Et kai vain ajatellut äänestää henkilöä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kuntavaalit 2017.

Kuntavaalit 2017.

Ota nämä asiat huomioon, kun teet äänestyspäätöstä kuntavaaleissa.

Kuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9.4.

Moni jättää tälläkin kertaa äänestämättä. Moni äänestää jälleen typerästi. Toivottavaa kuitenkin olisi, että yleensä äänestettäisiin ja että typerästikin äänestävät huomaisivat palauttaa mieliinsä, mitä äänellään ovat tekemässä.

Etenkin kuntavaaleissa on tarjolla kirjavaa sakkia. Useimmilla on taatusti ainakin joku puolituttu ehdolla. Hän voi olla kiva kaveri, arvoiltaan jämäkkä ja oikeudenmukainen. Voi tuntua turvalliselta antaa äänensä hänelle.

Et sinä kuitenkaan häntä äänestä.

Voi hyvin olla, että tuttusi kuuluu niihin ehdokkaisiin, jotka ovat listoilla vain sen vuoksi, että hän on kiva kaveri joillekin, jotka äänestävät häntä, koska luottavat juuri häneen, vaikka hänellä ei ole koskaan ollut läpimenon mahdollisuutta. Puolueet tietävät, että ehdokkaiden määrä ennakoi vaalimenestystä ja niinpä liki kaikki halukkaat pääsevät halutessaan ehdolle.

Monet näistä kivoista kavereista saavat vain kourallisen ääniä, eikä heiltä sen kummempaa odotetakaan. Heidän tehtävänsä ei ole sen kummempi kuin haalia tuttujen äänet puolueelle ja mahdollisesti paisuttaa vaalikassaa, jos puolue kuuluu niihin, jotka vaativat ehdokkailtaan kynnysrahoja ehdokkuuden edellytyksenä.

Äänestät kuitenkin puoluetta

Niin, meidän vaalijärjestelmämme toimii edelleen sillä tavalla, että äänet menevät ensisijaisesti puolueelle tai vaaliliitolle ja vasta sitten ehdokkaalle. Henkilöiden äänimäärät vaikuttavat vain siihen, ketkä puolueen tai vaaliliiton listalta menevät läpi.

Tämä mahdollistaa sen, että pienen puolueen pienellä listalla ehdokkaana oleva kiva kaveri voi saada vaikkapa tuhat ääntä, mutta hän jää silti rannalle, kun saman listan toinen ehdokas on saanut enemmän ääniä, eikä kokonaisäänimäärä riitä kahteen paikkaan. Samaan aikaan jonkun isomman puolueen ehdokas voi mennä läpi paljon pienemmällä äänimäärällä, koska koko suuren listan saama yhteisäänimäärä nostaa hänen vertailulukunsa tuhat ääntä saanutta korkeammalle.

Järjestelmä mahdollistaa sen, että sinun kivalle kaverille antamasi äänesi paisuttaa jonkun samalla listalla olevan natsin, kovan linjan kommunistin tai vaikka viheliäisen rikollisen vertailulukua niin, että tulet tuupanneeksi valtuustoon jonkun, jota et missään nimessä haluaisi päättämään asioista puolestasi. Näin käy helposti erityisesti silloin, jos kiva kaveri poikkeaa kovasti puolueensa yleisestä linjasta.

On siis äänestettävä ensisijassa puoluetta. Puolueen valinnassa auttaa se, että aikaisempiin tekoihin on mahdollista tutustua ennen päätöksen tekemistä. Hyvin todennäköisesti valtuustossa jatkaa jo aikaisemmin suosioon ja ehkä näkyvillekin paikalle nousseita henkilöitä, ja näin puolueen linja tuskin suuremmin muuttuu. Jos puolueen aikaisemmat päätökset ovat olleet mieleesi, voi se hyvinkin olla sopiva vaihtoehto. Jos taas puolue on toiminut aiemmin vastoin omia ajatuksiasi hyvästä politiikasta, ei siihen luultavastikaan tule jatkossakaan merkittäviä muutoksia.

Osansa tähän harkintaan tuo valtakunnan tason hallitus-oppositio-asetelma. Oppositiopuolueet petailevat kuntavaaleissa asemia tuleviin eduskuntavaaleihin, ja puheet voivat olla suuria. Hallituspuolueet puolestaan tuskin käyvät järin vahvasti pullikoimaan hallituspolitiikan kuntaulottuvuuksia vastaan.

Vaikka puolue olisikin oikea ja aikaisempien näyttöjen perusteella sopiva vaihtoehto, on kuitenkin hyvä ottaa vielä selville, ketä sen listoilla on, jotta voit olla varma, että äänesi tukee haluamiasi asioita.

Yksi näiden kuntavaalien räikeimmistä harkintaa vaativista esimerkkitapauksista on Helsingistä. Siellä kristillisdemokraatit ovat hamunneet listoilleen änkyrän perinnekepulaisen Paavo Väyrysen ja hänen kummalliset kumppaninsa. Kristillisiä Helsingissä äänestävä antaa siis samalla äänensä Väyryselle ja hänen johtamalleen sekalaiselle sakille, joka tavoittelee ties mitä. Vastaavia, mutta vähemmän räikeitä esimerkkejä löytyy myös muista puolueista ympäri maata.

Jos äänestät typerästi, niin äänestä vain, mutta tee se harkiten. Parempi tietysti olisi, jos äänestäisit harkiten ja hyvin.

Sopii toivoa, että tämä kaikki oli jo ennakolta mahdollisimman monien tiedossa. Jos kuitenkin vähänkään siltä tuntuu, että tuttavapiirissäsi voisi olla sellainen äänestäjä, joka harkitsee äänensä antamista henkilölle, jaa tämä kirjoitus alta eteenpäin.

Kuva: Kuvakaappaus vaalit.fi-internetsivulta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lue myös

Mainos

Mainos

Kommentointi

Lopetan äänestämisen koska en halua sitä kivaa kaveria valtaan vaan sen jota äänestän, toivottavasti muutetaan sysreemiä niin että jokaisella on äänivaltaa siinä suhteessa kuin on henkilökohtaisesti saatuja ääniä ja myös niin ettei puolue saa muita ääniä kuin ne mitä saivat läpimenneille henkilöille!

Äänestämättä jättäminen on ääni vallassa oleville puolueille. Eli jos mielestäsi tällä hetkellä Suomessa menee hyvin niin sitten voit jättää äänestämättä. Muussa tapauksessa suosittelen että harkitset kuitenkin vielä vaikka sitä vähiten ääliötä ehdokasta vähiten surkean puolueen listalla.

Jos ei äänestä, silloin antaa tavallaan äänensä jollekin muulle. Ei sekään ole kovin fiksua.

Parempi siis äänestää kuin olla äänestämättä, vaikka olisi epävarma, mitä puoluetta äänestäisi.

Minä en ikinä ole luovuttanut ääntäni muille, enkä tee sitä nytkään!

Mutta onko tätä poliittista asiaa katsottava niin poliittisesta näkökulmasta? Ehkä jollekulle on tärkeämpää se, että ne fiksut kaveritkin pääsisivät joskus leikkiin mukaan, kuin se että minkälaista politiikkaa valtuutetut mahtavat seuraavalla kaudella harjoittaa. Onkohan tämä sitten sitä harkitun typerää äänestämistä…

Kiva, että rinnastat kovan linjan kommunistit natseihin ja rikollisiin. Sanotaanko nyt vaikka niin, että rupeat lähentymään Ilja Janitskinia.

Koko vaalijärjestelmä on yksi suuri vedätys. Sen tarkoitus on antaa illuusio vallasta kuitenkaan luovuttamatta valtaa vaalikarjalle. Sen illuusion turvin sä sitten kustannat verorahoin tätä pelleilyä, mitä politiikaksi kutsutaan.

Vaaliliitot vielä sotkee asioita lisäksi

Olipa typerästi kirjoitettu. Aina löytyy henkilöitä, joiden mielestä kansa on aina äänestänyt väärin. Ja ne henkilöt yrittävät neuvoa tai pahimmassa tapauksessa pakottaa kansalaiset äänestämään ”oikein”, mielensä mukaan.
Suomessa ei voi äänestää ensisijaisesti puoletta, niin kuin Ruotsissa tehdään. Siellä on käytössä ns pitkät listat, jossa ääni annetaan puoluelle ja puolue valitse listan sisältä henkilöt, jotka pääsevät läpi. Meillä onneksi saa äänestää sitä jota haluaa äänestää, vaikkä hänen läpimenostaan ei olisi mitään takeita. Ja vaikka toimittaja neuvosi äänestämään jotakin muuta.

Suomessa ei voi vaan joutuu äänestämään ensisijassa puoluetta – halusipa tai ei.

Onhan tämä koko touhu täysin naurettavaa. Itsekin tässä muutaman vaalikoneen nyt napsutellu läpi, ja edellisestäkin tuli sitten 10 parhaan ehdokkaan joukkoon 5 eri puoluetta. Miten on mahdollista, että 5 eri puolueen sisältä (varsinkin kun 3 näistä puolueista ovat aika kovasti toisiaan piikitelleet viime viikkoina) löytyisi minulle lähes yhtä hyviä ehdokkaita? Siis rehellisesti ei mitenkään. Tämähän on ihan täyttä kalastelua, ja mielestäni pitäisi suoraan muuttaa koko vaalisysteemiä joko niin, että rehellisesti äänestetään puoluetta suoraan, tai sitten, että vain annetut äänet ratkaisevat yksittäiset paikat yksittäisille ehdokkaille.

Onneksi jotkut vaalikoneet sentään näyttävät yhteensopivuusprosentit keskimäärin koko puolueelta.

Toki nämä vaalikoneetkin ovat kyllä aika yhdentekeviä loppupeleissä, kun harvat asiat ovat niin mustavalkoisia.

Kyllähän se ääni menee puolueelle, kun puolueen ehdokasta äänestää.

Suomen systeemi on hyvä.

Nyt on asioita kärjistetty ja vedetty mutkia suoriksi. Vaaliliitossa oleva kristilliset yleensä keskittää äänet parille, kolmelle luotettavalle ehdokkaalle. Silloin kaikkien puoluetta äänestävien äänet kuitenkin menevät ns. oikeaan laariin, kun ne pari varmaa, turvallista, ehdokasta menevät joko omilla, tai liitossa olevan puolueen vetonaulan äänillä läpi. Tällä kertaa luultavasti Väyrynen ja pari-kolme kristillistä menee läpi, eikä erityisesti tarvitse surra kummallisia kumppaneita. Mikä ilmaus on todella asenteellinen, huom. Eivätkä kristilliset Väyrystä pelkää, niin kuin blogisti 😛

Eihän siinä mitään väärin ole, jos kristilliset tykkäävät Väyrysestä. Minua tämä yhteistyö hieman ihmetytti, mutta voihan se olla kristillisdemokraattien harkitun linjan mukainen veto. Väyrysen itsensä mukaan kristilliset olivat jopa aloitteellisia yhteistyön suhteen ja hänen mukanaan tuomansa, rasistisista kommenteistaan syytetyt ehdokkaatkin otettiin avosylein vastaan ilman sen kummempia tarkisteluja. Myöhemmin on sitten pakiteltu, mutta siellä listalla nämäkin henkilöt edelleen ovat ja myös heidän menestymismahdollisuuksiaan kristillisdemokraateille annetut äänet petraavat. Siinä ei ole mitään kärjistämistä tai mutkien suoriksi vetämistä, että jos äänestää Helsingissä kristillisiä, äänestää silloin myös Väyrystä ja hänen kummallisia kumppaneitaan. Niin se systeemi vain toimii.

Äänestämällä näissä vaaleissa hyväksyt vaalitavan. Niinpä itse lakkasin äänestämästä muutama vaali sitten. Jo nyt vähäisen äänestysprosentin yhteydessä puhutaan heikosta mandaatista. Jahka äänestysprosentti putoaa riittävän alas, saatetaan mandaatti todeta niinkin heikoksi, että nykyinen vaalitapa vaihtuu johonkin äänestäjien tahtoa toteuttavaan tapaan. Sellaisia on olemassa vaikkakaan ei käytössä Suomessa – paitsi presidentinvaalissa, siinä ääni menee ainoastaan sille jolle se on annettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X