

Eilen Helsingin Sanomissa Migristä myönnettiin varsin avoimesti, että linjaukset eivät perustuneet mihinkään oikeisiin tietoihin. Tarkoitus oli siis vain vähentää Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrää, kuten oli heti nähtävissä.

Parhaaseen kansallismieliseen tapaan koko turvallisuustilannehomma oli pääosin sepitetty tarkoitushakuisesti. Olennaisesti Suomen turvapaikkapolitiikan kiristymiseen vaikuttanut tarina oli keksitty päästä kuin Stubbin prosentit.

Vaikka tämä asia on nyt läväytetty kaikessa rumuudessaan täysin auki, silloinen sisäministeri Petteri Orpo (kok) ei kanna vieläkään hänelle kiistatta kuuluvaa vastuuta. Migri toimii sisäministeriön alaisuudessa, ja sitä johtaa sisäministeri.

Orpo totesi Helsingin Sanomille, ettei tiedä, mihin linjaukset perustuivat.

– En, koska he tekivät sen arvion Migrissä. Me emme siihen vaikuttaneet, vaan se otettiin annettuna, Orpo sanoi.

Orpo myöntää Helsingin Sanomille lukeneensa tiedotteen, mutta ei siis puuttunut asiaan millään tavalla. Ei, vaikka kuka hyvänsä maallikkokin saattoi todeta, että maalinjaukset eivät vastaa totuutta edes viitteellisesti.

Orpo antoi siis raukkamaisesti ja vastuuttomasti virkamiesten määrittää hänen ohitseen Suomen politiikan. Tätä hän tosin tuskin ainakaan itse myöntää. Siinä tapauksessa vaihtoehdoksi jää se, että hän on hyväuskoinen hölmö, johon uppoa ihan mikä vain, mitä hänelle joku keksii syöttää.

Ja tästä päästäänkin siihen todella hauskaan juttuun.

Samaisen ukon vastuulle on nimittäin sittemmin uskottu Suomen valtion rahakirstun vartioiminen. Kokoomusväki jumaloi Petteri Orpoa siinä määrin, että hänet hurrattiin kesällä puolueen uudeksi puheenjohtajaksi. Sen seurauksena Orposta tuli valtiovarainministeri.

Rahaministerinä on siis mies, joka nähtävästi uskoo vaikka kuun juustoksi, jos joku soppeli virkamies asian vain paperille kirjoittaa. Orpo piiskaa Suomea yhä uusiin leikkauksiin, mutta minkälaisiin totuuksiin hänen perustelunsa mahtavat perustua?

Vastuu valheisiin perustuvasta turvapaikkapolitiikasta on Petteri Orpolla. Tätä vastuuta hän välttelee. Siihen kiteytyy hänen uskottavuutensa koko kuva ja selkärankansa lujuus. Orpon edeltäjä Alexander Stubb keksi tunnetusti tarpeen mukaan faktoja vaikka lennosta. Ei tainnut juuri vaihtamalla parantua.

Suomen valtiovarainministerinä on mies, jolle sopii mainiosti se, että päätöksenteko perustuu valheisiin.

Muistakaahan se, kun Petteri Orpo seuraavan kerran tunkee käsiään teidän taskuihinne välttämättömistä leikkauksista horisten.

Petteri Orpon kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Maahanmuuttovirasto julisti Isis-alueen turvalliseksi (17.5.2016)

Ei asiakirjoja Irakin, Afganistanin ja Somalian oudoista maalinjauksista (18.5.2016)

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttoviraston työntekijät avautuvat hurjasta kiireestä, joka voi johtaa vääriin turvapaikkapäätöksiin – ”Ei ehditä tutkia tapauksia kunnolla” (4.9.2016)

Helsingin Sanomat: Orpo kiistää painostuksen: Maahanmuuttovirasto muutti Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuuslinjauksia itsenäisesti (4.9.2016)

Maahanmuuttovirasto: Humanitaarista suojelua ei myönnetä enää, uudet maalinjaukset Afganistanista, Irakista ja Somaliasta (17.5.2016)

Iltasanomat: Isis kiihdyttänyt verisiä iskujaan – CNN: Nämä merkit viittaavat silti järjestön heikkenemiseen (16.5.2016)

Ulkoministeriö: Irak – matkustustiedote (21.4.2016 – viitattu 17.5.2016)

Ulkoministeriö: Afganistan – matkustustiedote (2.5.2016 – viitattu 17.5.2016)

Ulkoministeriö: Somalia – matkustustiedote (21.4.2016 – viitattu 17.5.2016)

Yle: Maahanmuuttovirasto tiukensi linjaansa: Suomi ei voi olla houkuttelevampi kuin Ruotsi (17.5.2016)

Yle: Mistä tuli luku 90 hallintarekisterikohussa? – Stubb: Sain luvun omasta päästäni (30.11.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X