(Päivitetty: )
Teksti: Marja Blåfield

LinnutKirpputoreilla ja netissä vanhojen suomalaisten painokankaiden valiot käyvät kaupaksi. Marimekon tuotanto on haluttua, 1970-luvun isokuvioiset retrokankaat ilahduttavat nuoria. Monia vanhoja kangasmalleja on otettu ja otetaan jatkuvasti uustuotantoon.

Mihin vanhoja kankaita voi käyttää? Valitse merkkivuodesta kertova liina syntymä- tai hääpäiväaterialle. Päällystä ilmoitustaulu mieluisalla kankaalla. Kehystä tunnearvoa tihkuva tilkku, kuten pala lastenhuoneen verhoa. Keräilijä voi keskittyä tietyn taiteilijan, tehtaan tai vuosikymmenen tuotteisiin.

Hinnat vaihtelevat kankaan iän, kunnon, koon ja haluttavuuden mukaan. Katso esimerkiksi Huuto.netistä hakusanalla Marimekko kangas.

Kaj Franck ja Kilta

Kaj Franckin Kilta syntyi 1950-luvun alussa. Siitä tuli legenda.

Perinteiset 12-hengen astiastot saattoivat ennen toista maailmansotaa käsittää jopa 70 osaa. Liemikulhoineen ja paistivateineen ne olivat epäkäytännöllisiä jälleenrakennuskauden pienissä kodeissa.

Kaj Franck (1911–1989) suunnitteli Kilta-astiaston 1950-luvun alussa ”ruokapöydän vallankumoukseksi”. Eipä enää tarvinnut ostaa kuuden tai kahdentoista hengen serviisiä. Jokainen hankki tarvitsemansa määrän lautasia ja tarjoiluastioita.

Kaj Franck pyydettiin Arabian suunnittelijaksi 1945. Kilta tuli tuotantoon 1952, ja sen valmistus päättyi vuonna 1975 Arabian lopetettua fajanssin valmistuksen.

Killan seuraajaksi Franck suunnitteli vuonna 1981 Teeman, jonka valmistusmateriaali on vitroposliini.

Kaj Franck suunnitteli esineet monikäyttöisiksi, pinottaviksi ja pieniin tiloihin sopiviksi. Esimerkiksi korkeareunainen kannellinen uunivuoka palveli myös liemikulhona, ja kahvikupista sai kannen avulla annoskulhon.

Ajan erikoisuus oli luonnonkorkilla varustettu korkea kermakko. Kerma ostettiin tuolloin omaan astiaan. Pullo oli mitoitettu ikkunaruutujen väliin sopivaksi. Ikkunanväli oli alivuokralaisten jääkaappi viileänä aikana.

Killan materiaalina oli uuninkestävä kovafajanssi. Ainoastaan isoin suorakulmainen tarjoiluvati ei kestänyt uunia. Monista Kilta-astioista on tiskissä kulunut pois niissä käytetty kylmäleima.

Astioiden alkuperäinen koriste oli niiden värilasite. Ensimmäiset värit olivat valkoisen lisäksi musta, keltainen, ruskea ja vihreä. Sininen tuli tuotantoon vuonna 1954. Astioihin lisättiin myös koristeita muun muassa Lieska-, Palko- ja Malva-kuviot.

Astiastoa markkinoitiin tehokkaasti. Sillä katettiin niin arki- kuin juhlapöytiä ja sitä yhdisteltiin Arabian tehtaan muihin tuotteisiin. Tyyli oli taiteellista ja epäsovinnaista, Marimekon kankaita, kiviä, oksia, kynttilöitä. Ihmisiä innostettiin kattamaan luovasti ja persoonallisesti.

Killasta tuli kotimaassa ja viennissä erittäin suosittu. Parinkymmenen vuoden aikana myytiin noin 21,5 miljoonaa esinettä.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X