Ne hallituksen oikeat kärkihankkeet

Jaa artikkeliTilaa Seura
Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.Hallituspuolueet sietävät toisiaan, koska ne päästävät toisensa ajamaan omia kärkihankkeitaan.

Kokoomuksessa voivotellaan rankkoja koulutusleikkauksia. Keskustalaisia kaihertavat vastoin lupauksia tehdyt lapsilisäleikkaukset. Perussuomalaiset söivät suurimman osan sanoistaan jo heti hallitustaipaleensa alussa – ehkä pahimpana esimerkkinä tukemalla Kreikkaa vastoin puheenjohtaja Timo Soinin nimenomaista julistusta. Ja niin edelleen.

Kaikki hallituspuolueet näyttävät tekevän keskeisten arvojensa vastaista politiikkaa. Mistä tämä johtuu?

Se johtuu siitä, että niiden julistamat arvot ovat halpoja. Ne myydään ensimmäisen tilaisuuden tullen, kun omien etupiirien asiaa päästään ajamaan.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeet on kirjattu hallitusohjelmaan. Niitä on aikamoinen tukku, ja niitä riittää vähän asiaan kuin asiaan. Periaatteessa kaikki hallituspuolueet ovat sitoutuneet yhteiseen ohjelmaan, mutta yksityiskohdat aiheuttavat jatkuvaa nokittelua, sisäistä vääntöä ja julkistakin riitelyä.

Oikeasti hallitusohjelma ja sen kärkihankkeet ovat kuitenkin vain kaunis kuorrute kakussa, joka koostuu kolmen eri puolueen muodostamasta irrallisesta kerroksesta. Niistä jokaisella on omat kärkihankkeensa, joita ne ajavat välittämättä muusta.

Keskusta

Pääministeripuolue keskustalle maakuntakaappaus oli niin tärkeä asia, että Sipilä oli kaataa oman hallituksensa sen saadakseen. Keskustan päävastustaja tässä oli kokoomus.

Maakuntamalli on keskustan satavuotinen tavoite. Siinä valtaa siirretään merkittävästi kunnista maakuntiin. Näin myös kaupungeissa keskustan valta kasvaa, kun asioista päättämään nostetaan myös ympäröivän maaseudun äänillä valitut. Valtaa keskittyy kehittyvien maakuntien keskustalaisille paikallisoligarkeille ja heidän taustavoimilleen.

Kokoomus

Kokoomus taipui Sipilän kiristykseen pitkin hampain, koska sen kärkihanke oli saada miljardien eurojen terveysbisnes omien etupiiriensä haltuun. Keskeisen tärkeitä kokoomusvaikuttajia kilpailukykyloikkaa siinä määrin taajaan aivan avoimesti veroparatiisisotkuissakin rypeneisiin terveysfirmoihin, että miksikään yhteensattumaksi tätä kytkyä on aivan turha yrittää esittää.

Keskustalle terveysbisneksen antaminen kokoomukselle oli hyväksyttävä hinta, koska maakuntaoligarkit pääsevät kuitenkin ainakin näennäisesti vaikuttamaan siihen, mille kokoomuskorporaatiolle verorahoja kulloinkin syydetään.

Perussuomalaiset

Kolmas hallituspuolue perussuomalaiset on hyväksynyt kaiken edellä mainitun hymyssä suin. Oppositiossa se olisi pitänyt luultavasti valtaosasta hallituskumppaniensa nyt ajamista hankkeista hirvittävää meteliä, mutta hallituksen sisällä keskustan ja kokoomuksen vedätykset passaavat.

Persujen kärkihankkeet liittyvät nimittäin aivan muihin asioihin. Kaikista tärkeintä perussuomalaisille oli se, että puolueen puheenjohtaja Timo Soini pääsee ministeriksi, ohjelmasta viis. Perussuomalaiset on Soinin elämäntyö, ja ulkoministeriys on palkkio siitä. Mutta se ei ollut persujen ainoa tavoite.

Soini ei päässyt maaliinsa ja asemaansa nimittäin ilmaiseksi. Hän osti jytkynsä liittoutumalla muukalaisvihamielisten, rotuoppeihinkin viehtyneiden tahojen kanssa. Merkittävin niistä oli Suomen Sisu -järjestö, jonka piiristä vuoden 2011 vaaleissa niin sanotut nuivat nousivat eduskuntaan. Monet sisulaiset eivät juuri Soinista pidä, mutta liittoutuminen on ollut edullista: nyt järjestön sisältä on päästy sanelemaan Suomessa tällä hetkellä ajettava ulkomaalaispolitiikkaa.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä avasi mahdollisuuden viedä läpi monet persujen ja samalla siis sisulaisten tavoitteista pikavauhdilla. Tällä hetkellä Suomen politiikka vastaa jo nuiviakin tyydyttävällä tavalla perussuomalaisten maahanmuuttopoliittista ohjelmaa, jonka on päsmäröinyt pitkän linjan sisulainen, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps).

Keskustan ja kokoomuksen riveissä nuivuudelle nyrpistellään nenää, mutta kaikki käy. Se ei haittaa, jos hallituskumppanipuolueen väki hengailee natsien kanssa tai jos sieltä samalta suunnalta kirjoitetaan ”kansojen sekoittumisen” pelosta kumpuavat aatteet laiksi.

Keskusta saa maakuntansa, kokoomus terveysbisneksensä, Soini ministeriytensä lisäksi Suomen Sisulle ulkomaalaisasiat. Nämä kärkihankkeet ovat hallituspuolueille niin tärkeitä, että ne ovat valmiita myymään mitä hyvänsä niiden edestä.

Hallituskolmikon ja niiden etupiirien on omien etujensa nimissä viisasta sietää toisiaan, koska millään muulla koalitiolla tuskin pääsisi näin härskisti vetämään kotiin päin.

Timo Soinin, Juha Sipilän ja Petteri Orpon kuvat: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Keskustan arvovalinta ei kestänyt edes kolmea viikkoa (6.4.2016)

Persut myivät perseensä (14.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Sipilän hallituksen ohjelma

Petteri Orpo myöntää hallituksen virheen: ”Jos kelloa voisi kääntää taaksepäin…” (24.5.2016)

Yle: Sipilä uhkasi hallituksen kaatamisella: Saatan kävellä aamulla presidentin luo (5.11.2015)

Iltalehti: Näkökulma: Rumalta näyttää, kokoomus – taas kerran (28.9.2016)

Sampo Terho / Kanava: Eurooppalaisten menneisyys ja tulevaisuus (6/2007)

Suomen Sisun periaateohjelma (2006)

Perussuomalaiset: Perussuomalaisten maahanmuuttolinjaukset toteutumassa (3.5.2016)

Perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma 2015

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X