Syyllinen on kokoomus

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sanni Grahn-Laasonen 2014. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra. CC BY 2.0.

Sanni Grahn-Laasonen 2014. Kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra. CC BY 2.0.

Perhevapaauudistus kaatui. Keskustaa syytellään, mutta tällä kertaa syypää on toinen.

Hallitus löi hanskat tiskiin, pensselit santaan ja kirveet kaivoon. Mitään ei tehdä. Perhevapaauudistusta ei ole halua toteuttaa.

Tapahtunut on isku tasa-arvolle. Siinä kokoomus on oikeassa. Siinä taas kokoomus on tyystin väärässä, että uudistuksen kaatuminen olisi ollut vain keskustan vika.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoi avoimesti Helsingin Sanomille, että kynnyskysymykseksi nousi vanha tuttu kiistakapula, kotihoidontuki.

– Kotihoidontuen rakenteeseen ei voitu koskea, muuttaa siitä tasa-arvoisemmaksi, ja siihen se sitten kaatui, ministeri manaili lehdelle syyttäen pääministeripuolue keskustan asennetta.

Se, että keskusta ei suostu kotihoidontukea leikkaamaan, ei ole mikään yllätys. Myöhemmin kotihoidontueksi nimetty äidin palkka on ollut keskustan ohjelmissa vuosikymmenet. Se on keskustaohjelmiin maakuntamallin tavoin ikiajoiksi takertunut asia.

Keskustan kannatus on kaukana siitä, millä puolue nousi hallituksen johtoon. Puolue on leikannut esimerkiksi toistuvasti lapsilisistä ja pitkälti syönyt oppositioaikoinaan hurskastelemansa kauniit puheet perheille. Tähän kaikista pyhimmän häpäisemiseen, kotihoidontuen leikkaamiseen, se ei voi tällä kannatuksella ja vuotta ennen seuraavia eduskuntavaaleja enää antautua, kun sen todennäköinen tulevaisuuden osoite on jo muutenkin oppositio.

Tämä kaikki on tietysti ollut täsmällisen tarkasti kokoomuksen tiedossa. Puolue on murjonut keskustaa kaikin mahdollisin keinoin julkisuudessa. Siihen tarjoutunut tilaisuus on palkkio siitä, että kokoomus keksi pitäytyä perhevapaauudistuksessa siinä asennossa, että sitä ei voitu nykyisellä hallituskokoonpanolla toteuttaa.

Eikä sopisi tietenkään unohtaa myöskään hallituksen puolivallatonta kolmatta pyörää, takiaispuolue sinistä tulevaisuutta. Myös sille kotihoidontuki on perinteisesti, aina perussuomalaisia edeltäneestä SMP:stä lähtien ollut tärkeä asia. Emeritussuurpersu Timo Soini on kantanut kysymystä mukanaan puolueesta toiseen. Sinisillä ei ole juuri kannatusta, jota voisi menettää tai takkeja, joita voisi enää kääntää, mutta tuskin hekään sentään ehdoin tahdoin käyvät lilliputtipuoluettaan kuoppaamaan.

Joten: Jos perhevapaauudistuksen kaatumiseen syyllinen on osoitettava, se on kokoomus. Puolue on täysin tietoisesti tarrannut sellaiseen malliin, joka ei voi mennä läpi. Näin tekemällä kokoomus on osoittanut, että se ei edes halua koko uudistusta.

Tämä ei tietenkään sulje pois sitä, etteivätkö keskusta ja siniset voisi samaan aikaan olla muinaisiin sukupuolirooleihin unohtuneita kotiäitipuolueita.

Mutta se on sitten toinen laulu. Ja mollissa menee sekin.

Sanni Grahn-Laasosen kuva: muokkaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Jukka Kopra. CC BY 2.0.

 

X