Ukrainan puolesta vetoavat nyt kuninkaallisetkin - mikä lasketaan poliittiseksi kannanotoksi?

Monet kuninkaalliset ovat poliittisesta puolueettomuudestaan huolimatta ilmaisseet tukensa Ukrainalle. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson miettii, voiko kuninkaallisia ja politiikkaa koskaan täysin erottaa toisistaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat ottaneet kantaa Ukrainan tilanteeseen.

Monet kuninkaalliset ovat poliittisesta puolueettomuudestaan huolimatta ilmaisseet tukensa Ukrainalle. Seuran kuninkaallisbloggaaja Mikaela Larsson miettii, voiko kuninkaallisia ja politiikkaa koskaan täysin erottaa toisistaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Mikaela Larsson

Kuninkaallisuuden suurimpia haasteita lienee ehdoton vaatimus puolueettomuudesta. Jokaisella varmasti on mielipiteitä valtakunnan asioista, mutta eurooppalaisten hallitsijaperheiden rooli on lähinnä seremoniallinen ja edellyttää politiikan yläpuolella pysymistä.

Nyt kuitenkin Eurooppa on asettunut yksimielisesti Ukrainan tueksi Venäjän hyökättyä maahan muutama viikko sitten, ja tilanne on saanut tavallisesti poliittisista kannanotoista pidättäytyvät kuninkaallisetkin kommentoimaan sotaa.

Sympatioitaan ovat ilmaisseet esimerkiksi Cambridgen herttuapari, Walesin prinssi Charles, Sussexin herttuapari, Alankomaiden kuningaspari, Monacon ruhtinas Albert, Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja prinsessa Madeleine sekä Norjan prinsessa Märtha Louise.

Cambridgen herttuapari tukee Ukrainaa

Prinssi William ja herttuatar Catherine kommentoivat aihetta henkilökohtaisesti Twitter-tilillään kaksi päivää Venäjän hyökkäyksen alettua.

”Lokakuussa 2020 meillä oli kunnia tavata presidentti Zelenskyi ja hänen vaimonsa ja kuulla heidän toivostaan ja optimismistaan Ukrainan tulevaisuuden suhteen. Tänään me tuemme presidenttiä ja Ukrainan kansaa, kun he rohkeasti taistelevat sen tulevaisuuden puolesta”, herttuapari kirjoitti.

Lausunto oli hyvin maltillinen, mutta silti poikkeuksellinen herttuaparin asemaan nähden. Sitä on kuitenkin vaikea arvostella, sillä lyhyt twiitti antoi tärkeälle asialle paljon näkyvyyttä.

Presidentti Zelenskyin vastaus teki asiasta vielä mielenkiintoisemman ja lisäsi herttuaparin kannanottoon poliittisuuden tuntua.

”Olena ja minä olemme kiitollisia Cambridgen herttuaparille, että he tällä ratkaisevalla hetkellä, jolloin Ukraina vastustaa rohkeasti Venäjän tunkeutumista, seisovat maamme rinnalla ja tukevat rohkeita kansalaisiamme. Hyvä tulee voittamaan”, vastasi Zelenskyi.

Kuninkaalliset ovat arvojohtajia, joiden sanoilla on painoarvoa ilman poliittista valtaakin.

Kuninkaalliset Ukrainan puolella

Näin isoa uutisaihetta ei voi sivuuttaa, joten jonkinlaisia lausuntoja hoveista kyllä odotettiin. Kannanottoja voi tulkita poliittisuuden sijaan myös niiden humanitaarisen viestin kautta. Kovien poliittisten puheiden sijaan lausunnoissa onkin korostunut myötätunto ukrainalaisille.

Esimerkiksi lasten asioita ajavassa Childhood-järjestössä työskentelevä prinsessa Madeleine kommentoi aihetta Instagram-tilillään erityisesti lasten kannalta.

View this post on Instagram

A post shared by Princess Madeleine of Sweden (@princess_madeleine_of_sweden)

Kannanottaminen on tällä kertaa helppoa, kun länsimaissa sekä päättäjät että kansa ovat hyvin yksimielisiä Venäjän toiminnan tuomittavuudesta. Kaikissa konflikteissa puolen valitseminen ei ole niin yksinkertaista.

Voiko kuninkaallisia erottaa politiikasta?

Kuninkaalliset ovat arvojohtajia ja yhteiskunnallisia vaikuttajia, joiden sanoilla on painoarvoa ilman poliittista valtaakin. He työskentelevät lukuisten eri teemojen parissa, mutta yleishyödyllistä hyväntekeväisyystyötä ei ole pidetty poliittisuuden kannalta ongelmallisena. 

Kansainvälisen diplomatian kentillä kuninkaalliset luonnollisesti edustavat maataan ja sen poliittisten johtajien valitsemia linjoja. He edustavat ”pehmeää valtaa”, jota päättäjät käyttävät taitavasti maan hyväksi.

Esimerkiksi viime vuonna Barbadoksen saarivaltio Karibialla hylkäsi brittimonarkian ja muuttui tasavallaksi. Hovi julkisti hiljattain kuningatar Elisabetin juhlavuoden ulkomaanvierailuja, eikä ollut suuri yllätys, että Karibialle lähetetään juuri huippusuosittu Cambridgen herttuapari vahvistamaan monarkian kannatusta alueella.

Lue myös: Kuninkaallista taikaa vai älyttömyyttä? Seuran uusi kuninkaallisblogi kommentoi hovimaailman ihmeitä

Kuninkaalliset diplomatian keskellä

Edustustyö on vaativaa tasapainoilua erilaisten odotusten ristitulessa. Diktaattoreillekin pitää olla kohtelias, mutta toisinaan täytyy osata myös olla tiukka ja mukailla poliittista tilannetta.

Kesällä 2018 Espanjan kuningasparin vierailun aikoihin Yhdysvaltoja arvosteltiin YK:n ihmisoikeusneuvoston jättämisestä sekä vanhemmistaan erotettujen siirtolaislasten ”säilöönottokeskuksista”.

Kuningas Felipen leveä hymy ja yliystävällinen elekieli presidentti Trumpin seurassa ihmetytti monia. Vakavampi olemus olisi viestinyt, ettei vastapuolen toimintaa hyväksytä. Kuningasparin vierailun pr-arvo meni täysin Trumpin hyväksi.

Samana kesänä prinssi William vieraili Israelissa ja Palestiinassa. Vierailua tulkittiin väistämättä politiikan linssien läpi jo etukäteen hovin tiedotteiden lausemuotoiluista lähtien. Poliittisuus korostuu, kun ollaan tekemisissä konfliktialueiden kanssa tai kun maiden väleissä on jännitteitä.

Kuninkaalliset ovat omasta puolueettomuudestaan huolimatta valtiollinen instituutio ja sidottuja maansa päättäjien linjauksiin. He ovat usein itsessään poliittinen viesti ja eräänlainen työkalu diplomatian kentällä, vaikka heillä useimmiten onkin sovitteleva ja yhteistyötä korostava rooli.

X